LAJMI I FUNDIT:

Kirurgjia e stimulimit të thellë të trurit kthen jetën

Kirurgjia e stimulimit të thellë të trurit kthen jetën

Në moshën 71-vjeçare, avokati shqiptar Jani Ballta, 12 vite më parë filloi të vinte re dridhje në gishta dhe në dorë. Neurologu që ai konsultoi e diagnostikoi atë me sëmundjen e Parkinsonit. Me kalimin e viteve, sëmundja gradualisht përparoi, duke arritur në një pikë ku Jani e kishte të vështirë të kalonte jetën e tij pa ndihmë. Dhëndri i tij kontaktoi Grupin e Kujdesit Shëndetësor Acıbadem në Stamboll, Turqi, me shpresën për të rivendosur cilësinë e jetës së Janit.

Në fillim të sëmundjes së Parkinsonit, simptomat e Janit fillimisht u kufizuan në dridhjet e duarve. Megjithatë, me kalimin e kohës, ai filloi të përjetonte simptoma shtesë, duke përfshirë vështirësi në ecje, paqëndrueshmëri, lëvizje të ngadalësuar të trupit, hapa më të vegjël dhe një rënie në shkathtësinë manuale. Pavarësisht këtyre sfidave, Jani gjeti lehtësim nga simptomat e tij nëpërmjet mjekimit, duke e lejuar atë të vazhdonte sa më shumë me aktivitetet e tij të përditshme.

Ndërsa sëmundja e Parkinsonit përparonte, Jani hasi në shfaqjen e simptomave të reja si ngurtësimi në muskujt e tij. Ai gjithashtu u përball me episodet e ngrirjes gjatë ecjes së bashku me një sfidë në rritje për të filluar lëvizjen pa ndihmë. Për më tepër, medikamentet humbën efikasitetin, duke ofruar lehtësim vetëm për një orë pas administrimit. Jani duroi gati tre vjet me këto simptoma.

“Ne njihemi prej 20 vitesh dhe kemi jetuar së bashku si një familje. Jani për mua është si baba dhe ne kujdesemi për njëri-tjetrin. Gjatë viteve të kaluara, ndërsa simptomat e tij zgjeroheshin dhe intensifikoheshin, ai e kishte gjithnjë e më të vështirë të menaxhonte nevojat e tij të përditshme ose të merrte pjesë në aktivitete shoqërore. Kjo situatë ishte jo vetëm e rëndë për të, por edhe për familjarët që kujdesen dhe e mbështesin vazhdimisht”, shpjegoi Gentian Drenova, dhëndri i Janit.

Familja e Janit zbuloi Spitalin Acıbadem në Turqi dhe opsionet e disponueshme të trajtimit të ofruara për pacientët me Parkinson. Ata mësuan për kirurgjinë e stimulimit të thellë të trurit (DBS), një teknikë që ofron potencialin për të lehtësuar simptomat që lidhen me sëmundjen e Parkinsonit. Të inkurajuar nga kjo perspektivë, gruaja, vajza dhe dhëndri i Janit morën vendimin për të kontaktuar spitalin Acıbadem. Ata ndanë raportin e tij mjekësor me spitalin dhe një video që tregon dridhjet e tij. Me këtë hap fillestar, rrugëtimi i mjekimit të Janit filloi në Spitalin Acıbadem.

“Pas zbulimit të spitalit Acıbadem dhe trajtimit kirurgjik, u emocionuam. Besuam se ky operacion mund të jepte rezultate pozitive dhe të kthente energjinë rinore që Jani kishte gjithmonë, por të humbur vitet e fundit”, u shpreh Gentiani.

Stimulim i thellë i trurit për sëmundjen e Parkinsonit

Sot, nuk ka kurë për sëmundjen e Parkinsonit, por mund të jetë e mundur të ndryshohen simptomat e Parkinsonit për disa pacientë. Kirurgjia DBS, një teknikë që ofron potencialin për të lehtësuar simptomat e lidhura me Parkinsonin, përfshin vendosjen e një elektrode teli në një zonë specifike të trurit dhe një stimulues nën kockën e klavikulës që dërgon pulse elektrike në elektrodë duke bërë të mundur rregullimin elektrik jonormal. Procedura ndihmon në rivendosjen e kontrollit të lëvizjeve dhe kthimin në jetën normale duke reduktuar afërsisht 80 për qind të dridhjeve. Pacientët me sëmundjen e Parkinsonit përjetojnë një reduktim të ndjeshëm të ngurtësisë së muskujve me 70 për qind, si dhe një përmirësim të aftësisë së ecjes me 50 për qind.

Një kthim në jetë

“Jani Ballta kishte vuajtur nga sëmundja idiopatike e Parkinsonit për më shumë se dymbëdhjetë vjet, duke përjetuar ngurtësi muskulore, vështirësi në ecje dhe dridhje të duarve. Pas aplikimit të një vlerësimi të plotë së bashku me ekspertët tanë të neurologjisë, të përbërë nga teste neurologjike dhe neuropsikologjike dhe një skanim MRI, ne përcaktuam se ai ishte një kandidat i mirë për operacionin e stimulimit të thellë të trurit dhe e kryem operacionin”, shpjegoi profesor Sabancı.

Disa ditë pas operacionit, stimuluesi u aktivizua duke përdorur një telekomandë, të ngjashme me ato që përdoren për televizorët. Pas rregullimeve në cilësimet e DBS me qëllim të arritjes së përmirësimit optimal simptomatik, shpejt u bë i dukshëm një lehtësim i jashtëzakonshëm. Ishte e qartë se ngurtësia në muskuj u zvogëlua, aftësia e ecjes u përmirësua dhe dridhjet u ulën. Aftësitë e tij të lëvizjes parashikohet të vazhdojnë të përmirësohen edhe më tej dhe simptomat e sëmundjes gradualisht do të zvogëlohen në muajt e ardhshëm. Jani ishte plotësisht mirënjohës për kujdesin dhe mbështetjen e të gjithëve rreth tij.

“Kemi gati 2 javë këtu në Spitalin Acıbadem dhe gjithçka për spitalin dhe mjekët e mi kanë qenë të shkëlqyera. Unë vlerësoj gjithçka që i gjithë stafi i spitalit ka bërë për mua”, u shpreh falënderues Jani.

Gentian Drenova, dhëndri i Janit, ndau një përditësim për gjendjen e tij pas operacionit, duke thënë: “Gjendja e Janit po përmirësohet dita-ditës, dhe tani ai është jashtëzakonisht mirë. Jemi shumë të kënaqur me procesin. Për disa ditë do të kthehemi në Shqipëri dhe jam i emocionuar të dëshmoj reagimet në shtëpi pasi shohin përmirësimin e ndjeshëm të shëndetit të Janit.”

Acıbadem mbledh së bashku neurologë, neurokirurgë dhe neuropsikologë që kanë qenë pionierë në trajtimin e sëmundjes së Parkinsonit. Çdo vit qindra pacientë nga e gjithë bota aplikojnë për trajtimin e Acıbadem për Parkinson.

Prof. Dr. Memet Özek, Acibadem

Nëse nuk jeni të sigurt për përshtatshmërinë e DBS për gjendjen tuaj, merrni parasysh të kontaktoni Zyrat e Informacionit të Acıbadem.

Kërkoni një takim sot:

+383 382 340 04

+383 495 634 00

kosovo@acibadem.com

Në trend Shëndetësi

Më shumë
Si të mbijetojmë 85 e më shumë vite

Si të mbijetojmë 85 e më shumë vite

Kalo në kategori