Dhimbja e qafës është një nga ankesat më të zakonshme që një reumatolog sheh në klinikën e tij, veçanërisht në qytet ku ka kaq shumë punëtorë të cilët janë të lidhur me tavolinën e tyre të punës!?

Dr. Besim Demolli
Specialist i reumatologjisë
tel. +38344727068

Pjesa qafore e shtyllës kurrizore karakterizohet nga të qenit shumë fleksibël dhe lejon lëvizshmëri më të madhe se çdo zonë tjetër e shtyllës kurrizore. Për këtë arsye, ajo është vendi i shpeshtë i dhimbjes, duke zënë vendin e dytë pas pjesës së poshtme të shpinës.

Dhimbja e qafës mund të jetë një problem jashtëzakonisht zhgënjyes dhe dobësues që ndikon zakonisht në detyrat më të thjeshtat të përditshme. Dhe për fat të keq, askush nuk është imun nga zhvillimi i problemeve të qafës në një moment në udhëtimin e tyre jetësor.

Profesioni ose karriera e një personi mund të luajë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e dhimbjes së qafës. Pacientët që unë shoh më shpesh në klinikën time kryejnë punë krahu për të jetuar, por sigurisht që shoh pacientë të shumtë të cilët gjithashtu vuajnë nga probleme kronike të dhimbjes së qafës, dhimbje dhe disfunksionim thjesht nga puna para një kompjuteri për periudha të gjata të kohës së tyre.

Një tjetër komponent i madh drejt shfaqjes së simptomave të dhimbjes në qafë është një faktor përtej kontrollit tonë: gjenetika. Ndërsa të gjithë zhvillohemi së bashku në jetë, ose thënë më troç, fillojmë të plakemi, muskujt, tendinat, ligamentet dhe kockat në qafën tonë fillojnë të konsumohen. Vetëm kjo plakje na vë në një predispozicion për të vuajtur nga dhimbja e qafës, dhe nëse familja juaj ka një histori të problemeve të qafës, ekziston një rrezik shumë më i lartë për zhvillimin e dhimbjes kronike edhe në qafën e juaj.

Dhimbja e qafës shpesh kategorizohet si “akute” (që zgjat më pak se 6 javë), “subakute” (që zgjat 6 deri në 12 javë) ose “kronike” (që zgjat më shumë se 12 javë). Ndërsa shumica e episodeve të dhimbjes akute përmirësohen shpejt, disa njerëz vazhdojnë të kenë dhimbje më afatgjata.

Cilat janë simptomat e dhimbjes së qafës të shkaktuara nga një problem esencial?

Ankesa më e zakonshme që shoh në zyrën time është dhimbja e qafës dhe mpirja e cila shpërndahet në pjesën e sipërme të shpatullave, dhe nëse është mjaft e fortë, kjo shpërndarje mund të jetë deri në gishtërinjë. Pacientët do të përshkruajnë një shtangim në shtyllën kurrizore ose qafën e tyre që nuk lejon që ata të kthejnë kokën në një mënyrë ose në një tjetër. Nuk është e pazakontë që një individ të përjetojë mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash ose dobësi në forcën e tyre muskulare e cila që i obligon ata të “heqin” filxhanin e kafesë në mëngjes ose të kenë vështirësi në kopsimin e këmishës.

Një simptomë tjetër është dhimbja e kokës që mund të prishë mënyrën tuaj të gjumit dhe të ndërhyjë në aftësinë tuaj për t’u përqendruar gjatë ditës së punës, duke çuar në më pak produktivitet. Dhimbja do të fillojë në qafë dhe do të udhëtojë në pjesën e pasme të kokës. Përsëri, nëse është mjaft e fortë, dhimbja mund të shtrihet edhe më tej në pjesën e përparme të kokës.

Pacientët e tjerë do të përshkruajnë dhimbjen në shpatullat e tyre që shkon poshtë krahut dhe duarve, si dhe në pjesën poshtme të shpinës drejt kockave të kërbishtit. Pacientët që vuajnë nga kjo grup simptomash shpesh kanë probleme me ekuilibrin kur ecin dhe kanë vështirësi me funksionimin e zorrëve dhe fshikëzës urinare.

Megjithatë, ndërsa simptomat duket se vijnë nga qafa, problem thelbësor është në të vërtetë një problem neurologjik ku nervat brenda qafës po kompresohen.

Sa është e shpeshtë?

Konsiderohet se 34% -35% e popullsisë do të vuajnë nga dhimbja e qafës në një moment të jetës së tyre. Është një patologji e shpeshtë në konsultat e kujdesit shëndetësor, e cila përfshin reumatologë, traumatologë, neurologë, neurokirurgë, psikiatër dhe, në disa raste, specialistë në menaxhimin e dhimbjes.

Për fat të mirë, shkaqet serioze të dhimbjes në qafë janë të rralla, por ato duhet të merren parasysh që të përjashtohen sa më shpejt të jetë e mundur.

Shumë pacientë kanë mbetur pa një diagnozë të saktë dhe dhimbja i atribuohet proceseve degjenerative ose tendosjeve të muskujve. Këta pacientë pothuajse gjithmonë përmirësohen me trajtim konservativ. Kur kjo dështon, është e përshtatshme të përjashtoni si shkaqet më serioze të dhimbjes, ashtu edhe përbërësin e mundshëm funksional të lidhur.

Cilat janë shkaktarët thelbësor në problemin e juaj?

Degjenerimi i diskut

Siç u përmend më parë, ndërsa plakemi, trupi ynë nuk funksionon gjithmonë si dikur. Degjenerimi i diskut zakonisht shihet tek pacientët në vitet e 30-ta dhe 40-ta dhe është një gjendje ku disqet intervertebrale ose “amortizuesit” e shtyllës kurrizore fillojnë të konsumohen, dhe kolona kurrizore fjalë për fjalë fillon të shembet. Kjo gjendje është e mjaftueshme për të shkaktuar dhimbje dhe shqetësim të lokalizuar.

Ndonjëherë, unë shoh pacientë të cilët kanë pasur vetëm dhimbje qafe për disa javë dhe do të raportojnë një histori të përfshirjes në një aksident automobilistik ose ndoshta po lëviznin mobilje të rënda fundjavën e kaluar, dhe ata tërheqin një muskul në qafën e tyre. Ndërsa po, këta pacientë vuajnë nga dhimbje në qafë, ata vuajnë nga një problem muskulor, jo nga një gjendje themelore për të cilën po ju referohem. Ata do të fillojnë të shohin përmirësim shpejt pas fillimit të trajtimit të dëmtimit të muskujve të tyre.

Pacientët që kanë degjenerim të diskut kanë një problem më kronik dhe do të kenë simptoma që zgjasin jo me javë por muaj me radhë.

Stenoza

Ndërsa degjenerimi i diskut vazhdon me kalimin e kohës dhe pacientët hyjnë në vitet 50-ta dhe 60-ta, hapësira e disponueshme për nervat kur ato dalin nga kolona kurrizore mund të komprometohet, duke çuar në një kompresim mekanik ose ndrydhje të nervave.

Kjo gjendje ka të bëjë me konsumimin e disqeve tona kurrizore dhe shembjen e kolonës kurrizore. Presioni mekanik në rënie shkakton shqetësime nervore si dhimbje, mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash dhe dobësi që përhapet në krah dhe nganjëherë në pjesën kërbishtore të shtyllës kurrizore.

Hernia diskale

Hernia e diskut ndodh kur substanca e ngjashme me pelte brenda disqeve tona kurrizore del jashtë dhe fillon të shtyjë një nerv, siç janë nervat brenda qafës sonë. Këto nerva të qafës udhëtojnë deri në shpatullat tona dhe poshtë krahëve. Nëse ato kompresohen nga lëngu i ngjashëm me pelte, ne do të ndiejmë simptoma nervore përgjatë shpatullave dhe krahëve. Simptomat do të përfshijnë ndjesi djegieje

Dhimbje e shurdhër zakonisht në qafë dhe shpatulla

Hernia diskale më së shpeshti shihet tek pacientët 50 vjeç e më të ri dhe nuk është unike vetëm në shtyllën kurrizore të qafës. Kjo gjendje mund të ndodhë në mes të kolonës kurrizore dhe gjithashtu në pjesën e poshtme të shpinës.

Stenoza e kanalit spinal nw qafw ose mielopatia e qafës

Kjo gjendje është veçanërisht shqetësuese për pacientët e moshuar dhe zhvillohet kur zgjatimet kockore bëhen aq të mëdha në kolonën kurrizore dhe rreth qafës sa vetë palca kurrizore bëhet e komprimuar. Këta pacientë do të fillojnë të kenë probleme me ngathtësi në duart e tyre dhe do të luftojnë me detyra të shkëlqyera motorike.

Aktivitete të tilla si kopsimi i një këmishe, marrja e monedhave nga një tryezë, ose ndonjë gjë që përfshin shkathtësi të imët ose përdorimin e majave të gishtërinjve bëhet jashtëzakonisht e vështirë. Bilanci dhe ecja në mënyrë të qëndrueshme gjithashtu do të fillojnë të preken kur palca kurrizore është e komprimuar. Gjithmonë duhet të vlerësohet nga neurokirurgu, urgjentisht nëse simptomat janë të rënda. Imazhe rezonancë magnetike (MRI) është teknika e zgjedhur për diagnozën.

Qafë e ngrirë

Përbëhet nga një tkurrje e qëndrueshme e muskujve, ndonjëherë dytësore ndaj çrregullimeve të lehta mekanike, dhe e cila është shumë e zakonshme në muskulin trapezi. Në ekzaminimin fizik, ne do të gjejmë një grup të ngurtë të muskujve dhe nganjëherë me një ndjesi të inflamacionit ose një masë që dhemb gjatë palpimit. Nuk kërkon ekzaminime shtesë dhe përmirësohet me lehtësues të dhimbjeve dhe relaksues të muskujve. Nxehtësia e thatë lokale siguron lehtësim në disa pacientë.

Shtrembërim i qafës

Më shpesh, ajo shfaqet në lidhje me aksidentet e trafikut, kur shoferi ose ko-shoferi me makinën e ndaluar pëson një goditje të pasme nga makina prapa. Simptomat e dhimbjes fillojnë 12-72 orë pas aksidentit. Gjatë ekzaminimit, kemi gjetur një qafë të ngurtë, të dhimbshme në gjendje pushimi dhe në prekje, me vështirësi në mobilizim për shkak të dhimbjes.

Dhimbje miofaciale

Lezioni themelor patologjik i këtij entiteti është i panjohur. Disa hipoteza tregojnë se mund të ketë të bëjë me praninë e ‘shkas’ pikave. Ato shfaqen dytësore si pasojë dëmtimet e disqeve intervertebrale apo edhe të zonave përreth dhe përbëhen nga zona indore me mbaresa nervore të ndjeshme me metabolizëm të ndryshuar. Pikat latente do të vazhdonojnë për vite me radhë pas rikuperimit të pacientit nga një dëmtim, duke u bërë aktiv pas mbingarkesës minimale.

Diagnoza e saj nuk kërkon teste plotësuese dhe trajtimi është konservativ. Pacientët me dhimbje kronike mund të përfitojnë nga infiltrimet lokale në pikat e dhimbjes.

Hiperostoza ankilozuese vertebrale

Kjo sëmundje shfaqet te pacientët e moshuar dhe karakerizohet me ngurtësi e cila mund të jetë më e dukshme në mëngjes, me dhimbje te cilen ju mund të ndjeni në shpinë ose në zona të tjera të prekura, të tilla si shpatulla, bërryli, gjuri ose thembra, humbje e fushës së lëvizjes, ju mund ta vini re këtë më së shumti kur shtriheni në krah. Po ashtu, ju mund të keni vështirësi në gëlltitje ose një zë i ngjirur.

Radikulopatia e qafës

Karakterizohet nga prania në një shkallë më të madhe ose më të vogël të dobësisë muskulore, ndjeshmërisë së ndryshuar dhe reflekseve të ndryshuara të tendinit. Është e rëndësishme të identifikoni nivelin neurologjik të prekur. Nëse simptomat janë të rënda, do të kërkojë vlerësim nga neurologu mbi një bazë preferenciale. Ai kërkon teknika të imazhit për diagnozën e tij dhe një elektromiogram mund të jetë i nevojshëm për të diferencuar procesin nga neuropatitë e tjera.

Trajtimi fillestar është gjithmonë konservativ, me neurokirurgun që vlerëson mundësinë e operacionit.

Frakturë vertebrale

Dyshimi për një frakturë të unazës së qafës, qoftë apo jo për shkak të traumës, kërkon imobilizim deri në konfirmimin diagnostik me teknikat imazherike, me MRI që është zgjedhja për të përjashtuar përfshirjen neurologjike. Trajtimi do të varet nga karakteristikat e dëmtimit dhe nga vetë pacienti.

Si diagnostikohet?

Mjeku juaj do të filloj diagnostikimin fillimisht përmes një bashkëbisedimi me ju rreth ankesave të juaja dhe përmes një ekzaminimi fizik që përfshin:

▪ Kontrollimin e gamës së lëvizjes në qafën tuaj
▪ Testimin i reflekseve tuaja dhe fuqisë muskulore për të zbuluar nëse ka presion mbi nervat kurrizorë ose palcën kurrizore
▪ Të shikojmë duke ecur për të parë nëse shtypja kurrizore po ndikon në ecjen tuaj

Analizat

Hemograma, niveli i sedimentimit të eritrociteve (anaqlizat biokimike dhe analiza e urinës) do të jenë të dobishme kur dyshojmë për sëmundje neoplazike, spondiloartropati ose infeksion.

Testet imazhrike

Testet imazherike mund të japin informacione të hollësishme për të drejtuar diagnozën dhe trajtimin. Mjeku juaj mund të rekomandojë:

▪ Rrezet X të qafës. Një ekzaminim me rreze X mund të tregojë anomalitë, të tilla si zgjatimet kockore, që tregojnë spondilozën e qafë. Rrezet X të qafës gjithashtu mund të përjashtojnë shkaqe të rralla dhe më serioze për dhimbje dhe ngurtësi të qafës, të tilla si tumore, infeksione ose fraktura.
▪ Skanimi me CT. Një skanim CT mund të sigurojë imazhe më të hollësishme, veçanërisht të kockave.
▪ MRI. MRI mund të ndihmojë në përcaktimin e zonave ku mund të shtypen nervat.
▪ Mielografia. Një ngjyrë gjurmuese e cila injektohet në kanalin kurrizor për të siguruar një imazh më të detajuar me rreze X ose CT.

Testet e funksionit nervor

Mjeku juaj mund të rekomandojë teste për të përcaktuar nëse sinjalet nervore po udhëtojnë siç duhet në muskujt tuaj. Testet e funksionit nervor përfshijnë:

Elektromiografia. Ky test mat aktivitetin elektrik në nervat tuaj pasi ato transmetojnë mesazhe në muskujt tuaj kur muskujt tkurren dhe në qetësi. Gjithmonë duhet të kemi parasysh që një elektromiogram negativ nuk përjashton radikulopatinë dhe se gjetja e tij do të kërkojë kryerjen e disa teknikave imazherike për të korrelacionuar imazhin me disfunksionimin neurologjik. Një rritje e sasisë së dhjamit nënlëkuror, prania e edemës, gjakderdhja ose dhimbja e fortë mund të ndërhyjnë në test.

Studimi i përçueshmërisë nervore. Elektrodat janë bashkangjitur në lëkurën tuaj mbi nervin që do të studiohet. Një tronditje e vogël kalon nëpër nerv për të matur forcën dhe shpejtësinë e sinjaleve nervore.

Trajtimi

Është e vështirë të vendosësh të gjitha kushtet e përshkruara më parë në një pishinë trajtimi, por në përgjithësi, pacientët që kanë pasur simptoma për një periudhë më të shkurtër kohe do t’i përgjigjen mirë opsioneve jo-kirurgjikale siç janë anti-inflamatorët pa recetë.

Modifikimi i aktivitetit është sigurisht i dobishëm për të lejuar trupin tuaj të pushojë dhe shërohet. Nëse jeni një punëtor manual, marrja e një kohe pushimi nga puna mund të jetë në interesin tuaj më të mirë. Nëse kjo nuk është e mundur, flisni me punëdhënësin tuaj për të parë nëse ekziston një detyrë tjetër që mund ta bëni. Nëse punoni një punë në tavolinë, shikoni të blini një tavolinë në këmbë. Thjesht ndryshimi i një pozicioni të ulur në një pozicion në këmbë mund të ndihmojë ndjeshëm në uljen e simptomave.

Ekzistojnë gjithashtu mjete shërimi të cilat mind t’i aplikoni edhe në kushte shtëpie si akulli dhe nxehtësia që aplikohen në kolonën kurrizore dhe qafën. Nuk do të zgjidhë ndonjë problem, por sigurisht që mund t’ju bëjë të ndiheni më mirë. Unë rekomandoj përdorimin e nxehtësisë në mëngjes kur jeni duke u zgjuar dhe akullin në qafë gjatë natës kur po mbaroni ditën tuaj.

Nëse simptomat vazhdojnë ende pas trajtimeve më konservativ, pacientët mund të ndjekin opsionet e mëposhtme të trajtimit.

Terapi fizikale

Terapistët fizikal mund të punojnë për të forcuar muskujt rreth qafës tuaj dhe për të përmirësuar fleksibilitetin total të qafës tuaj.

Terapia e masazheve mund të jetë e dobishme në lirimin e muskujve të shtrënguar, por zakonisht nuk zgjat për një kohë të gjatë.

Terapia me akupunkturë gjithashtu mund të zvogëlojë rëndësinë e simptomave duke lehtësuar dhimbjen e muskujve, por përsëri, nuk do të zgjidhë problemin themelor të nervit.

Medikamentet

Shumë pacientë thonë se nuk duan të fillojnë trajtimin me barna që në ankesat e tyre të para, por unë gjithmonë sugjeroj që ata të paktën të jenë të gatshëm të marrin barna kur u duhen vërtet. Nëse jeni duke kaluar një ditë vërtet të keqe ose e dini që do të jeni në punë për një periudhë të zgjatur kohe, merrni një medikament që mund t’ju japë lehtësim.

Acetaminofeni. Acetaminofeni është zakonisht në mesin barnave të rreshtit të parë për dhimbjen. Mund të ndihmojë në dhimbjen e qafës, por mos bini nën keqkuptimin e zakonshëm se acetaminofeni është plotësisht i padëmshëm vetëm sepse është i disponueshëm pa recetë. Hulumtimet tregojnë se përdorimi i rregullt i acetaminofenit mund të dëmtojë mëlçinë, madje edhe tek njerëzit që marrin medikamente në dozën e rekomanduar. Për t’u siguruar që jeni duke përdorur acetaminofen në mënyrë sa më të sigurt të jetë e mundur, ndiqni udhëzimet me kujdes dhe mos merrni më shumë sesa sugjeron etiketimi dhe rekomandon mjeku juaj.

Shmangni përdorimin e alkoolit ndërsa merrni acetaminofen për të minimizuar rreziqet në mëlçinë tuaj.

Barna anti-inflamatore josteroide (NSAID). Ibuprofeni dhe naproxen janë barnat kryesore në trajtimin e sëmundjes së diskut të qafës sepse ato zvogëlojnë dhimbjen dhe inflamacionin. Ashtu si acetaminofeni, shumë NSAID janë në dispozicion pa recetë, por ato gjithashtu duhet të merren me kujdes. NSAID mund të ketë disa efekte anësore serioze, të tilla si gjakderdhje gastrointestinale, ulçera dhe dëmtime të veshkave, veçanërisht kur përdoren për periudha të gjata kohore. NSAID-të gjithashtu janë lidhur me një rrezik në rritje të sulmit në zemër ose goditje në tru.

Barnat narkotike kundër dhimbjeve. Për shkak të rreziqeve të tyre të rritura, opioidet nuk janë një terapi e rreshtit të parë për dhimbjen. Opioidet si kodeina , hidrokodoni dhe oksikodoni mund të ofrojnë lehtësim të konsiderueshëm kur dhimbja e qafës është veçanërisht e fortë dhe barna të tjera jo-narkotike kundër dhimbjes nuk janë të mjaftueshme për lehtësimin e dhimbjes. Kështu mund të jetë edhe tramadol, një analgjezik i ngjashëm me narkotikët. Megjithëse opioidët janë efektivë për dhimbjen, ato duhet të përdoren me kujdes sepse mund të çojnë në përgjumje, të përziera, kapsllëk dhe depresion të frymëmarrjes.

Steroide. Steroidet si prednizoni veprojnë duke zvogëluar inflamacionin. Megjithëse mund të merren nga goja, steroidet që jepen për dhimbjen e qafës ndonjëherë injektohen drejtpërdrejt në zonën e dhimbjes në shpinë

Injeksione epidurale ose steroide – Injeksionet epidurale ose steroide janë trajtime që janë krijuar për të synuar në mënyrë specifike nervat me barna steroide, i cili është një anti-inflamator jashtëzakonisht i fuqishëm. Injeksionet nuk do të heqin asnjë presion mekanik që vendoset në nerv, por sigurisht që mund të qetësojë inflamacionin. Ky opsion i trajtimit është i rezervuar vetëm për pacientët që nuk kanë kompresim të palcës kurrizore.

Relaksantë të muskujve. Baklofeni dhe relaksues të tjerë të muskujve qetësojnë shtrëngimin e muskujve dhe disa studime sugjerojnë se ata mund të lehtësojnë dhimbjen e qafës brenda ditëve të para të një dëmtimi akut. Kur përdorni këto barna ju duhet të keni kujdes për efekte anësore të tilla si përgjumje, varësi dhe mbajtje urinare. Këto barna përdoren më së miri afatshkurtër nën drejtimin e mjekut.

Antikonvulsantë. Megjithëse ato janë aprovuar nga FDA për të trajtuar krizat, barnat antikonvulsivë si gabapentina, karbamazepina dhe pregabalin mund të ndihmojnë në dhimbjen e qafës në lidhje me nervat. Se si funksionojnë saktësisht antikonvulsantët në dhimbjen e qafës është e panjohur, por besohet se ato ndikojnë në mënyrën se si truri percepton dhimbjen. Efektet anësore përfshijnë marramendje, përgjumje, probleme me shikimin dhe të vjella. Pacientët që marrin këto barna mund të jenë në një rrezik më të madh për të pasur mendime ose veprime të vetëvrasjes. Rreziku mund të jetë më i madh tek njerëzit që kanë pasur këto mendime ose veprime në të kaluarën. Thirrni mjekun menjëherë nëse shenjat si disponimi i ulët (depresioni), nervozizmi, shqetësimi, marrëzia, sulmet e panikut ose ndryshimet në disponim ose veprime janë të reja ose më keq. Telefononi menjëherë mjekun nëse ndodhin ndonjë mendim ose veprim i vetëvrasjes.

Barnat atidepresive triciklike. TCA përdoren jashtë etiketës për të trajtuar dhimbjen kronike, veçanërisht dhimbjen nervore. Shembujt përfshijnë amitriptilinë dhe norttiptilinë mund të ndihmojnë me dhimbje kronike dhe me gjumë. Mund të duhen disa javë për të parë një efekt. Efektet anësore përfshijnë përgjumje, tharje të gojës, kapsllëk dhe mbajtje të urinës.

Informimi për pacientin

Është thelbësore, pasi të hidhen shenjat paralajmëruese, t’i shpjegohet pacientit natyra beninje e procesit, cili është evolucioni i tij i zakonshëm dhe cilat objektiva synojmë me trajtimin që do të zbatojmë. Është shumë e rëndësishme të këmbëngulni që të qëndroni aktiv sa më shumë që të jetë e mundur pasi që kjo arrin një shërim të barabartë ose më të shpejtë nga sulmi akut me më pak aftësi të kufizuara kronike dhe më pak kohë jashtë pune.

Më i vështirë është menaxhimi i pacientëve kronikë, të cilët tashmë kanë provuar trajtime të shumta, shpesh me pak përmirësim. Në to, është thelbësore të rishikohen në anamnezë faktorët psikosocialë që mund të ndikojnë në evolucionin e procesit, të cilat trajtime kanë patur disa suksese në të kaluarën dhe të cilat jo.

Waddell bën dallimin midis dhimbjes dhe paaftësisë , dhe vë në dukje lidhshmërite e ndryshme midis dhimbjes dhe paaftësisë akute dhe kronike. Në rastin e parë, sjellja e pacientit zakonisht sigurohet nga gjetjet fizike, ndërsa në dhimbjen kronike shoqërohet gjithnjë e më shumë me stresin emocional, depresionin, dështimin e trajtimit dhe marrjen e një roli të sëmurë. Në këta pacientë, marrëdhënia e besimit me mjekun bëhet më e rëndësishme. Gjetjet e marra duhet të raportohen duke shmangur komentet e tilla si “nuk keni asgjë” dhe gjetjen e qëllimeve të arsyeshme afatshkurtra dhe afatmesme. Nuk ka prova në favor të një trajtimi specifik, kështu që secili rast duhet të individualizohet.

A ka ndonjë lloj jastëku apo dysheku që duhet të përdor?

Do të doja të kishte një përgjigje të drejtpërdrejtë për të gjithë, por për fat të keq, nuk ka jastëk që është i saktë për të gjithë njerëzit. Trupi i gjithsecilit është i ndryshëm dhe të gjithë kemi një fizik të ndryshëm.

Pra, nëse keni mundësi të provoni një dyshek të ri, ia vlen të provoni. Nëse nuk keni mundësi të përdorni një jastëk të ri, ju rekomandoj të provoni stile të ndryshme jastëkësh. Provoni jastëkët e butë, jastëkët e fortë dhe gjithçka në mes, ose madje provoni të ndryshoni numrin e jastëkëve që përdorni gjatë natës.

Kam parë shumë pacientë që kthehen në zyrën time dhe thonë se ata gjetën jastëkun e tyre ortopedik i cili edhe ndihmoi në lehtësimin e disa simptomave.

Pushim shtrati

Pushimi në shtrat nuk rekomandohet si një trajtim për dhimbjen e thjeshtë të qafës. Qëllimi është përdorimi i masave simptomatike të kontrollit të dhimbjes që lejojnë pacientët të kthehen në aktivitetin normal sa më shpejt të jetë e mundur. Disa pacientë mund të kenë nevojë të qëndrojnë në shtrat si pasojë e dhimbjes, por kjo nuk do të konsiderohej pjesë e trajtimit, duke u përpjekur gjithmonë të zvogëlojmë kohën e pushimit, pasi aktiviteti arrin të rimëkëmbet funksionalitetin më herët dhe ndihmon në kontrollin e dhimbjes.

Pushimi në shtrat për periudha të shkurtra përdoret shpesh në herniet e disqeve, por ka pak prova që kjo është efektive. Pushimi i zgjatur mund të çojë në dobësi kronike, paaftësi dhe rritje të vështirësisë në rehabilitim.

Edukimi postural

Është e rëndësishme t’i shpjegohet pacientit se cilat qëndrime janë të sakta dhe cilat nuk janë të sakta, pasi që kjo e fundit mund të shkaktojë dhimbje ose të vonojë përmirësimin. Duke marrë parasysh llojin e punës dhe pozicionet që mund të kontribuojnë në dhimbje, ne mund të këshillojmë disa zgjidhje.

Ne paraqesim disa shembuj:

▪ Këshillohet të mbani mend përdorimin e karrigeve të përshtatshme që mbajnë lordozën e fundshpinës në mënyrë që pjesa e qafës të ketë një bazë të qëndrueshme.
▪ Thembrat e këmbëve duhet të qëndrojnë në pozitën horizontale në tokë.
▪ Kujdes të veçantë do të kenë pacientët që punojnë me orë të gjata me kompjuterin, rekomandohet që ekrani të mbetet rreth 20° poshtë vijës së syve.
▪ Pacientët që punojnë në telefon mund të përdorin mbajtëset e shpatullave që parandalojnë lateralizimin e vazhdueshëm të qafës.

/Telegrafi/