LAJMI I FUNDIT:

Rriten rastet e raportuara të dhunës gjinore dhe kërkesat për urdhra mbrojtës

Rriten rastet e raportuara të dhunës gjinore dhe kërkesat për urdhra mbrojtës

Rastet e raportuara të dhunës gjinore në Kosovë si dhe kërkesat për urdhra mbrojtës kanë shënuar rritje gjatë viteve të fundit.

Kështu u tha sot në të gjeturat e Raportit për Vlerësimin Bazë të Dhunës në Baza Gjinore në Kosovë: Perceptimet e Komunitetit dhe Palëve të Interesit”.


Dea Fetiu, hulumtuese në Qendrën Kosovare për Studime të Sigurisë tha se nga të gjeturat e këtij raporti del se gratë shpesh nuk kanë informacione se mund t’i kërkojnë të drejtat e tyre.

“Barrierat e raportimit ndër të tjera përfshijnë, mungesën e informacionit, stigmën sociale, mungesën e besimit në institucione, mungesën alternative, shkeljen e konfidencialitetit”, tha Fetiu.

Tjetër problem është se viktimat e dhunës shpesh detyrohen të kthehen në ambientet e dhunës.

Nga fokus-grupet nëpër komuna, disa nga faktorët kryesorë që çojnë në dhunë janë kushtet e këqija ekonomike, mentaliteti mbizotërues patriarkal, nivele të ndryshme arsimimi ndërmjet burrave dhe grave, praktikat e dobëta të raportimit mediatik të dhunës në baza gjinore që nuk e respektojnë të drejtën e tyre për privatësi.

Disa nga rekomandimet e dhëna gjatë prezantimit të këtij raporti janë fushata informuese dhe vetëdijesuese për dhunën, masa më të mëdha mbrojtëse për të mbijetuarat e dhunës në familje dhe fokusimi në programet e rehabilitimit dhe riintegrimit të tyre. /kp/

Në trend Lajme

Më shumë
Nënsekretarja amerikane pas takimit me Kurtin: Kosova i takon BE-së dhe NATO-s

Nënsekretarja amerikane pas takimit me Kurtin: Kosova i takon BE-së dhe NATO-s

Lajme
Shkarkohet kryetari i sindikatës së Policisë së Kosovës

Shkarkohet kryetari i sindikatës së Policisë së Kosovës

Lajme
Diskriminimi i banorëve shqiptarë në Graçanicë, Avokati i Popullit: Rasti është në procedurë të hetimit

Diskriminimi i banorëve shqiptarë në Graçanicë, Avokati i Popullit: Rasti është në procedurë të hetimit

Jehona Hulaj
Arratiset Enver Sekiraqa, policia ka informuar të gjitha vendkalimet kufitare

Arratiset Enver Sekiraqa, policia ka informuar të gjitha vendkalimet kufitare

Drejtësi
Allen përmend Asociacionin, e ndërlidh me rrugëtimin euroatlantik të Kosovës

Allen përmend Asociacionin, e ndërlidh me rrugëtimin euroatlantik të Kosovës

Lajme
Flet shqiptari që vrau gruan: Nuk pendohem, hante me paratë e mia dhe më tradhtonte

Flet shqiptari që vrau gruan: Nuk pendohem, hante me paratë e mia dhe më tradhtonte

Lajme
Kalo në kategori