UEFA është ende duke punuar në planet e diskutueshme për ta bërë kualifikimin në Ligës së Kampionëve të varet nga suksesi historik i një klubi, dhe jo nga pozicioni i tij në ligë sezonin e kaluar.

Planet për ta bërë këtë u kritikuan dhe u duken qesharake një vit më parë, në të njëjtën kohë projekti cinik i Superligës Evropiane po zhvillohej me shpejtësi.

Por, planet tani janë rishfaqur dhe janë kthyer në tavolinë. Shoqata Evropiane e Klubeve – nga e cila dhjetë anëtarë janë klube të Ligës Premier – shpreson të bindë organin qeverisës evropian se kualifikimi për kompeticionin premium të klubeve të kontinentit duhet të bazohet pjesërisht nga koeficienti i UEFA-s, dhe jo thjesht në përfundimet e ligës. Koeficienti është në thelb versioni i klubeve i renditjes botërore të FIFA-s, dhe ai rendit skuadrat evropiane bazuar në rezultatet e tyre gjatë pesë viteve të fundit.

Sa herë e dëgjojmë na rrëqeth, shumë lojtarë e dashurojnë - por a e dini se kush e ka krijuar himnin e Ligës së Kampionëve? Sa herë e dëgjojmë na rrëqeth, shumë lojtarë e dashurojnë - por a e dini se kush e ka krijuar himnin e Ligës së Kampionëve?

Koeficienti aktual kryesohet nga Bayern Munich, me treshen angleze Manchester City, Liverpool dhe Chelsea të pasuara më pas, të renditura respektivisht në vendin e dytë, të tretë dhe të katërt. Në dhjetëshen e parë përfshihen edhe gjigantët spanjollë Real Madrid dhe Barcelona, ​​Juventus i Italisë dhe Manchester United.

Sipas një raporti nga The Guardian, formati i propozuar i planeve të reja do të shihte “klubet që përfundojnë jashtë vendeve të Ligës së Kampionëve në ligat e tyre vendase, por kualifikohen për Ligën e Evropës ose fitojnë një kupë vendase, të konkurrojnë për dy vende të cilat më pas do të jenë vendoset sipas renditjes së koeficientit”.

Liga e Kampioneve

Planet ka të ngjarë të shfaqen këtë javë, kur UEFA të mbajë Asamblenë e Përgjithshme të saj në Vjenë. Shqetësimet mbi integritetin sportiv mbeten të kuptueshme, megjithëse presidenti i UEFA-s, Alexander Ceferin u përpoq të qetësonte dëgjuesit në një ngjarje të fundit duke u siguruar që çdo ndryshim në procesin e kualifikimit të Ligës së Kampionëve do të sillte “më shumë vende për ligat më të vogla dhe kryesisht të mesme”.

Megjithatë, kjo ka të ngjarë të përfitojë ligat e mëdha në Evropë. Ai do të ofronte një rrjet të mundshëm sigurie për gjigantët historikë që luftojnë në vende të tilla si Anglia, Spanja dhe Italia – në vend që të ofronte shumë ndihmë për ekipet nga ligat e renditjes së mesme ose më të ulëta.

Mesut Ozil parashikon se kush do ta fitojë Kupën e Botës, Ligën e Kampionëve dhe Ligën Premier Mesut Ozil parashikon se kush do ta fitojë Kupën e Botës, Ligën e Kampionëve dhe Ligën Premier

Ky avantazh potencialisht i padrejtë për skuadrat në ligat ‘më të mira’ është arsyeja pse plane të tilla po diskutoheshin në të njëjtën kohë që Superliga Evropiane u bë lajm pranverën e kaluar. Planet janë krahasuar me atë projekt që kur u hodhën për herë të parë.

Me Ligën e Kampionëve që kontrollohet tërësisht nga UEFA, janë ato që kanë fjalën e fundit. Shumë palë të interesuara do të dëgjojnë me vëmendje zhurmat që dalin nga Vjena këtë javë – ku UEFA do t’i trajtojë planet më pas. /Telegrafi/