Ka kaluar pothuajse një javë, por episodi që vendosi finalen e Ligës së Kombeve midis Francës dhe Spanjës është ende i diskutueshëm.

Presidenti i Komisionit të Gjyqtarëve të UEFA -s, Roberto Rosetti, e përcaktoi vendimin për të vërtetuar golin e marrë nga drejtori i ndeshjes Taylor si të saktë, por nuk fshehu dyshimet për interpretimin e rregullit.

Moment kontrovers në finalen e Ligës së Kombeve, por përse Mbappe nuk ishte në pozitë jashtë loje Moment kontrovers në finalen e Ligës së Kombeve, por përse Mbappe nuk ishte në pozitë jashtë loje

Me rastin e 2-1, mbrojtësi spanjoll Eric Garcia ndërhyri duke devijuar vullnetarisht topin dhe kështu duke e rikthyer Mbappe në lojë, i cili kishte filluar në një pozicion të dukshëm jashtë loje.

Ish-gjyqtari italian tha se “rasti tregon se interpretimi aktual i rregullit duket të jetë në kundërshtim me vetë rregullin, i cili synon të parandalojë çdo lojtar që të përfitojë nga pozicioni i tyre jashtë loje”.

Me pak fjalë, asgjë për të thënë për atë që ndodhi në San Siro as për atë se kush u thirr për të zbatuar rregullin në fuqi. Thelbi i çështjes u përsërit nga Rosetti dhe kjo është se gjërat mund të ndryshojnë në të ardhmen: “Pozicioni i UEFA -s është se ka mënyra për të përmirësuar interpretimin e rregullit dhe për ta sjellë atë në përputhje me qëllimin e sundimit të lojës jashtë loje dhe frymës së lojes”.

Përfaqësuesi kryesor i delegacionit të gjyqtarëve evropianë nuk dëshiron të humbasë kohë dhe tashmë po punon për të ndërmarrë veprime konkrete: “Unë kam kontaktuar tashmë kolegët e mi nga FIFA dhe IFAB dhe do të diskutoj zgjidhjet që do të miratohen në takimin e ardhshëm të komitetit ekzekutiv”.

Goli i Mbappes ishte bërë një rast ndërkombëtar. Lojtarët spanjollë sulmuan kundër rregullit dhe shtypi ishte i ashpër duke e quajtur episodin “një grabitje të paparë”.

Madje dyshimet janë ngritur edhe nga mediat franceze. Arbitri anglez e konsideroi lojën e Eric Garcia si vullnetare dhe të qëllimshme. Referenca është për atë aspekt të veçantë të rregullit jashtë loje, i cili parashikon që një lojë vullnetare e mbrojtësit gjithashtu e vë sulmuesin përsëri në lojë, ndoshta jashtë loje. Dhe kështu ishte. Polemika që rrethon konceptin e vullnetarizmit mund të shuhet vetëm nëse kjo pjesë e rregullores ndryshon. /Telegrafi/