Varianti i coronavirusit në Mbretërinë e Bashkuar është zbuluar në të paktën 60 vende, tha Organizata Botërore e Shëndetësisë, dhjetë më shumë se një javë më parë.

Me numrin e vdekjeve globale tani shumë më shumë se dy milionë dhe variante të reja të virusit, vendet në të gjithë botën po merren me mënyrën e ngadalësimit të infeksioneve derisa vaksinat të bëhen të disponueshme kudo.

Varianti i Afrikës së Jugut, i cili ashtu si ai në Mbretërinë e Bashkuar besohet të jetë më infektues, tani është raportuar në 23 vende dhe territore, njoftoi OBSH në përditësimin javor.

Fushatat e vaksinimit masiv në SHBA dhe Europë sollën shpresën se fundi i pandemisë është në horizont. Bashkimi Europian tha të martën se po synon të vaksinojë 70 për qind të popullsisë së rritur para fundit të gushtit.

Një variant i ri i coronavirusit u identifikua në Brazil, duke ngritur pikëpyetje nëse mund të shkaktojë sëmundje më të rëndë ose të jetë imun ndaj vaksinave aktuale. Ekspertët zbuluan se varianti i ri ka qarkulluar që në dhjetor të viti 2020, në Manaus, në veri të Brazilit. Të dhënat gjithashtu sugjerojnë se varianti brazilian është zbuluar edhe në Japoni. Ashtu si varianti i Afrikës së Jugut, ai brazilian mbart një mutacion të quajtur E484K. Ky mutacion, sipas studimeve, zvogëlon njohjen e antitrupave, duke ndihmuar virusin të anashkalojë mbrojtjen imune të siguruar nga infeksioni paraprak ose vaksinimi.

Për momentin, besohet se këto variante të coronavirusit janë më infektues, por nuk ka prova të shumta se shkaktojnë simptoma më të rënda.  Varianti i coronavirusit në Mbretërinë e Bashkuar është zbuluar në të paktën 60 vende, tha Organizata Botërore e Shëndetësisë, 10 më shumë se një javë më parë.

Me numrin e vdekjeve globale tani shumë më shumë se dy milionë dhe variante të reja të virusit, vendet në të gjithë botën po merren me mënyrën e ngadalësimit të infeksioneve derisa vaksinat të bëhen të disponueshme kudo. Varianti i Afrikës së Jugut, i cili ashtu si ai në Mbretërinë e Bashkuar besohet të jetë më infektues, tani është raportuar në 23 vende dhe territore, njoftoi OBSH në përditësimin javor.

Fushatat e vaksinimit masiv në SHBA dhe Europë sollën shpresën se fundi i pandemisë është në horizont. Bashkimi Europian tha të martën se po synon të vaksinojë 70 për qind të popullsisë së rritur para fundit të gushtit.

Një variant i ri i coronavirusit u identifikua në Brazil, duke ngritur pikëpyetje nëse mund të shkaktojë sëmundje më të rëndë ose të jetë imun ndaj vaksinave aktuale. Ekspertët zbuluan se varianti i ri ka qarkulluar që në dhjetor të viti 2020, në Manaus, në veri të Brazilit. Të dhënat gjithashtu sugjerojnë se varianti brazilian është zbuluar edhe në Japoni. Ashtu si varianti i Afrikës së Jugut, ai brazilian mbart një mutacion të quajtur E484K. Ky mutacion, sipas studimeve, zvogëlon njohjen e antitrupave, duke ndihmuar virusin të anashkalojë mbrojtjen imune të siguruar nga infeksioni paraprak ose vaksinimi.

Për momentin, besohet se këto variante të coronavirusit janë më infektues, por nuk ka prova të shumta se shkaktojnë simptoma më të rënda. /Anabel/Agence France-Presse/Telegrafi/