Moldavia importoi një milion tableta jodi nga Rumania në një kohë kur luftimet po zhvillohen për një termocentral bërthamor tek fqinjët e Ukrainës.

Vendi i Evropës Lindore, me një popullsi prej 2.5 milionë banorësh, këmbënguli që banorët të mos panikoheshin pasi rriti rezervën e pilulave që mund të parandalojnë grumbullimin e elementeve radioaktive në trup.

Granatimet janë intensifikuar pranë termocentralit bërthamor të Ukrainës në Zaporizhzhia, më i madhi i këtij lloji në Evropë, me paralajmërimin e OKB-së se luftimet mund të “çojnë në katastrofë”, raporton euronews.

Pilulat, të dhuruara nga Rumania, punojnë për të ndaluar thithjen e jodit radioaktiv në gjëndrat tiroide të njerëzve, të cilat mund të zhvillojnë kancer nëse ekspozohen ndaj rrezatimit.

Reklama

Megjithatë, qeveria moldave thotë se nuk ka parë një rritje të niveleve të rrezatimit dhe tha se njerëzit duhet të presin udhëzimet zyrtare përpara se të marrin pilulat, të cilat ruhen në objektet mjekësore lokale.

Reklama

Në rast të një fatkeqësie bërthamore, pilulat e jodit fillimisht do t’u jepen njerëzve që nuk mund të evakuohen ose strehohen, siç janë punonjësit e urgjencës, tha Agjencia Kombëtare e Shëndetit Publik të Moldavisë. /Telegrafi/