LAJMI I FUNDIT:

Kurrë mos i dërgoni këto 15 gjëra me mesazh ose e-mail

Kurrë mos i dërgoni këto 15 gjëra me mesazh ose e-mail
(Foto: Lifewire)

Sot, ne komunikojmë me të tjerët përmes një numri platformash dhe dërgimi i mesazheve SMS ose postave elektronike është bërë e zakonshme. Sidoqoftë, duhet të kihet parasysh se disa gjëra ende duhet të thuhen personalisht.

Dërgimi i mesazheve dhe postave elektronike është pjesë e kulturës së komunikimit, por disa gjëra duhet të shprehen në një bisedë të drejtpërdrejtë. MSN sjell një listë me 15 gjërat që meritojnë një bisedë të drejtpërdrejtë.

1. Çdo gjë që kërkon diskutim

Përveç faktit që askujt nuk i pëlqen të lexojë email dhe mesazhe të gjata, ato nuk janë kurrë një kohë e përdorur mirë para ekranit as për ju dhe as për atë që e lexon mesazhin. Nëse është një intervistë për punë, dërgoni një e-mail me një ftesë takimi për të diskutuar situatën ballë për ballë, këshillon Rachel Wagner, një këshilltare për sjelljen e biznesit.

“Shtoni temës së takimit një listë të gjërave që duhet të diskutoni në mënyrë që pjesëmarrësit të përgatisin dhe të sjellin ide. Përcaktoni fillimin specifik të takimit, respektoni kohëzgjatjen e rënë dakord dhe nëse takimi kërkon më shumë kohë, caktoni një tubim të ri”, thotë ajo.

Në këtë mënyrë, ju respektoni kohën e të gjithë pjesëmarrësve dhe lejoni që ata të përqendrohen më mirë dhe të zgjidhin problemin në mënyrë më efektive.

2. Grindja me një partner

Nëse keni qenë së bashku për një kohë të gjatë, veçanërisht nëse jetoni në të njëjtën shtëpi, është e zakonshme të grindeni nëpër të gjitha platformat e komunikimit. Por ekspertët paralajmërojnë që nuk duhet grindur kurrë përmes mesazheve dhe postat elektronike.

“Është e pamundur të lexosh tonin dhe të shohësh gjuhën e trupit të bashkëbiseduesit nga mesazhi ose e-mail, kështu që më e keqja mund të lexohet lehtësisht nga fjalët e shkruara të partnerit”, thotë këshilltari Jonathan Bennett nga Ohajo.

3. Fyerjet

Të folurit në ekran e bën më të lehtë të shkruash fjalë për të cilat mund të pendohesh më vonë.

“Është më lehtë të ofendosh dikë duke shkruar një mesazh sesa kur e shikon në sy”, thotë Bennett.

Të jetë i civilizuar. Partneri juaj do ta pranojë më lehtë pyetjen: “A mund të vijë nëna juaj nesër që të kemi kohë për të pastruar” në vend të mesazhit “Nuk ka asnjë mënyrë që unë po e lejoj atë grua të keqe të vijë sonte dhe të fyejë një shtëpi pronari i së cilës është shumë i çrregullt për ta pastruar”. Megjithëse do të ndiheni më të lehtë në fillim sepse thatë atë që mendoni, në atë mënyrë thjesht e shtyu sherrin e madh për më vonë. Pavarësisht nëse është biznes apo komunikim privat, mos harroni se gjithmonë duhet të jeni profesionist.

4. Vërejtje negative dhe sarkastike

Ju lutemi vini re se pasi të keni dërguar një email ose mesazh, ato mund të merren në çdo kohë si provë kundër jush.

“Ndërsa jeni penduar që e keni dërguar atë postë me thashetheme dhe vendosët ta fshini edhe nga koshi i plehrave, shumica e kompanive kanë softuer të sofistikuar që ju lejon të rigjeni edhe postën e fshirë,” shpjegon Wagner. Dhe ata email mund të jenë prova në gjykatë. Kështu që ajo këshillon që ju preferoni të zgjidhni problemet delikate ballë për ballë në mënyrë që të mos ketë asnjë gjurmë letre që mund t’ju ndjekë përgjithmonë.

“Kjo tregon profesionalizmin dhe dëshirën tuaj për të bërë edhe biseda të vështira, në vend se të fshiheni pas një ekrani kompjuteri,” përfundoi ajo.

5. Informacione personale intime dhe të ndjeshme

Biseda me teknologji të ndryshme është e zakonshme sot dhe ne kryesisht përhapim informacion në këtë mënyrë, kështu që është e vështirë të ndalosh një bisedë nëse del diçka personale ose intime. Por pyesni veten nëse doni të keni një shteg letre rreth gjithçka.

“Mesazhet dhe postat elektronike mund t’u përcillen të tjerëve dhe t’i dërgohen kujtdo në botë për t’i lexuar ato. Shmangni dërgimin e çdo gjëje që lidhet me iniciativa të reja në kompaninë tuaj, informacione delikate dhe konfidenciale të biznesit, takime bordi ose informacione të tjera personale, thotë Wagner.

6. Falje

Sigurisht, është më lehtë të shkruash “Na vjen keq” sesa ta thuash, por ka më pak kuptim. Ndoshta në të vërtetë nuk e keni fjalën për këtë. Pa aftësinë që personi tjetër t’ju shohë dhe dëgjojë, është e vështirë të thuash se si ndihesh në të vërtetë.

“Nëse duhet të kërkoni falje, nuk është koha e mirë për keqkuptime në komunikim”, thotë trajnerja për jetën Deb Cheslow.

7. Duhet të flasim

Dërgimi i frazave misterioze si fraza “Ne duhet të flasim” është në dukje e padëmshme, por kush e di se çfarë lloj bisede është, kështu që për marrësin e një mesazhi të tillë mund të jetë e frikshme.

“Ta themi thjesht, marrësi duhet të mendojë për qëllimet tuaja”, thotë këshilltari David Radin.

Ai tregon se është të paktën e sjellshme t’i kërkosh bashkëbiseduesit të gjejë kohë për të folur sepse ke diçka që dëshiron të ndash me të.

8. Ndarja

Shkëputjet me partnerë romantikë janë gjithmonë të vështira pavarësisht se si i shpenzoni, por duhet të shmangni ta bëni këtë me mesazhe dhe e-mail.

“Mënyra e ndarjes me dikë është gjithmonë në një bisedë të drejtpërdrejtë”, shpjegon eksperti i ndërlidhjes April Masini nga New York.

9. Unë të dua

Pavarësisht nëse jeni adoleshent, në të tridhjetat ose mbi 50 vjeç, këto dy fjalë duhet të kenë gjithmonë një kuptim të fortë dhe nëse ia thoni dikujt për herë të parë, nuk duhet të jetë kurrë një mesazh ose një email. Për më tepër, çka nëse marrësi nuk e sheh mesazhin për orë ose ditë? Si do të ndiheni atëherë? Ose çfarë nëse ata nuk kujdesen aq sa të përgjigjen me fjalinë për të cilën shpresoni – edhe unë ju dua. Kurseni veten dhe të tjerët nga situata të bezdisshme dhe thoni gjithmonë fjalë të tilla për herë të parë duke i parë në sy.

10. Ai ndërroi jetë këtë mëngjes

Ka shumë arsye pse të flasësh për vdekjen e dikujt duhet të bëhet personalisht, ballë për ballë.

“Nëse është e mundur, lajmi për vdekjen e dikujt duhet të tregohet gjithmonë personalisht. Kjo lejon një përqafim dhe fjalë rehati”, thotë Masini.

11. Unë jap dorëheqjen

Pavarësisht se sa e urreni punën tuaj ose çfarëdo që ju çoi në vendimin për të lënë, evitoni ta bëni me anë të mesazhit ose postës elektronike.

“Thuaje në kokën tënde, por kurrë mos e dërgo atë në mënyrë elektronike sepse do të të ndjekë. Dorëheqja me e-mail mund të duket si një ide e mirë për momentin, por mund të ketë pasoja afatgjata”, thotë këshilltarja Jacquelin Youst.

Në vend të kësaj duhet të mbani një qasje profesionale dhe ta diskutoni me shefin tuaj personalisht ose me telefon.

12. Informacioni i kartelës

Ju dëshironi të blini diçka në Amazon, por pastaj e kuptoni që karta është në portofolin e partnerit tuaj. Duket e lehtë të kërkosh nga partneri yt që të të dërgojë informacionin dhe numrin e kartës në mesazh, por në atë mënyrë je bërë më i prekshëm nga mashtrimi. Është më e rrezikshme të dërgosh të dhëna të tilla me e-mail, pohon creditcards.com, sepse është më e lehtë për t’u hakuar.

“Nëse tashmë duhet të merrni disi informacionin e kartës, është më mirë të telefononi me telefon dhe t’i kërkoni që t’ua diktojnë”, këshillon Wagner.

13. Fjalëkalimet

Në punë duket e lehtë të dërgoni fjalëkalime për llogari të rëndësishme me email. Por përsëri, këto janë email të pasigurt. Fjalëkalimi zakonisht fshihet ndërsa e shtypni, por mbetet plotësisht i qartë në email. Ndërsa udhëton nga kutia në kutinë, ajo ruhet në sisteme të ndryshme dhe në këtë mënyrë të dhënat tuaja bëhen të disponueshme për hakerët. Nëse dikush e sheh fjalëkalimin tuaj, është më mirë ta ndryshoni menjëherë.

14. Shtatzënia

Këto ditë, për shkak të pandemisë, lajme të rëndësishme shpërndahen në Facebook dhe rrjetet sociale, por partneri juaj, anëtarët e familjes dhe miqtë e ngushtë ende duhet ta dëgjojnë atë nga ju. Në mënyrë ideale, tregojuni atyre informacione të rëndësishme për foshnjën ose çështje të tjera të rëndësishme familjare në një bisedë ballë për ballë personalisht ose me telefon.

“Por njeriu i vetëm që nuk duhet të dëgjojë kurrë lajmet e shtatzënisë tuaj përmes postës elektronike është shefi juaj, i cili duhet të fillojë të mendojë se kush do t’ju zëvendësojë ndërsa jeni me leje lindjeje. Prandaj zgjidhni një moment dhe bisedoni personalisht me eprorin tuaj. Kështu që ju menjëherë do të shihni reagimin e tij dhe do të ndjeni atë që ai mendon për gjithçka”, këshillon konsulentja Georgene Huang, duke shtuar se duhet të jeni të kujdesshëm që shefi të mos zbulojë lajme të tilla në Facebook para se t’i tregoni.

15. Kritika

Dikush në ekipin tuaj të biznesit sapo postoi me email një projekt të përfunduar, por ai përmban të njëjtat gabime që ju tashmë keni theksuar. Në vend që t’i dërgoni atij një mesazh me detaje se si ta përmirësoni projektin, duhet të takoheni personalisht dhe ta diskutoni atë.

“Unë kurrë nuk kam parë dikë që të pranojë mirë kritikat konstruktive që morën me email. Përkundrazi, kjo ka çuar në probleme më të mëdha, përfshirë mungesën e besimit”, thotë ekspertja e burimeve njerëzore Amanda B. Gulino, duke shtuar se ju nuk duhet ta shprehni mendimin tuaj me email, por caktoni një takim ku bashkëbiseduesi do ta perceptojë më mirë reagimin tuaj. /KP/