Kur filloi pandemia vitin e kaluar, Kinga Szlachcic-Wyroba, një anesteziologe në Spitalin Specialist Stefan Zeromski në Krakov, Poloni, duhej të menaxhonte një pacient me COVID-19 dhe 10 të tjerë në kujdes intensiv me tre mjekë të tjerë.

Tani vala e tretë ka goditur Poloninë dhe numri i pacientëve me COVID-19 në kujdesin intensiv është 17, me vetëm katër të sëmurë nga jo-COVID. Rreth 80% e pacientëve me COVID “pritet të vdesin”.

Szlachcic-Wyroba, megjithatë, është ende duke punuar me vetëm tre mjekë të tjerë, shkruan Reuters, përcjell Telegrafi.

“Ne fizikisht po bëjmë më të mirën, por shpesh nuk jemi në gjendje të sigurojmë kujdesin që do të dëshironim të ofronim”, tha ajo në dhomën e pushimit për stafin, duke shtuar se kur janë në ndërrim ata shpesh as nuk mund të bëjnë një pushim për t’u ulur.

Ndërsa vdekjet e lidhura me COVID në Poloni tejkalojnë 800 në ditë dhe vendi shënon një rekord evropian për vdekje, epidemiologët kanë treguar një mungesë të madhe të personelit mjekësor si një nga fajtorët.

Szlachcic-Wyroba është rraskapitur nga ndërrimet 24-orëshe, duke shtuar se përmbytja e pacientëve me sëmundje kritike në javët e fundit tejkaloi “edhe ëndrrat e mia më të këqija”.

Në të gjithë Poloninë, mjekët janë ankuar në lidhje me radhët e gjata të ambulancave në spitale ose për nevojën për të ri-planifikuar operacionet që nuk kanë të bëjnë me COVID-19 për sëmundje të rrezikshme për jetën.

“Vendi ishte i papërgatitur për këtë shkallë të një epidemie… Nuk ka shtretër, nuk ka personel, thjesht nuk ka rezerva”, tha profesori Krzysztof Simon, një këshilltar rajonal i epidemiologjisë nga Silesia e Poshtme.

Sipas Eurostat, Polonia kishte vetëm 2.4 mjekë dhe 5.1 infermierë për 1.000 qytetarë në 2017, ndër normat më të ulëta në BE, madje edhe para pandemisë.

Shumë mjekë kanë shkuar jashtë vendit në kërkim të një page më të mirë, me shpenzimet shëndetësore jo të mjaftueshme për të tërhequr ose mbajtur stafin.

“Sistemi i kujdesit shëndetësor tani është në kufirin e tij, por ai ka qenë në këtë limit në thelb për aq kohë sa më kujtohet. Epidemia sapo i ka shumëzuar të gjitha mangësitë e saj”, mendon Piotr Meryk, mjeku kryesor në repartin e rasteve me COVID-19 të spitalit Zeromski.

Kjo do të thotë që vdekjet janë rritur këtë vit, thonë mjekët, pasi pacientët me COVID-19 ngurrojnë të shkojnë në spital, nga frika e kushteve të këqija dhe pacientët që vuajnë nga sëmundje të tjera të rënda neglizhohen nga specialistët e zhvendosur në pavijonet e pacientëve me COVID-19.

Pas Brazilit, Polonia kishte numrin e dytë më të lartë kumulativ të vdekjeve të konfirmuara në botë javën e 13 prillit, sipas Our World in Data.

Zgjidhjet?

Qeveria ka premtuar të adresojë këtë çështje, por stafi është i vështirë për t’u gjetur pavarësisht përpjekjeve për të rekrutuar studentë të mjekësisë dhe mjekë ukrainas.

“Ju mund të blini pajisje, të ndërtoni spitale të përkohshme, të prodhoni më shumë shtretër, por personeli është elementi që po krijon një problem”, ka thënë ministri i Shëndetësisë, Adam Niedzielski në shkurt.

Në një deklaratë për Reuters, ministria tha se kishte ndërmarrë hapa legjislativë në vitet e fundit për të rekrutuar më shumë infermierë dhe mjekë.

Por ndërsa pacientët vërshuan në pavijone, Meryk tha se këto hapa nuk ishin të mjaftueshëm dhe ai i kërkoi qeverisë të përgatitej për pandemitë e ardhshme.

“Ju nuk mund t’i bëni vetëm këta mjekë të shfaqen ose t’i klononi”. /Telegrafi/