LAJMI I FUNDIT:

Një procedurë e rrezikshme kozmetike po merr gjithnjë e më shumë ‘viktima’

Një procedurë e rrezikshme kozmetike po merr gjithnjë e më shumë ‘viktima’

Çfarë ndodh kur kjo procedurë dështon? Epo, e thënë thjesht, ferr absolut

Reklama

Më shumë se dhjetë vjet më parë, një pajisje mjekësore u shfaq në treg me një premtim joshës: mund të “ngrijë” shpejt, pa dhimbje dhe pa operacion dhe në të njëjtën kohë të largojë shtresat e yndyrës.

Pajisja e quajtur “CoolSculpting” konkurroi në një industri tashmë të stërmbushur të bukurisë që “shiste” bark të sheshtë dhe nofulla të ngushta, por kishte një avantazh – një “prejardhje shkencore”.

Hulumtimi pas zhvillimit të tij erdhi nga një laborator në spitalin mësimor të Shkollës Mjekësore të Harvardit, një detaj që theksohet gjithmonë në lajme.

Cryolipolysis, termi teknik për procedurën, nënkupton vendosjen e një pajisjeje në një pjesë të synuar të trupit për të ngrirë qelizat dhjamore dhe pacientët zakonisht u nënshtrohen trajtimeve të shumta në të njëjtën zonë, transmeton Telegrafi.

Në raste të suksesshme, qelizat vdesin dhe përthithen nga trupi.

Por çfarë ndodh kur kjo procedurë dështon? Epo, e thënë thjesht, ferr absolut.

Si rezultat, ndodh kjo: yndyra fillon të rritet, ngurtësohet dhe mbetet në trup. Ky efekt anësor, i quajtur hiperplazi yndyrore paradoksale, zakonisht kërkon kirurgji për t’u korrigjuar, por këto shpesh janë të pasuksesshme.

Shembulli më i mirë i një rasti të tillë është ish-supermodelja Linda Evangelista, e cila u tërhoq nga publiku pasi siç thotë ajo, mbeti “e shpërfytyruar përgjithmonë”, pa mundësi riparimi.

profimedia

– Procedura është rritur dhe nuk ka zvogëluar qelizat dhjamore dhe më la të deformuar përgjithmonë – tha Linda, e cila ndër të tjera ngriti një padi prej 50 milionë dollarësh ndaj kompanisë përgjegjëse për këtë shpikje.

Ndonëse “shpikësit” arsyetohen se ky lloj ndërlikimi është i rrallë, pra në nivel 1:3000 pacientë, por gjithnjë e më shumë studime hulumtuese dëshmojnë të kundërtën.

Më shumë se dhjetë mjekë të intervistuar nga The Times thanë se vlerësimi i rrezikut të prodhuesit ishte dukshëm më i ulët se ai që kishin vërejtur në praktikat ose hulumtimet e tyre – sepse efekti anësor mund të kalojë “i pazbuluar” për shumë muaj pas trajtimit, ndërsa pacientët jo gjithmonë e lidhin atë me “CoolSculpting”. Ndonjëherë efekti është delikat dhe disa besojnë se sapo janë kthyer në peshën e tyre të vjetër.

Kompania pas “CoolSculpting” mbajti konsulentë të cilët shkruanin për rreziqet e ulëta të P.A.H. në revistat mjekësore dhe adresat online. Ai gjithashtu kufizoi pacientët të flisnin për problemin përmes marrëveshjeve të konfidencialitetit dhe, në një moment, ndaloi raportimin e efektit anësor tek rregullatorët federalë pasi një auditor i Administratës së Ushqimit dhe Barnave përcaktoi se komplikimi nuk kualifikohej si kërcënues për jetën.

Në vitin 2017, Dr. Jared Jagdeo, dermatolog i cili atëherë ishte konsulent për prodhuesin e CoolSculpting dhe dy bashkëautorë, shkruan në një artikull në revistë se efektet anësore duhet të riklasifikohen. Frekuenca e tyre në rritje, thanë ata, plotësonte kriteret e Organizatës Botërore të Shëndetësisë për një efekt anësor “shumë të zakonshëm” ose “të zakonshëm”, dhe jo “të rrallë”.

Frekuenca e raportuar e P.A.H. ka mbetur në heshtje, madje edhe nga vlerësimet e kompanisë, duke theksuar të metat në mënyrën se si Administrata e Ushqimit dhe Barnave rregullon pajisjet mjekësore dhe i monitoron ato pasi dalin në treg.

Agjencia mbështetet te spitalet, mjekët, konsumatorët dhe prodhuesit e pajisjeve për të raportuar të gjitha “momentet negative”, një sistem që shpesh është kritikuar sepse vetëm spitalet dhe prodhuesit duhet të raportojnë vdekjet dhe lëndimet e rënda, ndërsa zyrat e mjekëve privatë dhe konsumatorët nuk kërkohet të raportojë çdo gjë, raporton NY Times. /Telegrafi/