0Shares

Disa ditë pasi komuna e Gjakovës është paditur për segregacion, del se edhe një shkollë fillore në Fushë Kosovë ka ndarë fëmijët në baza etnike.

Në shkollën fillore “Selman Riza” në Fushë Kosovë, klasa e parë e mësuesit Sejdi Reshica ka gjithsej 39 nxënës – të gjithë nga komuniteti rom, ashkali dhe egjiptian.

Reshica, me përkatësi shqiptare, thotë se kjo ndarje është bërë që nga fillimi i vitit të ri shkollor, në shtator 2012, por se nuk ndjen asnjë përgjegjësi për këtë ndarje në baza etnike.

Ai shton se prindërit e fëmijëve shqiptarë i kishin tërhequr fëmijët nga klasa e tij.

“Unë punoj që 33 vjet si mësues. I mësoj të gjithë në klasë dhe nuk bëj dallime pa marrë parasysh se çka janë: shqiptarë apo shkali”, Reshica tha për Gazetën Jeta në Kosovë. “Mirëpo që është klasa e ndarë, unë nuk kam asnjë përgjegjësi”.

Sipas tij, nuk ka asnjë qëllim të keq pas faktit se kjo klasë është e ndarë.

Gazeta Jeta në Kosovë ka kontaktuar drejtorin e shkollës, Sahit Dragusha. “Kjo çështje është duke u rregulluar”, tha ai. Drejtori nuk pranoi të japë më shumë detaje.

Më herët gjatë këtij muaji, më 16 janar, tetë prindër të komunitetit Rom, Ashkali dhe Egjiptian kanë paditur komunën e Gjakovës për shkak të segregacionit duke krijuar një klasë të ndarë në shkollën fillore “Mustafa Bakija”.

Qendra Evropiane për Çështje të Minoriteteve (ECMI), që i përfaqëson këta prindër në gjykatë, thoshte se “kjo praktikë diskriminuese është shprehimisht e ndaluar nga legjislacioni i Kosovës si dhe me Konventën Evropiane për të Drejtat e Njeriut”. Sipas saj, praktika të ngjashme ishin parë por ishin evituar më pas në Ferizaj dhe në Pejë.

Drejtori i ECMI-së, Adrian Zeqiri, i tha Gazetës ‘Jeta në Kosovë’ se nuk ka dëgjuar për klasën e ndarë në Fushë Kosovë, por se organizata e tij do ta vizitojë shkollën.

Zeqiri tha se nëse ky rast nuk do të rregullohet, atëherë ECMI është e gatshme të përfaqësojë sërish prindërit dhe të marrë masa për të ngritur padi kundër komunës.

“Nëse një klasë ka vetëm këtë komunitet, atëherë ky është rast tipik i segregacionit dhe i diskriminimit”, Zeqiri.
“Selman Riza” ka gjithsej 112 nxënës të klasës së parë që vijnë nga komuniteti Rom, Ashkali dhe Egjiptian.

Bekim Hajolli, prind i njërit prej fëmijëve nga klasa e ndarë, tha se kishte dëgjuar për këtë rast, mirëpo nuk kishte mundësi që të ndryshojë gjendjen.

“Unë kisha pasur dëshirë që kjo të klasë të jetë e përzier edhe me shqiptarë”, thotë Hajolli.

Ai shtoi se në këtë klasë “të gjithë duhet të mësojnë së bashku pa marrë parasysh religjionin, ngjyrën apo përkatësinë etnike të fëmijëve”. /Telegrafi/

Të Ngjajshme
Shfaq Komentet (0)