Sezoni i zjarrit në Australi është qetësuar, por njerëzit atje po përballen më shumë se një krizë të vetme.

Me përmbytjet që shkatërruan shtëpitë e tyre, ku deri vonë flakët ishin prezentë, australianët po përballen me një cikël të asaj që shkencëtarët i quajnë “ekstreme të rënduara”: një katastrofë klimatike.

Temperaturat e larta po bëjnë diçka më shumë sesa thjesht të thajnë tokën. Ata gjithashtu ngrohin atmosferën, që do të thotë se retë grumbullojnë më shumë lagështi për periudha më të gjata kohore. Prandaj, thatësirat përkeqësohen, gjenerojnë zjarre dhe më pas shkaktojnë shira të rrëmbyeshëm që nuk mund të thithen nga toka e thatë, transmeton Telegrafi.

Një rezultat i këtij efekti shumëzues për Australinë – një pikë referimi globale për efektet e ndryshimit të klimës – është që rindërtimi pas një katastrofe është shumë më i ndërlikuar. Shumë australianë në zonat e katastrofave ankohen se qeveria e tyre, pasi nënvlerësoi ndryshimin e klimës për vite, nuk ka përshkruar ende një plan të rimëkëmbjes që është i saktë dhe merr parasysh kërcënimet e ardhshme.

Turizmi tashmë ka marrë një goditje. Në një afat të gjatë, prodhimi bujqësor dhe vlera e pronave të Australisë do të vuajnë, sipas një studimi të fundit nga Këshilli i Klimës, një grup i pavarur. Studimi thotë se humbjet e pronave në lidhje me ndryshimin e klimës mund të arrijnë në 571,000 milionë dollarë australianë (384,000 milion dollarë) deri në vitin 2030, dhe deri në 770,000 milionë dollarë Australianë (510,000 milion dollarë) deri në 2100 .

Industria e sigurimeve tashmë po përpiqet të adaptohet. Stuhitë muajin e kaluar çuan në një ortek të kërkesave për dëme dhe la dhjetëra mijëra shtëpi pa energji, duke bërë që siguruesit të shpallnin një situatë katastrofe për herë të gjashtë në pesë muaj. Këto deklarata, të cilat përshpejtojnë pagesat, janë bërë më të shpeshta dhe të shtrenjta në dekadat e fundit.

Aktualisht, më shumë fatkeqësi kërcënojnë të grumbullohen.

As autoritetet australiane dhe as banorët nuk janë të sigurt se cilën katastrofë duhet të fajësohet. E vetmja gjë që është e qartë është se krizat e akumuluara i bëjnë njerëzit në rrezik dhe shumëfishojnë ankthet e tyre.

Së pari erdhi thatësira, e cila mbeti me vite aty, duke i kthyer fermat dhe pyjet në vende me pluhur, të brishtë dhe të tharë. Kur zjarret arritën në tetor dhe nëntor, madje edhe para se të fillonte zyrtarisht vera, të gjithë ata që i njihnin pyjet paksa e dinin se do të vinin muaj luftë dhe dhimbje.

“Ishte një bombë e gatshme për të shpërthyer”, tha Ian McMullen, një pronar 56-vjeçar, i cili vlerëson se humbi gjysmë milion dollarë australianë nga zjarret.

Pas shumë vitesh njerëz që luten për shi, përmbytjet e fundit kanë qenë të hidhura, tha Dayment, një banor tjetër. Edhe pse toka po gjelbëronte përsëri, ata kanë sjellë zhurmën e keqe të pemëve që bien. /Telegrafi/