LAJMI I FUNDIT:

Gratë në politikë: (Pa)Barazia gjinore në politikë dhe vendimmarrje

Gratë në politikë: (Pa)Barazia gjinore në politikë dhe vendimmarrje

Grupi për Ballkan ka publikuar hulumtimin Gratë në politikë: (Pa)Barazia gjinore në politikë dhe vendimmarrje.

Reklama

Artikulli përshfaq pozitën e pafavorshme dhe nivelin e ulët të përfaqësimit të grave në politikë dhe institucione të vendit.

Ligji për Barazi Gjinore synon të garantojë përfaqësim të barabartë të të dy gjinive; megjithatë, situata në praktikë, ashtu edhe siç tregon hulumtimi, përfaqësimi i grave në institucione është tmerrësisht i ulët.

Artikulli identifikon aspektet që mirëmbajnë hendekun gjinor në Kosovë dhe ofron rekomandime konkrete për përmirësimin e barazisë gjinore në jetën politike dhe qeverisjen e vendit. Ndryshimi duhet te filloje nga institucionet kryesore te vendit. Si hapa te menjëhershëm, Qeveria dhe Kuvendi duhet të amendamentojë draft ligjin për Detyrat, Përgjegjësitë dhe Kompetencat e Delegacionit.

Shtetëror të Republikës së Kosovës në Procesin e Dialogut me Republikën e Serbisë, ashtu qe gratë të përfshihen në dialog.

Me vetëm një grua ministre dhe me përfaqësim, shume te ulet te grave ne qeveri, qeveria duhet te siguroje qarte përfaqësimin e drejtë te grave ne qeveri me ligjin për qeverinë qe është duke u përgatitur.

Rekomandimet tjera kane te bëjnë me reformën zgjedhore, përfaqësimin e grave në subjekte politike si dhe angazhimin e Presidentit për këtë çështje. Zyra e Presidentit përforcon me se keqi sa i përket përfaqësimit.

Grupi për Ballkan është i angazhuar të kontribuoj në konsolidimin e demokracisë dhe kohezionit social, si dhe të vazhdoj të avokoj për reforma nga të cilat përfiton e gjithë shoqëria.

Lexoni artikullin e plotë KËTU

Në trend Lajme

Më shumë
Escobar: Kryetarët dhe policia të largohen nga objektet komunale, urgjentisht të nisin diskutimet për Asociacionin

Escobar: Kryetarët dhe policia të largohen nga objektet komunale, urgjentisht të nisin diskutimet për Asociacionin

Lajme
Kurti për BBC: Nuk mund të bëjë kompromise për Republikën – SHBA dhe BE-ja aleatë të pakontestueshëm

Kurti për BBC: Nuk mund të bëjë kompromise për Republikën – SHBA dhe BE-ja aleatë të pakontestueshëm

Lajme
Mediat gjermane: Kush përfiton nga trazirat në Kosovë?

Mediat gjermane: Kush përfiton nga trazirat në Kosovë?

Lajme
Osmani mori pjesë në inaugurimin e Erdoganit si president: Turqia, aleat i madh i popullit të Kosovës

Osmani mori pjesë në inaugurimin e Erdoganit si president: Turqia, aleat i madh i popullit të Kosovës

Lajme
Sheiku i Emirateve telefonon Kurtin pas tensioneve në veri - flasin për shtensionimin e situatës

Sheiku i Emirateve telefonon Kurtin pas tensioneve në veri - flasin për shtensionimin e situatës

Lajme
Kurti: Janë identifikuar edhe 28 pjesëmarrës në protestat e dhunshme në veri

Kurti: Janë identifikuar edhe 28 pjesëmarrës në protestat e dhunshme në veri

Lajme
Kalo në kategori