Udhëheqësi i Koresë së Veriut kishte siguruar në fund të vitit 2019 se zhvillimi i armëve bërthamore do të vazhdojë, pas dështimit të negociatave me presidentin amerikan Donald Trump, dhe se ai kishte një ‘joker’ që ai do ta përdorte.

Pritshmëria rritet para një nëndetëseje të re ose një rakete krejt të re ndërkontinentale.

Në fund të vitit 2019, udhëheqësi i Koresë së Veriut, Kim Jong-un njoftoi se së shpejti do të zbulojë “një armë të re strategjike” dhe se vendi i tij do të vazhdojë të zhvillojë armë bërthamore, pasi të skadojë afati i vendosur për Pyongyang nga Shtetet e Bashkuara, transmeton Telegrafi.

Koreja e Veriut, jo vetëm që vazhdon të përparojë programin e saj të armëve bërthamore, por e bëri atë gjatë gjithë vitit 2019 pavarësisht dialogut me Uashingtonin, sipas një raporti të botuar në fillim të majit nga Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara.

Sipas këtij dokumenti, Koreja e Veriut “nuk i ndaloi programet e saj të paligjshme të armëve bërthamore dhe raketave balistike në vitin 2019”, por “vazhdoi ndërtimin dhe mirëmbajtjen e infrastrukturës bërthamore, megjithëse ai ndaloi testet e raketave të saj”.

Në këtë kontekst, njoftimi i Kim i dha fund procesit me forcë, dhe pa sukses, dhe gjeneroi një valë spekulimesh për këtë “armë strategjike” të re. A është një raketë e re balistike ndër-kontinentale (ICBM).

A është një armë e re kjo e shumëfishtë, domethënë aftësia për të transportuar koka të shumta në të njëjtën raketë? Apo ishte lideri i Koresë së Veriut në vend të tij duke iu referuar një anijeje krejt të re?

Bastet tashmë janë të hapura. /Telegrafi/