Jean-Léon Gérôme (1824-1904) lindi në Vesulë (Vesoul) dhe studioi në Paris. Në vitin 1856 udhëtoi për në Egjipt, me mikun e tij, skulptorin Auguste Bartholdi (1834-1904) – i cili më vonë u bë me famë si projektuesi i Statujës së Lirisë në New York – ku u mahnit nga ngjyrat dhe aromat e Lindjes. Ky udhëtim qe vendimtar për suksesin e mëvonshëm të tij si piktor orientalist.

Në veprat e tij zinin një vend të rëndësishëm në artin e tij. Në shekullin e XIX, Egjipti ishte pjesë e Perandorisë Osmane nën sundimin e dinastisë shqiptare të themeluar nga Mehmet Ali Pasha (1769-1849). Për këtë arsye, shumë shqiptarë, ndër të cilët shumë anëtarë të trupave të jeniçerëve, ishin vendosur në brigjet e Nilit.

Gerome ishte i magjepsur nga ecja e tyre krenare, nga shkëlqimi i armëve dhe nga veshjet e mahnitshme, sidomos nga fustanellat e bardha që mbanin.

Deri në fund të jetës vazhdoi të pikturonte figura shqiptare. /Telegrafi/

 Jean-Léon Gérôme (majtas) dhe August Bartholdi në Egjipt më 1856 (foto: Musée Bartholdi)

Oficeri shqiptar, 1894

Rekrutët kalojnë shkretëtirën, 1857

I burgosuri, 1861

Besimtarët në shtëpinë e një prijësi shqiptar

Shqiptari me nargjile, 1868

Shqiptari dhe qeni i tij, 1865

Shqiptari në Kajro

Shqiptari në Siri, 1867

Garda shqiptare në Kajro

Shqiptarët duke luajtur shah, 1859

Shqiptarët duke luajtur shah (skica), 1859

Shqiptari hedh tymin te hunda e qenit, 1882

Bashibozuku shqiptar duke kënduar, 1868

Besimtarët në shkretëtirë, 1864

Prijësi i bashibozukëve, 1881

Patrulla shqiptare në Kajro, 1870

Marko Boçari, 1874

Tregtari i stofave në Kajro, 1866

Një kafe në Kajro, 1881

Faljet në Xhami, 1887

Besimtarët shqiptarë, 1865

Shqiptari pranë murit