Një fenomen “edukimi rozë” në Hungari që favorizon gratë mund të rrezikojë ekonominë, normat e ulëta të lindjeve dhe disavantazhin e burrave, thotë një raport.

Gratë janë të mbipërfaqësuara në arsimin e lartë hungarez, sipas mbikëqyrësit ekonomik të parlamentit, që shihen si të afërta me kryeministrin Viktor Orban.

Autorët paralajmëruan se një rritje e femrave të diplomuara mund t’i bëjë gratë më pak të prirura të martohen dhe të kenë fëmijë.

Orban ka kërkuar të rrisë shkallën e ulët të lindjeve në Hungari, raporton bbc.

Në vitin 2019 ai njoftoi se gratë me katër fëmijë do të përjashtohen nga pagimi i tatimit mbi të ardhurat për jetën, transmeton Telegrafi.

Reklama

Raporti, nga Zyra Shtetërore e Auditimit, u publikua muajin e kaluar, por gjetjet e tij sapo janë marrë nga gazeta Nepszava. Përmbajtja e tij është kritikuar nga disa politikanë hungarezë dhe ekspertë të të drejtave të njeriut.

Reklama

Gjatë dekadës së kaluar, ai zbuloi se më shumë gra sesa burra ishin regjistruar në universitetet e Hungarisë – me numrin këtë vjeshtë në 54.5 për qind. Nxënësit meshkuj ndërkohë e braktisnin me një ritëm më të lartë dhe sugjeroi se feminizimi i profesionit të mësuesit mund të ketë bërë që 82 për qind e mësuesve të jenë femra.

Raporti zbuloi se “tiparet femërore” të tilla si pjekuria emocionale dhe sociale ishin të favorizuara në sistemin arsimor të Hungarisë, gjë që do të thoshte se barazia seksuale do të “dobësohej në mënyrë të konsiderueshme”.

Reklama

Studiuesit paralajmëruan se ekonomia e Hungarisë mund të vihej në rrezik nëse “tiparet mashkullore” do të nënvlerësoheshin, të cilat ata i renditën si aftësi teknike, marrjen e rrezikut dhe sipërmarrjen.

Reklama

Raporti arriti në përfundimin se kjo mund të ndikojë edhe në jetën e përditshme me të rinjtë që humbasin se çfarë të bëjnë me “një kompjuter të ngrirë, një rubinet që pikon ose mobilie që kanë mbërritur të mbushura dhe nuk ka njeri që t’i bashkojë”.

Hungaria është përballur me kritika për pabarazinë e saj gjinore për disa kohë. Pas një vizite në vitin 2019, komisionerja për të drejtat e Këshillit të Evropës, Dunja Mijatoviq tha se Hungaria po zmbrapset në barazinë gjinore dhe të drejtat e grave.

Reklama

Hungaria zgjodhi së fundmi presidenten e saj të parë femër, Katalin Novak, por vazhdon të ketë përqindjen më të ulët të politikaneve femra në Bashkimin Evropian.

Aktualisht është duke u paditur nga Komisioni Evropian për një “ligj kundër homoseksualëve” të diskutueshëm që ndalon përshkrimin e homoseksualitetit tek moshat nën 18 vjeç.

Reklama

Viktor Orban, i cili është përplasur vazhdimisht me BE-në për çështje të sundimit të ligjit si liria e shtypit dhe migrimi, e ka përshkruar vizionin për Hungarinë si një “demokraci joliberale”. /Telegrafi/