LAJMI I FUNDIT:
Goditja në tru

Goditja në tru

45 Artikuj

Info

Goditja në tru (insulti cerebral) është një urgjencë mjekësore. Goditja në tru ndodh kur ndalon qarkullimi i gjakut në tru. Brenda pak minutash, qelizat trunore nisin të vdesin. Janë dy lloje goditjesh në tru.

Më e shpeshta quhet iskemia trunore kur ndodh bllokimi i një ene të gjakut për shkak të mbylljes nga ndonjë tromb dhe kështu pamundësohet qarkullimi i gjakut në tru.

Ndërsa lloji tjetër quhet goditja hemorragjike që shkaktohet kur një enë e gjakut dëmtohet dhe gjaku rrjedh brenda trurit.

‘Mini-goditjet në tru’ ose sulmet kalimtare iskemike (TIA) ndodhin kur furnizimi me gjak në tru është i ndërprerë përkohësisht.

Çfarë është hemipareza, pse shfaqet dhe a mund të parandalohet

Çfarë është hemipareza, pse shfaqet dhe a mund të parandalohet

Këshilla mjekësore
Orari i ngrënies së mëngjesit dhe darkës, mund ta rritë rrezikun për sëmundjet e zemrës

Orari i ngrënies së mëngjesit dhe darkës, mund ta rritë rrezikun për sëmundjet e zemrës

Këshilla mjekësore
Bari i zakonshëm kundër dhimbjeve rrit rrezikun e gjakderdhjes vdekjeprurëse të trurit

Bari i zakonshëm kundër dhimbjeve rrit rrezikun e gjakderdhjes vdekjeprurëse të trurit

Shëndetësi Lajme
Konsumimi i përditshëm i këtyre pijeve mund ta rritë rrezikun e demencës dhe goditjes në tru

Konsumimi i përditshëm i këtyre pijeve mund ta rritë rrezikun e demencës dhe goditjes në tru

Shëndetësi Lajme
Shenjat se po konsumoni shumë kripë mund të shihen në duar dhe këmbë

Shenjat se po konsumoni shumë kripë mund të shihen në duar dhe këmbë

Këshilla mjekësore
Janë të nevojshme për funksionimin e përditshëm, por këto shprehi kërcënojnë cilësinë e gjumit

Janë të nevojshme për funksionimin e përditshëm, por këto shprehi kërcënojnë cilësinë e gjumit

Këshilla Lifestyle
Shkaktarët më të shpeshtë të vdekjes në gjumë

Shkaktarët më të shpeshtë të vdekjes në gjumë

Shëndetësi Lajme
Shenja paralajmëruese që mund të shfaqet rreth një javë para një goditjeje në tru

Shenja paralajmëruese që mund të shfaqet rreth një javë para një goditjeje në tru

Shëndetësi Lajme
Pesë gjëra që mund të tregojë gjuha për shëndetin tuaj

Pesë gjëra që mund të tregojë gjuha për shëndetin tuaj

Këshilla mjekësore
Pija e popullarizuar ndihmon në uljen e shtypjes së gjakut duke zvogëluar rrezikun për sulm në zemër dhe goditje në tru

Pija e popullarizuar ndihmon në uljen e shtypjes së gjakut duke zvogëluar rrezikun për sulm në zemër dhe goditje në tru

Këshilla mjekësore
Simptomat vrasëse të goditjes në tru mund të jenë të ndryshme te femrat – shtatë shenja të neglizhuara që duhet t’i dini duke përfshirë lemzën

Simptomat vrasëse të goditjes në tru mund të jenë të ndryshme te femrat – shtatë shenja të neglizhuara që duhet t’i dini duke përfshirë lemzën

Këshilla mjekësore
Mund të jenë kërcënuese për jetën: Simptomat që tregojnë mundësinë e një mpiksjeje gjaku

Mund të jenë kërcënuese për jetën: Simptomat që tregojnë mundësinë e një mpiksjeje gjaku

Këshilla mjekësore
Alarm shëndetësor për miliona njerëz me presion të lartë të gjakut mbi rrezikun e shtuar të komplikimeve

Alarm shëndetësor për miliona njerëz me presion të lartë të gjakut mbi rrezikun e shtuar të komplikimeve

Këshilla mjekësore
Ushqimet që i shmangin kardiologët

Ushqimet që i shmangin kardiologët

Ushqimi dhe Dieta
Aktiviteti fizik ul rrezikun e goditjes në tru te njerëzit e moshës së mesme

Aktiviteti fizik ul rrezikun e goditjes në tru te njerëzit e moshës së mesme

Shëndetësi Lajme
Kur sytë tregojnë për gjendjen e shëndetit tuaj – gjashtë shenja paralajmëruese

Kur sytë tregojnë për gjendjen e shëndetit tuaj – gjashtë shenja paralajmëruese

Këshilla mjekësore
Rreziku i goditjes në tru rritet me ngritjen e temperaturave

Rreziku i goditjes në tru rritet me ngritjen e temperaturave

Këshilla mjekësore
Rrëfimi i Susan Boyle për sëmundjen që e la për një kohë jashtë skene

Rrëfimi i Susan Boyle për sëmundjen që e la për një kohë jashtë skene

Yjet
Goditja në tru më e shpeshtë te femrat: Simptomat që duhet t’u kushtoni më shumë vëmendje

Goditja në tru më e shpeshtë te femrat: Simptomat që duhet t’u kushtoni më shumë vëmendje

Femra
Nuk duhet ta injoroni tharjen e gojës, mund të jetë shenjë e sëmundjeve serioze

Nuk duhet ta injoroni tharjen e gojës, mund të jetë shenjë e sëmundjeve serioze

Këshilla mjekësore
Njerëzit me çrregullime të gjumit mund të kenë rrezik të rritur për goditje në tru

Njerëzit me çrregullime të gjumit mund të kenë rrezik të rritur për goditje në tru

Shëndetësi Lajme
Pesë shenja të një goditjeje të vogël në tru që e përjetoi Hailey Bieber

Pesë shenja të një goditjeje të vogël në tru që e përjetoi Hailey Bieber

Këshilla mjekësore
Zvogëlimi i rrezikut për goditjen në tru

Zvogëlimi i rrezikut për goditjen në tru

Këshilla mjekësore
Shkaku, simptomat dhe si duket saktësisht trajtimi i goditjes në tru

Shkaku, simptomat dhe si duket saktësisht trajtimi i goditjes në tru

Shëndetësi Lajme