Më shumë se 800 milionë kafshë kanë ngordhur nga zjarret vetëm në Uellsin e Ri Jugor – dhe kjo shifër pritet të rritet.

Profesori i Shkencave të Universitetit të Sidneit, Chris Dickman, vlerësoi fillimisht 480 milionë kafshë të egra kanë ngordhur nga zjarret që kanë shkatërruar këtë pjesë të Australisë, transmeton Telegrafi.

Profesori Dickman, tha që ishte ‘një kohë shumë e trishtuar’ për speciet vendase të Australisë, 244 prej të cilave nuk mund të gjenden askund tjetër në botë.

“Unë mendoj se nuk ka asgjë për të krahasuar me shkatërrimin që po ndodh në një zonë kaq të madhe kaq shpejt”, i tha ai radiostacionit amerikan  KOSU.

“Është një ngjarje monstruoze për sa i përket gjeografisë dhe numrit të kafshëve individuale të prekura”.

Gjitarët e prekur përfshijnë specie vendase ikonike si kangurët, koalas dhe mitrat dhe faunat më pak të njohura siç janë shigjetat e bishtit të ndotur.

Nuk dihet se sa kafshë janë vrarë në zjarret në Victoria, Queensland, Australinë Perëndimore, Australinë e Jugut dhe Tasmania.

Sidoqoftë, Australia tani vlerëson se më shumë se një miliard kafshë kanë ngordhur nga zjarret në shkallë vendi.

Të mërkurën, numri i të vdekurve u rrit në 26 njerëz pasi një punëtor i menaxhimit të zjarrit në pyll u vra në një aksident tragjik makinash ndërsa ndihmoi për të ndaluar një flakë.

Ndërkohë, ekonomia Australiane vlerësohet të humbasë 20 miliardë dollarë si rezultat i krizës. /Telegrafi/