LAJMI I FUNDIT:

Mbrojtësi i Shkodrës dhe “ballafaqimi” me bijën e armikut të tij

Mbrojtësi i Shkodrës dhe “ballafaqimi” me bijën e armikut të tij

“Le Matin” ka botuar të mërkurën e 18 shkurtit 1914, në faqen e tretë, një shkrim në lidhje me shkëmbimet Esat Pashë Toptanit me mbretëreshën e Italisë (Jelena Petroviq-Njegosh) në ballon e oborrit mbretëror.

Reklama

“Romë, 17 Shkurt. Shkresë special e ‘Le Matin’.

Esat Pasha dhe anëtarët e delegacionit shqiptar u larguan nga Roma këtë mbrëmje në orën njëmbëdhjetë; ata do të shkojnë direkt në Neuwied, përmes Këlnit. Koha e qëndrimit të tyre këtu shpjegohet nga nevoja që shumica e anëtarëve të delegacionit të krijojnë një gardërobë perëndimore dhe t’i sigurojnë vetes rrobat ceremoniale të nevojshme për realizimin e misionit të tyre në Romë, duke patur parasysh se në Durrës nuk mungon vetëm strehimi, por edhe rrobaqepësit.

Kjo vonesë i mundësoi mbrojtësit të famshëm të Shkodrës që të merrte pjesë mbrëmë në ballon e oborrit mbretëror. Gjenerali Esat Toptani, i njohur më mirë me emrin e tij turk të Esat Pashait, ishte me rroba civile.

Mbretëresha, raporton ‘Italia’, iu drejtua atij me komplimentin që mund ta prekte më së shumti, duke ardhur nga vajza e kundërshtarit të tij të një viti më parë.

‘Jam e lumtur, gjeneral, të përgëzoj mbrojtësin heroik të Shkodrës.’

Esat Pasha u përul dhe iu përgjigj me të njëjtën monedhë : ‘Ne thjesht kemi bërë çmos që të mos jemi kundërshtarë shumë të padenjë përballë babait të lavdishëm të Madhërisë Suaj (mbreti Nikolla i I-rë që sulmoi Shkodrën – v.j.) dhe ushtarëve të tij trima.’

Meqë mbretëresha pati delikatesën t’i adresojë komplimentin e saj Esat Pashës në gjuhën shqipe, gjenerali shqiptar iu përgjigj asaj në gjuhën serbe. Thuhej se Esat Pasha dinte vetëm shqip dhe turqisht. Ai vërtetoi të kundërtën”. /Darsiani/