LAJMI I FUNDIT:

Letersia

517 Artikuj

A dua të shikoj filma artistikë bashkë me fashistët? Jo, faleminderit Berlin!

A dua të shikoj filma artistikë bashkë me fashistët? Jo, faleminderit Berlin!

Filmi
Trilogjia e Jon Fossesë, një lexim i mjegullës së pathënëshme

Trilogjia e Jon Fossesë, një lexim i mjegullës së pathënëshme

Analiza
Një film surreal që të nxit të meditosh për jetën reale

Një film surreal që të nxit të meditosh për jetën reale

Filmi
Dr. Strejnxhlovi, 60 vjet pas: Misteri i kryeveprës së Kubrickut për Luftën e Ftohtë

Dr. Strejnxhlovi, 60 vjet pas: Misteri i kryeveprës së Kubrickut për Luftën e Ftohtë

Filmi
Të shprehurit ju bën më të lehtë, ju shkarkon nga barra e vetvetes

Të shprehurit ju bën më të lehtë, ju shkarkon nga barra e vetvetes

Fjala+
Nderim për Borgesin

Nderim për Borgesin

Fjala+
Arti dhe shoqëria

Arti dhe shoqëria

Analiza
Nëna donte t’ia thyente dhëmbët, por Houellebecq mund të jetë romancieri më i madh i gjallë

Nëna donte t’ia thyente dhëmbët, por Houellebecq mund të jetë romancieri më i madh i gjallë

Fjala+
Androidizimi i letërsisë

Androidizimi i letërsisë

Cult+
Efektet pozitive të artit

Efektet pozitive të artit

Fakte
Kritika letrare me (pa)ndërmjetës

Kritika letrare me (pa)ndërmjetës

Cult+
Teknologjia është krijuar për njeriun, jo njeriu për teknologjinë

Teknologjia është krijuar për njeriun, jo njeriu për teknologjinë

Fakte
Një gjuhë e heshtur

Një gjuhë e heshtur

Fjala+
“I huaji” dhe antiheroi i kohëve moderne

“I huaji” dhe antiheroi i kohëve moderne

Analiza
Tito dhe Kërlezha nuk e donin Ivo Andriqin!

Tito dhe Kërlezha nuk e donin Ivo Andriqin!

Fakte
Letra e Hakslit për Oruellin (1949): Vizioni im për ferrin e së ardhmes është më i saktë se i yti!

Letra e Hakslit për Oruellin (1949): Vizioni im për ferrin e së ardhmes është më i saktë se i yti!

Fakte
A do ta përdorja AI-në për t’i shkruar romanet e mia? Rezultatet më të mira mund t’i marr nga një majmun me “iPhone”!

A do ta përdorja AI-në për t’i shkruar romanet e mia? Rezultatet më të mira mund t’i marr nga një majmun me “iPhone”!

Cult+
Napoleoni dhe krijuesit e miteve

Napoleoni dhe krijuesit e miteve

Filmi
Kur Milan Kunderën e ngatërruan me Kadarenë

Kur Milan Kunderën e ngatërruan me Kadarenë

Fjala+
Për të vërtetën, bukurinë, lirinë, mirësinë, paqen dhe fuqinë e artit

Për të vërtetën, bukurinë, lirinë, mirësinë, paqen dhe fuqinë e artit

Fakte
Si u shndërrua “Kryezoti i unazave” në armën sekrete të luftërave kulturore të Italisë?

Si u shndërrua “Kryezoti i unazave” në armën sekrete të luftërave kulturore të Italisë?

Cult+
Një ditë në jetën e Abed Salamait: Rrëfimi për dhembjen palestineze

Një ditë në jetën e Abed Salamait: Rrëfimi për dhembjen palestineze

Libri
“Pushtimi i jashtëtokësorëve” që mashtroi ShBA-në

“Pushtimi i jashtëtokësorëve” që mashtroi ShBA-në

Histori
Romancieri që është më afër Zotit se kushdo tjetër

Romancieri që është më afër Zotit se kushdo tjetër

Libri