Disa ndryshime janë bërë në procesin e ndarjes së Topit të Artë këtë vit. Më e rëndësishmja, juria e gazetarëve tani është udhëzuar të marrë parasysh paraqitjet e lojtarëve në sezonin 2021/22, në vend të vitit kalendarik 2022. Për më tepër, numri i anëtarëve të jurisë ishte zvogëluar ndjeshëm dhe kriteret që ata duhet të merrnin në konsideratë nuk përfshijnë më arritjet e një kandidati gjatë gjithë karrierës së tij.

Reklama

Megjithatë, një gjë që organizatorët e çmimeve France Football nuk e kanë rishikuar është vetë trofeu.

Topi i Artë: dimensionet, vlera…

Në formën e tij aktuale, trofeu i Topit të Artë – i cili, siç sugjeron emri i tij francez, merr formën e një futbolli të artë – raportohet gjerësisht se vlen diku rreth 3,000 euro . Duke përfshirë bazën e tij të piritit, çmimi është 31 centimetra në lartësi dhe 23 centimetra në diametër dhe peshon pak më shumë se 7 kilogramë. E bërë me dy pllaka bronzi që janë ngjitur së bashku për të krijuar formën e një topi, trofeu është i mbushur me një material të ngjashëm me dylli dhe, nga jashtë, është i larë me ar.

Reklama
Reklama

Maja e dikurshme e trofeut të Topit të Artë

Topi i Artë i Grave, i cili u prezantua vetëm katër vjet më parë – me Lyon dhe norvegjeze Ada Hegerberg fituesja e tij e parë – ka përdorur gjithmonë këtë version të trofeut. Megjithatë, ky nuk është rasti kur bëhet fjalë për çmimin afatgjatë për meshkuj. I shpërndarë çdo vit që nga viti 1956, marrësi i parë i tij ishte Stanley Mattheës i Anglisë, të cilit iu dha një trofe mjaft më i vogël dhe më modest.

Trofeu fillestar i Topit të Artë për meshkuj duket se ka mbetur në thelb i pandryshuar deri në vitin 1983, kur legjenda e Francës dhe Juventusit, Michele Platini iu dha një trofe i ridizajnuar dhe më i madh. Me përjashtim të detajeve të çuditshme sipërfaqësore, trofeu që Platini mori 39 vjet më parë – dhe përsëri në 1984 dhe 1985 – është pak a shumë identik me çmimin që jepet sot. /Telegrafi/

Reklama
Reklama