Një postim i fundit në Twitter nga historiani ekonomik, Jon Erlichman flet për rritjen masive që kishte Nike kur panë potencialin e Michael Jordan në vitin 1984. Kjo ishte shumë përpara se ai të fillonte të fitonte trofe në NBA me Chicago Bulls, David Falk dhe Phil Knight patën një vizion kur kompania e tyre kishte filluar vetëm gjatë asaj dekade.

Ata panë atë që askush nuk bëri te Michael, një talent brezash që një ditë do të bëhej basketbollisti më i mirë në botë. Megjithatë, ata me të vërtetë nuk e kishin idenë se çfarë qëllimi do të arrinte ky njeri edhe pas daljes në pension.

Reklama
Reklama

Në parashikimet e tyre fillestare, ata shpresonin se Michael Jordan do t’i gjeneronte tre milionë euro në harkun kohor të 4 viteve me kontratën e tij të parë me Nike. Shumë gjëra kanë ndodhur që atëherë, ka qenë vërtet një udhëtim i egër si për Nike ashtu edhe për MJ.

Reklama

Fut markën e Jordan

Që në muajin e parë të shitjeve, Nike kuptoi se Michael Jordan ishte një markë e vetme dhe atletet e tij shiteshin vërtet si ëmbëlsira. Që nga ai moment e tutje, ai u bë një fenomen kulturor që i bëri njerëzit në mbarë botën të çmendeshin pas këpucëve të tij. Sot, Jordani gjeneron ato 3 milionë euro çdo pesë orë. Nike i paguan atij 410,000 dollarë në ditë dhe ai fiton 150 milionë euro në bazë të fitimeve të tij të vitit 2021 sipas Forbes.

Reklama

Michael Jordan fiton 5 për qind nga çdo artikull i shitur i markës Jordan. Nike gjeneron një total prej 15 milionë euro nga shitjet e markës Jordan çdo ditë. Flisni për të bërë një ndikim. Asgjë nga këto nuk do të ishte e mundur që Michael Jordan të mos ishte aq i suksesshëm sa ai brenda fushës.

Reklama

View this post on Instagram

A post shared by Plugged Inn (@pluggedinn.io)

Ndikimi i markës Jordan në tregun e sotëm të rishitjes

Tregu i rishitjes së atleteve ka marrë një jetë të vetën gjatë 20 viteve të fundit, me të vërtetë ka shkuar në lartësi të padyshimta. Ajo që Jordan Brand gjeneron në baza ditore zbehet në krahasim me atë që gjeneron në rishitjen. Në shumë raste, disa silueta po bëjnë midis 400 për qind dhe 500 për qind më shumë se çmimi i tyre me pakicë.

Reklama

Kjo është për shkak të një kombinimi faktorësh që përfshijnë ekskluzivitetin e modelit, kërkesën dhe ndikimin e siluetës në fjalë. Michael Jordan gjithashtu krijon vende pune për miliona njerëz në mbarë botën që vendosën të futen në biznesin e atleteve dhe veshjeve sportive. /Telegrafi/

Reklama