Ndërsa ekonomia botërore po vazhdon të bie, gjithnjë e më shumë vende po raportojnë në Pekin që nuk janë në gjendje ta kthejnë borxhin e tyre.

Kur coronavirusi filloi të përhapet në të gjithë globin muajin e kaluar, ministri i jashtëm i Pakistanit thirri homologun e tij në Pekin për të bërë një kërkesë urgjente: ekonomia e vendit po binte, kështu që qeveria duhej të ristrukturonte mijëra miliona dollarë kredi nga Kina.

Pekini ka marrë kërkesa të ngjashme nga Kirgistani, Sri Lanka, dhe disa kombe afrikane që duan të ristrukturojnë borxhin e tyre, të zgjasin pagesat ose ti falen dhjetëra miliarda dollarë kredi për këtë vit, transmeton Telegrafi.

Secila prej këtyre kërkesave kundërshton më tej dëshirën e Kinës për t’u bërë ofruesi më i madh i shërbimeve bankare në botën në zhvillim.

Për njëzet vjet, Kina filloi të jepte kredi globale majtas dhe djathtas, duke kanalizuar qindra miliarda dollarë në vende të ndryshme me qëllim të zgjerimit të sferës së saj të ndikimit dhe të bëhet një superfuqi politike dhe ekonomike. Huamarrësit u zotuan se do ti jepnin vendit aziatik porte, miniera dhe pasuri të tjera.

Kina do të duhet të marrë vendime të vështira. Nëse ristrukturoni kredi ose falni borxhet, kjo mund të shkaktojë tendosje të madhe në sistemin financiar kinez dhe të zemërojë popullin e këtij vendi, i cili tashmë vuan nga ngadalësimi i tyre. Ne anën tjetër, nëse Kina kërkon pagesa tani që vendet tashmë janë të zemëruara me Pekinin për trajtimin e saj të pandemisë, kjo mund të rrezikojë misionin e saj për t’u bërë një komb me ndikim global.

Reputacioni global i Kinës është në rrezik. Disa vende e kanë vënë në dyshim hapur rolin e saj në shpërthimin e coronavirusit, me zyrtarët kinezë fillimisht duke minimizuar ashpërsinë dhe lehtësinë e transmetimit të sëmundjes. Pekini tani shet dhe dhuron pajisje mjekësore për të ndihmuar në përmirësimin e imazhit të saj të dëmtuar.

Nga ana tjetër, rreziqet financiare janë gjithashtu të mëdha. Instituti Kiel, një grup hulumtuesish gjerman, vlerëson se Kina ka bërë kredi për vendet në zhvillim me vlerë prej 520 miliardë dollarësh, pjesa më e madhe në vitet e fundit. Në atë rast, Pekini ka dhënë hua më shumë para se Banka Botërore ose Fondi Monetar Ndërkombëtar.

Presidentit Xi Jinping synon të financojë projektet e infrastrukturës në të gjithë botën dhe të fitojë disa aleatë në proces.

Në disa vende, huatë janë rritur shumë. Borxhet e Xhibutit ndaj Kinës u rritën në më shumë se 80 për qind të prodhimit të saj vjetor ekonomik. Borxhi i Etiopisë ndaj Kinës është ekuivalent me 20 për qind të prodhimit të saj vjetor, ndërsa ai i Kirgistanit është rreth 40 për qind.

“Kina dëshiron të ndërhyjë edhe në vendet e Amerikës Latine, sidomos në Brazil” , tha Benn Steil, drejtor i Ekonomisë Ndërkombëtare në Këshillin për Marrëdhëniet e Jashtme (CFR).

Në prill, kryeministri i Pakistanit u bëri thirrje institucioneve dhe vendeve të pasura të zvogëlojnë borxhin e vendeve në zhvillim. Dy javë më vonë, Kina, njoftoi se ata do të ngrijnë pagesa të borxhit nga vendet më të varfra në botë deri në fund të vitit.

Zyrtarët kinezë këmbëngulin se ata do të vazhdojnë të kryejnë projekte në botën në zhvillim. Pakistani javën e kaluar autorizoi një kontratë prej 5.8 miliardë dollarësh për të ndërtuar një digë për një aleancë midis një kompanie qeveritare kineze dhe njësisë së biznesit të ushtrisë pakistaneze. Informacioni i hollësishëm i financimit nuk u zbulua.

“Ky është një moment kryesor për Kinën”, tha Scott Morris, studiues në grupin e ekspertëve të Qendrës për Zhvillim Global.

“Për shkak të larmisë së vendeve që mund të jenë në gjendje të paracaktuar, mund të ketë një rrezik të madh për Kinën. A do të pranoni një ulje të pashmangshme të një pjese të këtyre borxheve? Apo do të jenë ata të gatshëm të kapin pasuritë e atyre vendeve gjatë një kohe kaq të vështirë”? /Telegrafi/