LAJMI I FUNDIT:

Prodhimi vendas në Shqipëri në rrezik nga rritja e kostove

Prodhimi vendas në Shqipëri në rrezik nga rritja e kostove
Reklama

Prodhuesit përsërisin shqetësimin se nga rritja e kostove, për shkak të shtrenjtimit të lëndëve të para, që pas krizës nga pandemia dhe luftës Rusi-Ukrainë, si dhe nga mungesa e lartë e fuqisë punëtore dhe rritja e vazhdueshme e pagës minimale pa përmirësuar produktivitetin, ata po humbasin konkurrueshmërinë.

Për shoqatat e biznesit, rritja e kostove te të gjithë prodhuesit vendas dhe shtimi i fluksit të importeve në treg janë alarme për falimentim dhe pasiguri ekonomike.


Në ndihmë të prodhuesve të goditur nga rritja e kostove, qeveria dhe Ministria e Financave dhe Ekonomisë parashikojnë të miratojnë garancinë e katërt sovrane për sektorin fason.

“Bazuar në përvojën e mëparshme në dhënien e Garancisë Shtetërore 1 dhe 2 për mbështetjen e shoqërive tregtare në periudhën e pandemisë Covid-19, qeveria dhe Ministria e Financave dhe Ekonomisë po shohin mundësinë që të aplikojë mbështetje me garanci sovrane për sektorët më të prekur të ekonomisë, duke pasur si prioritet sektorin e manifakturës për prodhimet ‘Made in Albania’”, pohoi për “Monitor”, Ministria e Financave dhe Ekonomisë.

Por në të kaluarën, instrumenti i ndihmës shtetërore me garanci sovrane për të mbrojtur biznesin nga efektet negative të pandemisë nuk rezultoi efikas.

Garancia e parë Sovrane, me vlerë 11 miliardë lekë, e miratuar në 2020 kishte si qëllim stimulimin e huadhënies për pagat e punonjësve të bizneseve që u prekën nga COVID-19.

Shteti merrte përsipër garantimin 100 përqind të principalit të huave. Norma e interesit në fillim u vendos deri në 2,85 për qind, por më pas u hoq dhe pagesa e interesave u mor përsipër nga shteti. Huaja përfshinte një periudhë grace (periudhë pa pagesë principali) deri në tre muaj.

Ndërsa Garancia e dytë Sovrane, me vlerë 15 miliardë lekë, e miratuar në maj të 2020, rezultoi shumë pak e suksesshme, pasi shteti hynte garant për 60 për qind të principalit të huas, ndërsa 40 për qind u mbulua nga bankat.

Qëllimi i huadhënies ishte për investime, likuidet apo kapital qarkullues. Kredia me garancinë e dytë sovrane kishte normë interesi deri në 5 për qind, e cila u vlerësua shumë e lartë nga sipërmarrjet.

Garancia e tretë Sovrane, me vlerë 3 miliardë lekë, në ndihmë të importuesve të mallrave ushqimore e miratuar vitin e kaluar, sipas të dhënave të Ministria e Financave, rezulton se është shfrytëzuar vetëm 13 për qind e fondit nga biznesi.

Në trend Lajme

Më shumë
Vala e parave të falsifikuara, për shkak të 2 eurove false bizneset po i refuzojnë edhe ato origjinale - BQK rekomandon shmangien e parave ‘kesh’

Vala e parave të falsifikuara, për shkak të 2 eurove false bizneset po i refuzojnë edhe ato origjinale - BQK rekomandon shmangien e parave ‘kesh’

Besnike Salihu
Arrestohet personi që dyshohet se vrau me thikë vjehrrin e tij në Prishtinë

Arrestohet personi që dyshohet se vrau me thikë vjehrrin e tij në Prishtinë

Lajme
Sot i jepet lamtumira e fundit Liridona Murselit - gruas që dyshohet se u vra nga grabitësit

Sot i jepet lamtumira e fundit Liridona Murselit - gruas që dyshohet se u vra nga grabitësit

Lajme
Pas AAK-së, edhe LDK konfirmon se ka pranuar draft-statutin e Asociacionit

Pas AAK-së, edhe LDK konfirmon se ka pranuar draft-statutin e Asociacionit

Lajme
Lavrov për Maqedoninë: Me vite keni pasur emër poshtërues, por e dimë të vërtetën edhe të emrit të ri

Lavrov për Maqedoninë: Me vite keni pasur emër poshtërues, por e dimë të vërtetën edhe të emrit të ri

Lajme
Beteja ligjore kundër “Google” për diskriminimin e gjuhës shqipe, Asllani jep detajet e padisë

Beteja ligjore kundër “Google” për diskriminimin e gjuhës shqipe, Asllani jep detajet e padisë

Lajme
Kalo në kategori