LAJMI I FUNDIT:
Liberalizimi i vizave

Liberalizimi i vizave

1694 Artikuj

Info

Liberalizimi i vizave do të thotë lëvizje e lirë ne zonën Schengen. Liberalizimi i vizave mundëson udhëtim pa vizë vetëm deri në 90 ditë (çdo gjashtë muaj) dhe jo leje pune apo të drejtën për të jetuar në ndonjërin nga shtetet, pjesë të zonës Schengen.

Shtetet në të cilat mund të udhëtohet pa viza janë ato të Bashkimit Evropian (Austri, Belgjikë, Bullgari, Danimarkë, Estoni, Finlandë, Francë, Greqi, Gjermani, Holandë, Hungari, Islandë, Itali, Kroaci, Letoni, Lituani, Luksemburg, Maltë, Poloni, Portugali, Qipro, Republika Çeke, Rumani, Sllovaki, Slloveni, Spanjë, Suedi). Pastaj në Islandë, Norvegji, Zvicër e Lihteshtajn. Përjashtohen Mbretëria e Bashkuar dhe Irlanda të cilat janë jashtë zonës Schengen.

Nga momenti që do të hiqet regjimi i vizave për Kosovën, të drejtën për të udhëtuar pa viza do ta kenë të gjithë qytetarët e vendit që posedojnë pasaporta biometrike. Megjithatë, qytetarëve u rekomandohet që gjatë udhëtimit të kenë me vete dokumentet që dëshmojnë për gjendjen e tyre financiare, vendin se ku do të qëndrojnë, arsyet e vizitës dhe sigurimin shëndetësor. Kjo për shkak se policia kufitare e shtetit Schengen ka të drejtën t’i mohojë hyrjen çdo qytetari në rast të dyshimit se do të mund të keqpërdorej liberalizimi i vizave.

Ky proces do të kursej kohë dhe para, për shkak se qytetarët nuk do të kenë nevoje të bëjnë pagesën për vizë si dhe të realizojnë termin për të njëjtën.

Liberalizimi i vizave në asnjë rast nuk nënkupton mundësi punësimi apo ndonjë veprimtari ekonomike në shtetet e zonës Schengen.

Në rast se dëshironi të studioni në një nga shtetet Schengen, atëherë ju duhet të pajiseni me vizë që mundëson qëndrimin tuaj më të gjatë se 90 ditë. Për këtë duhet të kontaktoni ambasadën e shtetit në të cilin planifikoni të studioni.

Në rast se ju dëshironi të vijoni trajnime, kurse afatshkurta të cilat nuk kërkojnë qëndrim më të gjatë se 90 ditë, atëherë ju mund të përfitoni nga procesi i liberalizimit të vizave dhe nuk do të keni nevoje të pajiseni me vizë shtesë.

Në rast të shkeljeve eventuale dhe abuzimit të liberalizimit të vizave, pasojat personale përfshijnë: shqiptimin e gjobës, shënim zyrtar në dosjen tuaj ku figuron shkelja dhe e fundit dhe ndalimi i hyrjes së zonën Schengen në të ardhmen. Ky ndalim zakonisht vlen për tre deri në pesë vitet në vijim. Për më tepër, në rast se vërehet një numër i dukshëm i abuzimeve me të drejtën e udhëtimit pa vizë, atëherë Bashkimi Evropian mund të suspendojë liberalizimin e vizave për shtetin përkatës.

Gjashtëmbëdhjetë vjet shtet – gjashtëmbëdhjetë vjet emigrim nga Kosova

Gjashtëmbëdhjetë vjet shtet – gjashtëmbëdhjetë vjet emigrim nga Kosova

Sociale
Liberalizimi i vizave, MPB njofton se deri tani nuk ka raste që qytetarët kanë shkelur rregullat

Liberalizimi i vizave, MPB njofton se deri tani nuk ka raste që qytetarët kanë shkelur rregullat

Kosovë
Heqja e vizave nga Izraeli, dënimi i Pal Lekajt për 53-milionëshin dhe ndalimi i dinarit serb – lajmet që shënuan javën

Heqja e vizave nga Izraeli, dënimi i Pal Lekajt për 53-milionëshin dhe ndalimi i dinarit serb – lajmet që shënuan javën

Besnike Salihu
Janari i 2024-së i mirë për liberalizimin e vizave – bllokut të BE-së i shtohen Spanja, Emiratet Arabe dhe Izraeli

Janari i 2024-së i mirë për liberalizimin e vizave – bllokut të BE-së i shtohen Spanja, Emiratet Arabe dhe Izraeli

Jehona Hulaj
Hoti: Sa isha kryeministër, kam kërkuar nga Izraeli heqjen e vizave për Kosovën

Hoti: Sa isha kryeministër, kam kërkuar nga Izraeli heqjen e vizave për Kosovën

Kosovë
Izraeli i heq vizat për qytetarët e Kosovës

Izraeli i heq vizat për qytetarët e Kosovës

Kosovë
“Ky është vendi im” – Liberalizimi i vizave s’i largon turistët kosovarë nga Boga

“Ky është vendi im” – Liberalizimi i vizave s’i largon turistët kosovarë nga Boga

Kosovë
Me liberalizimin e vizave, nis përmirësimi i kushteve të punës në sektorin privat në Kosovë

Me liberalizimin e vizave, nis përmirësimi i kushteve të punës në sektorin privat në Kosovë

Të Tjera
“Vjen fillestar dhe i kërkon 500 euro rrogë”, gastronomi tregon kërkesat e punëtorëve pas liberalizimit të vizave

“Vjen fillestar dhe i kërkon 500 euro rrogë”, gastronomi tregon kërkesat e punëtorëve pas liberalizimit të vizave

Biznes
Nga 22 shkurti qytetarët e Kosovës do të udhëtojnë pa viza drejt Dubait

Nga 22 shkurti qytetarët e Kosovës do të udhëtojnë pa viza drejt Dubait

Kosovë
A mund të ketë destabilizim në tregun e punës gjatë vitit të parë të liberalizimit të vizave? Flet drejtori i Klubit të Prodhuesve

A mund të ketë destabilizim në tregun e punës gjatë vitit të parë të liberalizimit të vizave? Flet drejtori i Klubit të Prodhuesve

Mirjeta Hajzeraj
“Gjendje e jashtëzakonshme” – nga 3 janari aplikuan 39 mijë qytetarë, deri në 30 ditë për tu pajisur me pasaportë

“Gjendje e jashtëzakonshme” – nga 3 janari aplikuan 39 mijë qytetarë, deri në 30 ditë për tu pajisur me pasaportë

Kosovë
“Ata janë krejt bota jonë”: Gjyshërit që për herë të parë udhëtuan pa viza te nipi e mbesa

“Ata janë krejt bota jonë”: Gjyshërit që për herë të parë udhëtuan pa viza te nipi e mbesa

Kosovë
Sa mund të dënohet ai që abuzon me regjimin e liberalizimit të vizave me shtetet anëtare të BE-së?

Sa mund të dënohet ai që abuzon me regjimin e liberalizimit të vizave me shtetet anëtare të BE-së?

Kosovë
Spanja njohu pasaportën e Kosovës, ministri spanjoll Albares: Nuk mund të bëjmë sikur nuk ekziston, por kjo nuk do të thotë se ne e njohim sovranitetin e saj

Spanja njohu pasaportën e Kosovës, ministri spanjoll Albares: Nuk mund të bëjmë sikur nuk ekziston, por kjo nuk do të thotë se ne e njohim sovranitetin e saj

Kosovë
Komisioni Evropian insiston që serbët e Kosovës me pasaporta serbe të udhëtojnë pa viza

Komisioni Evropian insiston që serbët e Kosovës me pasaporta serbe të udhëtojnë pa viza

Kosovë
Liberalizimi i vizave, cilët sektorë pritet të preken më së shumti nga emigrimi?

Liberalizimi i vizave, cilët sektorë pritet të preken më së shumti nga emigrimi?

Kosovë
Von Cramon: Ndihem e turpëruar që qytetarët e Kosovës kanë pritur kaq gjatë për liberalizimin e vizave

Von Cramon: Ndihem e turpëruar që qytetarët e Kosovës kanë pritur kaq gjatë për liberalizimin e vizave

Kosovë
Halimi: Trendi i qytetarëve të Kosovës për t’u larguar pritet të rritet, pushteti nuk ka strategji për të parandaluar emigrimin

Halimi: Trendi i qytetarëve të Kosovës për t’u larguar pritet të rritet, pushteti nuk ka strategji për të parandaluar emigrimin

Kosovë
Gjermania, Zvicra dhe Austria – tri shtetet që qytetarët e Kosovës planifikojnë të emigrojnë   

Gjermania, Zvicra dhe Austria – tri shtetet që qytetarët e Kosovës planifikojnë të emigrojnë   

Kosovë
“Nxjerrja e parasë jashtë vendit, humbja e konsumatorit, ikja e punëtorëve”, Rafuna flet për efektet që do të ketë liberalizimi i vizave në ekonomi

“Nxjerrja e parasë jashtë vendit, humbja e konsumatorit, ikja e punëtorëve”, Rafuna flet për efektet që do të ketë liberalizimi i vizave në ekonomi

Mirjeta Hajzeraj
Mustafa: Vizat mund të hiqeshin më 2016, por LVV, AAK, NISMA dhe LVV-ja brenda LDK-së  nuk e lejuan

Mustafa: Vizat mund të hiqeshin më 2016, por LVV, AAK, NISMA dhe LVV-ja brenda LDK-së nuk e lejuan

Kosovë
Udhëtimi pa viza drejt Evropës – mbi 14 mijë aplikime brenda javës për t’u pajisur me pasaportë

Udhëtimi pa viza drejt Evropës – mbi 14 mijë aplikime brenda javës për t’u pajisur me pasaportë

Jehona Hulaj
Efekti i liberalizimit – brenda një jave 620 fluturime u realizuan nga Aeroporti i Prishtinës

Efekti i liberalizimit – brenda një jave 620 fluturime u realizuan nga Aeroporti i Prishtinës

Jehona Hulaj