LAJMI I FUNDIT:

Inflacioni në Eurozonë shënon një tjetër rekord në muajin gusht

Inflacioni në Eurozonë shënon një tjetër rekord në muajin gusht

Inflacioni i Eurozonës u rrit në një tjetër rekord të lartë gjatë muajit gusht, duke mposhtur pritshmëritë dhe duke forcuar rastin për rritje të mëtejshme të mëdha të normave të Bankës Qendrore Evropiane.

Reklama

Rritja e çmimeve të konsumit u rrit në 9.1 për qind nga 8.9 për qind që ishte një muaj më parë, duke qëndruar shumë larg objektivit të BQE-së prej 2 për qind.

Rritja e çmimeve të energjisë edhe para fillimit të sezonit të ngrohjes dhe anulimi i disa subvencioneve gjermane pothuajse sigurojnë që inflacioni të vazhdojë të rritet dhe të kalojë 10 për qind përpara një piku rreth fundit të vitit. Por më e rëndësishmja, rritja bazë e çmimeve e vëzhguar nga afër, e cila filtron çmimet e paqëndrueshme të ushqimit dhe energjisë, vazhdoi të rritet, duke sugjeruar se rritja e shpejtë e çmimeve po përhapet në të gjithë ekonominë.

Inflacioni pa përfshirë çmimet e ushqimeve dhe karburanteve u rrit në 5.5 për qind, ndërsa një masë edhe më e ngushtë, e cila përjashton gjithashtu alkoolin dhe duhanin u rrit në 4.3 për qind.

Tregjet janë gjithashtu të ndara me bastet që tani priren drejt 75 pikëve bazë, por ende e konsiderojnë atë një pyetje të hapur. Megjithatë, pavarësisht nga vendimi i shtatorit, drejtimi i udhëtimit për tarifat e politikës duket kristal i qartë.

Me inflacionin shumë të lartë për një kohë të gjatë, ai tani është në rrezik të rrënjosjes, kështu që normat e interesit do të vazhdojnë të rriten, ndoshta në të tre mbledhjet e mbetura të BQE-së këtë vit. Normat duhet të godasin të ashtuquajturin nivel neutral, i cili as stimulon dhe as ngadalëson ekonominë në fund të vitit dhe pyetja e vetme është nëse BQE do të shkojë përtej këtij niveli. /Telegrafi/