Sipas statistikave, vetëm në Amerikë, 410 miliardë dollarë u dhanë për bamirësi në vitin 2017. Në të gjithë botën, 41% e donatorëve japin para për fondet e fatkeqësive natyrore dhe 31% për organizatat joqeveritare dhe bamirësit jashtë vendit të tyre. Pjesa tjetër u jepet shkaqeve të tjera si edukimi, kafshët, shërbimet njerëzore, etj.

Reklama

Njerëzit e famshëm luajnë një rol të rëndësishëm këtu, pasi dhurojnë një pjesë të madhe të parave që fitojnë dhe sjellin shumë vetëdije për kauza të caktuara, duke ndikuar që fansat e tyre të dhurojnë gjithashtu.

Bright Side është frymëzuar me të vërtetë nga veprimet e këtyre të famshmëve për ta bërë botën një vend më të mirë dhe ne duam t’i ndajmë ato me ju.

Reklama

1. Keanu Reeves

Reklama

Në vitin 2003, Keanu tha se paratë që ai kishte tashmë ishin të mjaftueshme që të jetonte për disa shekujt e ardhshëm. Ylli i ‘Matrix’ është i njohur për bujarinë e tij. Ai dha miliona të ardhura nga vazhdimi i filmit në ekipe të kostumeve dhe efekteve speciale për punën e tyre.

Përveç botës së filmit, Keanu Reeves drejton një fondacion privat që dhuron miliona për kërkime për kancerin dhe spitalet e fëmijëve. Hulumtimi i kancerit është një çështje shumë personale për Keanu për shkak të faktit se motra e tij, Kim Reeves u diagnostikua me leukemi rreth vitit 1991. Keanu gjithashtu ka dhënë para për organizatën ‘Spinal Cord Opportunities for Rehabilitation Endowment’, një grup përgjegjës për të ndihmuar njerëzit të jetojnë, të cilët kanë probleme me lëndime të palcës kurrizore.

Reklama
Reklama

2. Leonardo DiCaprio

Fondacioni Leonardo DiCaprio u krijua në vitin 1998 dhe tashmë ka dhënë rreth 80 milionë dollarë drejt më shumë se 20 projekteve mjedisore.

DiCaprio zakonisht punon përmes partneriteteve me projekte të lokalizuara në të gjithë botën, si dhe me organizata ndërkombëtare, disa prej të cilave janë: Oceana, Wild Foundation dhe World Wildfire Fund.

Aktori, producenti dhe aktivisti ka folur disa herë publikisht për tema që lidhen me ndryshimin e klimës. Ai është gjithashtu një investitor në disa kompani të rëndësishme vegane.

3 & 4. Amal and George Clooney

Ky çift krijuan së bashku fondacionin ‘Clooney for Justice’. Brenda fondacionit, ata kanë dy programe që ekspozojnë korrupsionin në lidhje me shkeljet e të drejtave të njeriut. Qëllimi i tyre është të jenë avokatët për të drejtat e njeriut në të gjithë botën.

Reklama
Reklama

Fondacioni jep para për të ndihmuar refugjatët dhe komunitetet e prekshme dhe të margjinalizuara të shënjestruar nga urrejtja në mënyrë që t’i ndihmojnë ata të rindërtojnë jetën e tyre. Ata po ndihmojnë gjithashtu për ribashkimin e fëmijëve që janë ndarë nga prindërit e tyre në kufirin SHBA-Meksikë.

5. John Cena

Ky atlet profesionist është i njohur për të punuar shumë me Fondacionin ‘Make-A-Wish’. Ai aktualisht është personi që u ka dhënë urimet më të mëdha fëmijëve.

Në vitin 2012, krahas WWE, Cena drejtoi një fushatë e cila mblodhi dy milionë dollarë për fondacionin e Kancerit të Gjirit Susan G. Komen “For the Cure”.

Reklama

John Cena gjithashtu vetëm kohët e fundit dha dy milionë dollarë për bamirësinë ‘FlipOps’. Ky fondacion ndihmon veteranët ushtarakë të gjejnë stabilitet përmes palestrës.

Reklama

6. J.K. Rowling

Në vitin 2001, J.K. Rowling shkroi librin ‘Fantastic Beasts’ dhe ‘Where to Find Them’ për të mbledhur para për bamirësinë Comic Relief. Ajo pastaj mblodhi para për disa bamirësi të tjera.

Rowling themeloi një organizatë të quajtur Lumos. Kjo organizatë jofitimprurëse ka një mision për të ndihmuar fëmijët në jetimore në të gjithë botën që të kthehen në familjet e tyre ose të vendosen në një mjedis të mirë familjar. Ata duan të kthejnë prirjen e jetimoreve dhe ta zëvendësojnë atë me programe që ndihmojnë në rritjen e mbështetjes për fëmijët në familje.

Reklama

Shkrimtarja gjithashtu krijoi ‘The Volant Charitable Trust’,  i cili mbështet gratë, fëmijët dhe të rinjtë që janë në rrezik.

7. Emma Watson

Emma Watson është e përfshirë me kauza humanitare dhe feministe. Ajo ka punuar me organizata si UNICEF, CAMFED, United Nations, HeForShe dhe Our Shared Shelf, për të përmendur disa.

Reklama

Ajo gjithashtu ndihmon gratë që preken nga ngacmimet seksuale. Ajo i ka dhuruar një milion dollarë ‘UK Justice and Equality Fund'(Fondit për Drejtësi dhe Barazi në Mbretërinë e Bashkuar) dhe ishte një nga donatorët e parë për këtë fond. Emma dhe afro 200 të famshëm të tjerë britanikë dhe irlandezë nënshkruan një letër të hapur e cila kërkonte t’i jepte fund ngacmimeve seksuale në vendin e punës.

Reklama

8. Jackie Chan

Jackie Chan është një mbështetës i bamirësive si UNICEF dhe Operation Smile. Të dy kompanitë i ndihmojnë fëmijët në të gjithë botën. Përveç kësaj, Jackie krijoi fondacionin bamirës të Jackie Chan në 1988 dhe fondacionin ‘Dragon’s Heart’ në 2004.

Fondacioni Bamirës i Jackie Chan ofron bursa dhe ndihmon të rinjtë në Hong Kong. Fondacioni gjithashtu ofron shërbime mjekësore dhe ndihmë për viktimat e fatkeqësive natyrore.

Reklama

Fondacioni ‘Dragon’s Heart’ ndihmon fëmijët dhe të moshuarit në zona të thella të Kinës. Fondacioni ka ndërtuar shkolla dhe ka dhuruar të gjitha materialet e nevojshme që ato të funksionojnë pa probleme dhe kanë mbledhur miliona dollarë për të siguruar mundësi arsimore për të varfërit.

Reklama

9. Christy Turlington

Kjo modele nisi një projekt të quajtur ‘Every Mother Counts’ si rezultat i një përvoje që ndryshoi jetën e saj përgjithmonë. Kur ajo pati fëmijën e saj të parë në 2003, ajo përjetoi disa komplikime kur një placentë e mbajtur shkaktoi hemorragji. Ajo mbijetoi sepse kishte akses në kujdesin mjekësor dhe ajo ditë ndryshoi jetën e saj përgjithmonë.

Motherdo numërimi i nënave u lançua në vitin 2010. Christy dhe ekipi i saj tani punojnë për të provuar shtatzëninë dhe lindjen e fëmijëve të sigurt për të gjithë, kudo. Ata rrisin vetëdijen dhe angazhohen me komunitetet për të ndërmarrë veprime në lidhje me këto çështje. Çdo numërues i nënave gjithashtu investon në programe për të përmirësuar cilësinë e kujdesit për maternitetin.

Reklama
Reklama

10. Ringo Starr

Ish-anëtari i ‘Beatles’ filloi një organizatë bamirësie të quajtur ‘The Lotus’. Fondacioni ofron para, mbështet dhe promovon projekte bamirësie në lidhje me mirëqenien sociale. Disa nga fushat e veprimit janë: abuzimi me substancat, paralizat cerebrale, tumoret e trurit, kanceri, gratë e dhunuara dhe fëmijët e tyre, pastrehësia dhe kafshët në nevojë.

11. Matt Damon

Matt Damon filloi ‘H2O Africa’ në vitin 2006. Qëllimi i fondacionit ishte rritja e vetëdijes për ujin e pastër në Afrikë. Në vitin 2009, ‘H2O Africa’ u bashkua me WaterPartners dhe krijoi Water.org.

Water.org punon për të sjellë qasje në ujë të sigurt dhe kanalizime në të gjithë botën përmes çmimeve të përballueshme. Në vitin 2013, Matt Damon pozoi në një vend tualeti në protestë ndaj 2.5 miliardë njerëzve që nuk kanë qasje në ujë dhe kanalizime.

Reklama

Ai gjithashtu mbështet ONE, një lëvizje që bën fushata për t’i dhënë fund varfërisë ekstreme dhe sëmundjeve të parandalueshme në vendet në zhvillim.

12. Antonio Banderas

Antonio Banderas është në një aktivist për të drejtat e njerëzve në disavantazh. Në vitin 2010, ai krijoi fondacionin (Lágrimas y Favores), i cili ofron bursa për studentët në Universitetin e Malagas që nuk kanë para të mjaftueshme për të paguar tarifat.

Fondacioni i tij ka një partneritet me Cudeca-n. Së bashku, ata gjithashtu financojnë dhe japin kujdes të madh për pacientët me kancer.

13. Angelina Jolie

Angelina Jolie u bë e vetëdijshme për nevojën për aktivizëm humanitar kur po filmonte ‘Tomb Raider’ në Kamboxhi. Kur u kthye në shtëpi, ajo kontaktoi Komisionerin e Lartë të Kombeve të Bashkuara për Refugjatët (UNHCR) dhe u bashkua me ta. Që nga viti 2001, ajo ka qenë në misione në të gjithë botën, duke takuar dhe ndihmuar refugjatët në më shumë se 20 vende.

Në vitin 2003, ajo krijoi atë që tani quhet fondacioni ‘Maddox Jolie-Pitt’. Misioni i tyre fillimisht ishte të mbështesin fshatrat lokale dhe të mbronin jetën e egër të rrezikuar dhe pyjet. Që nga viti 2006, ata kanë filluar të punojnë për çështje të bujqësisë, arsimit, barazisë gjinore dhe çështjeve të kujdesit shëndetësor në Kamboxhi.

Në vitin 2012, Angelina Jolie u promovua në ‘Special Enjoy’. Që nga ajo kohë, mund të përfaqësojë ‘High Commissioner António Guterres’ (Komisionerin e Lartë Antionio Guterres) dhe UNHCR në një nivel diplomatik. /Telegrafi/