Në prag të shpërbërjes së ish-shtetit, Stipe Mesiq, ish-presidenti i Kroacisë dhe kryetari i fundit i Presidencës së RSFJ-së, kritikoi Samitin e të Painkuadruarve.

Ai më pas deklaroi se “Kroacia duhej të luante një rol më aktiv në Samitin e Painkuadruarve, pavarësisht anëtarësimit në NATO dhe BE” dhe integrim të qartë në vendet me sisteme vlerash perëndimore.

“Më vjen keq që Kroacia nuk ka bërë pothuajse asgjë në aspektin e bashkëpunimit me Lëvizjen, sikur të ketë gjithmonë frikë nga qeveria aktuale se kjo lëvizje do të interpretohet si dëshirë për kthimin e Jugosllavisë”, tha Mesiq.

Në një deklaratë për portalin kroat, Mesiq vë në dukje faktin se Josip Broz Tito, si organizatori dhe themeluesi kryesor i Lëvizjes, ndërtoi kështu një pozicion të fortë politik dhe u bë një nga shtetarët më të mëdhenj në botë dhe pohon se emri i jetës së mëparshme pikërisht në 60 vjetorin e takimit të parë, i cili, sipas tij, është një “falsifikim i pastër historik”, raporton tportal.

Ai vëren se një pjesë e fjalimit të presidentit serb, Aleksandar Vuçiqit është regjistruar në media, në të cilën ai e paraqet Serbinë e sotme si “pasardhësi juridik i Jugosllavisë”, gjë që, sipas tij, është absolutisht e gabuar.

“Themeluesi i Lëvizjes së Painkuadruarve ishte Jugosllavia, dhe pasardhësit e saj janë të gjithë elementët përbërës të shtetit, as më pak e as më shumë”, thotë Mesiq.

Ai deklaron se Lëvizja mund të luajë edhe një herë një rol pozitiv dhe të kontribuojë në qetësimin e tensioneve nëse vendet do të ishin të koordinuara.

Shumë, thotë ai, varet nga vendi që merr përsipër stafetën – Azerbajxhani. “Mesazhet nga takimi në Beograd sigurisht që nuk shkojnë në atë drejtim – në fakt, nëse ata tashmë kanë lënë pas dore rolin e Titos, ne nuk kemi dëgjuar ndonjë mesazh të denjë për vëmendje atje”, tha Mesiq.

Osmani: Serbia vazhdon përpjekjet ta minojë shtetin e Kosovës me argumente të falsifikuara Osmani: Serbia vazhdon përpjekjet ta minojë shtetin e Kosovës me argumente të falsifikuara

Ndryshe, presidentja e Kosovës, Vjosa ka akuzuar Beogradin zyrtar se po vazhdon me përpjekjet për ta minuar shtetin e Kosovës me narrativë e argumente të falsifikuara. /Telegrafi/