Më shumë se 60 kombe të pasura janë bashkuar me një program të mbështetur nga OBSH për të lehtësuar qasjen e vendeve të varfra në vaksinat e coronavirusit, por SHBA dhe Kina nuk janë në listën e botuar të hënën.

Sipas France24, përcjell Telegrafi, Organizata Botërore e Shëndetësisë në koordinim me grupin global të aleancës së vaksinave Gavi dhe Koalicionin për Inovacione të Gatishmërisë Epidemike (CEPI) kanë krijuar një mekanizëm që synon të sigurojë një shpërndarje më të drejtë të çdo vaksine të ardhshme për COVID-19.

Por mekanizmi, i njohur si Covax, ka luftuar për të mbledhur fondet e nevojshme për të siguruar një vaksinë për vendet me të ardhura të ulëta dhe ekonomitë e tjera në zhvillim.

Midis atyre që janë regjistruar janë “Komisioni Evropian … në emër të 27 vendeve anëtare të BE plus Norvegjia dhe Islanda”.

Shtetet e Bashkuara, të cilat nën udhëheqjen e presidentit Donald Trump kanë kritikuar pa pushim trajtimin e pandemisë së OBSH-së dhe e cila është në procesin e tërheqjes nga organizata, nuk janë në listë.

Edhe Kina, ku coronavirusi u shfaq për herë të parë në fund të vitit të kaluar, gjithashtu mungon.

“Qëllimi i objektit Covax është të përpiqet të punojë me çdo vend në botë”, tha shefi i Gavi, Seth Berkley në një konferencë virtuale kur u pyet për mungesën e Kinës në listë.

“Unë mund t’ju siguroj se ne kemi pasur biseda dhe do të vazhdojmë të kemi biseda me të gjitha vendet”, ka thënë ai.

Qëllimi thuhet të jetë që Covax të “vërë duart” mbi dy miliardë doza vaksinash të sigurta dhe efektive deri në fund të vitit 2021.

Por mekanizmi po përballet me një sërë sfidash të rëndësishme, jo më pak se një mungesë serioze fondesh.

OBSH-ja ka thënë se rreth 38 miliardë dollarë janë të nevojshëm për programin e përgjithshëm ACT-Accelerator, i cili përfshin Covax, por edhe bashkëpunimin global drejt zhvillimit dhe sigurimit të qasjes së barabartë në teste dhe trajtime për Covid-19, dhe forcimin e sistemeve shëndetësore. /Telegrafi/