Sekretari i Thesarit amerikan, Steven Mnuchin ka shprehur idenë e qeverisë amerikane për të hedhur në treg letra me vlerë në formën e bonove, por këtë herë me një afat maturimi, ndoshta më i gjati deri tani, plot 50 vjet.

Historikisht, normat e ulëta të interesit që lëvizin midis 2 për qind dhe 2.25 për qind mund ta bëjnë këtë një kohë tërheqëse për Departamentin e Thesarit për të ndjekur një propozim të tillë, por Wall Street ka pasur një përgjigje të shpejtë.

“Ne po mendojmë emetimin e bonove 50-vjeçare, që mund të quhen lidhje ultra të gjata. Ne mendojmë se vërtet ka kërkesë për të dhe kjo është diçka që do ta konsiderojmë shumë seriozisht për vitin e ardhshëm”, tha Mnuchin, përcjell Telegrafi.

Investimet afatgjata zakonisht paguajnë më shumë interes sesa ato afatshkurtra, duke i bërë ato potencialisht më të mira për investitorët. Por kurba e rendimentit është përmbysur kohët e fundit, duke sjellë rendimente më të gjata për obligacionet afatshkurtra. Kjo do të thotë që njerëzit do të kenë më pak interes në afatin e gjatë, duke i bërë ata potencialisht më pak tërheqës sesa në situata normale.

Sekretari ka folur dy vitet e fundit për mundësinë e huazimit afatgjatë, duke tejkaluar horizontin e bonove 30-vjeçare.

“Unë personalisht mendoj se është gjë e mirë për të zgjeruar aftësitë e huamarrjes,” tha Mnuchin, duke sugjeruar se aktualisht është një kohë “mjaft tërheqëse” për qeverinë amerikane të ndërmarrë të tilla politika.

Administrata Trump gjithashtu do të merrte përfitimin e shtuar të uljes së kostove të huamarrjes pasi po përballet me një deficit buxhetor afërsisht një trilion dollarë. /Telegrafi/