Deri kur tolerohet vonesa e dhëmbit të parë dhe kur është koha të konsultoheni me një specialist

Dhëmbi i parë që shfaqet te foshnjat është dhëmbi prerës i poshtëm qendror dhe zakonisht shfaqet rreth muajit të gjashtë te shumica e fëmijëve, transmeton Telegrafi.

Pas disa muajsh, shfaqen prerësit e sipërm, si dhe prerësit anësorë të poshtëm dhe të sipërm (rreth 8 muaj).

Dhëmbët që shpërthejnë më pas janë molarë të qumështit, ata shfaqen në periudhën nga muaji i 10-të deri në muajin e 14-të dhe ata nuk rriten menjëherë pranë prerësve, por lënë hapësirë për dhëmbët e syrit që shfaqen në moshën 14 deri në 20 muaj.

Reklama

Dhëmbët e tjerë të qumështit shfaqen në periudhën prej 24 deri në 30 muaj. Kjo përfundon periudhën e daljes së dhëmbëve të qumështit.

Reklama

Koha e daljes së dhëmbëve të qumështit është individuale (ndryshon nga fëmija në fëmijë). Fëmija nuk duhet të krahasohet me fëmijët e moshës së tij dhe nuk duhet të shqetësoheni për devijimet e mundshme.

Dalja e parakohshme e dhëmbëve të qumështit konsiderohet kur ata shpërthejnë para muajit të tretë dhe kur dhëmbi i parë shfaqet pas ditëlindjes së parë, konsiderohet se është një dalje e vonë e dhëmbëve.

Dhëmbët e vonuar të qumështit mund të ndodhin për disa arsye. Më shpesh, ky fenomen nuk duhet t’i shqetësojë prindërit, sepse devijimet në rendin e zakonshëm të daljes së dhëmbëve ndodhin shumë shpesh.

Reklama

Devijimet prej gjashtë muajsh nga rendi i zakonshëm i daljes së dhëmbëve mund të tolerohen. Megjithatë, nëse dalja e dhëmbit të fëmijës vonohet, ai është më shumë se një vjeç dhe nuk ka asnjë dhëmbë, atëherë patjetër këshillohet një vizitë tek dentisti.

Reklama

Dalja e vonuar e dhëmbëve të qumështit është një dukuri shumë e zakonshme në foshnjat e lindura para kohe. Gjithashtu, nëse foshnja përparon pak më ngadalë, ajo shpesh do të shoqërohet me dalje të vonuar të dhëmbëve të qumështit.

Çrregullimet në punën e gjëndrave endokrine gjithashtu shpesh çojnë në shfaqjen e mëvonshme të dhëmbëve, por kjo gjendje shpesh shoqërohet me simptoma të tjera të shumta.

Reklama

Nëse dhëmbët e qumështit vonohen, duhet t’i kushtoni vëmendje pamjes dhe rritjes së kockave, lëkurës, flokëve dhe thonjve. Nëse rritja e kockave, lëkurës dhe flokëve është normale, nuk ka pse të shqetësoheni.

Sidoqoftë, nëse fëmija është një vjeç dhe nuk ka ende dhëmbë, këshillohet të konsultoheni me një dentist, i cili do të kryejë ekzaminimin dhe procedurat e hollësishme diagnostikuese. /Telegrafi/

Reklama