Barcelona

Barcelona

Barcelona është klub futbollistik i bazuar në krahinën autonome të Katalonisë së Spanjës, përkatësisht në kryeqytetin e saj, Barcelona. Klubi është themeluar më 29 nëntor të vitit 1899. Është ekipi i dytë më i mbështetur në Spanjë dhe ndër klubet me më së shumti tifozë në botë.

Fillimisht, ekipi është përbërë vetëm nga lojtarë zviceranë, anglezë dhe katalonas, të udhëhequr nga legjenda zvicerane, Joan Gamper, nga ku supozohet edhe janë marrë ngjyrat e skuadrës.

Ekipi është bërë simbol i kulturës katalonase, ku është bazuar edhe motoja “Més que un club” (Më shumë se një klub).

Vetëm 31 vjet pas themelimit (1930), katalonasit e fituan titullin e parë të kampionit të Spanjës, pasi që La Liga u themelua në vitin 1929.

Në fakt, në vitin 1902 klubi fitoi trofeun e parë pasi që fituan Copa Macaya dhe gjithashtu zhvilluan ndeshjen në finalen e Copa del Rey, ku humbën 2-1 nga Club Vizcaya.

Barcelona është klubi i parë i futbollit që ka fituar gjashtë tituj në një vit të vetëm duke përfshirë La Ligan, Kupën e Mbretit, Superkupën e Spanjës, Ligën e Kampionëve, Superkupën e Evropës dhe Kupën Botërore për klube.

Katalonasit kanë fituar 69 trofe vendore duke përfshirë 26 tituj të La Liga, 30 trofe të Kupës së Spanjës dhe 13 tituj të Superkupës së Spanjës.

Barça ka fituar pesë herë garën më të madhe evropiane për klube. Njëherazi, klubi i ka fituar katër Kupa UEFA dhe tri Kupa të Botës për Klube.

Trofetë kryesore

Vendore

La Liga (26): 1929, 1944–45, 1947–48, 1948–49, 1951–52, 1952–53, 1958–59, 1959–60, 1973–74, 1984–85, 1990–91, 1991–92, 1992–93, 1993–94, 1997–98, 1998–99, 2004–05, 2005–06, 2008–09, 2009–10, 2010–11, 2012–13, 2014–15, 2015–16, 2017–18, 2018–19.

Kupa e Spanjës (30): 1909–10, 1911–12, 1912–13, 1919–20, 1921–22, 1924–25, 1925–26, 1927–28, 1941–42, 1950–51, 1951–52, 1952–53, 1956–57, 1958–59, 1962–63, 1967–68, 1970–71, 1977–78, 1980–81, 1982–83, 1987–88, 1989–90, 1996–97, 1997–98, 2008–09, 2011–12, 2014–15, 2015–16, 2016–17, 2017–18.

Superkupa e Spanjës (13): 1983, 1991, 1992, 1994, 1996, 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013, 2016, 2018.

Evropiane

Liga e Kampionëve (5): 1991–92, 2005–06, 2008–09, 2010–11, 2014–15

Kupa UEFA (4): 1978–79, 1981–82, 1988–89, 1996–97

Botërore

Kupa e Botës për Klube (3): 2009, 2011, 2015

 

14105 Artikuj