Megjithëse Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve tregojnë se 1 në 59 fëmijë diagnostikohen me çrregullime të spektrit të autizmit (ASD), për fëmijët e diagnostikuar me ASD bota mund të ndihet ende e vetmuar.

Reklama

ASD prek të gjitha grupet racore, etnike dhe socio-ekonomike, por ajo mbetet kryesisht e keqkuptuar. Duke pasur parasysh grupin unik të simptomave për çdo fëmijë, trajtimi dhe qëllimet ndryshojnë shumë. Ndërsa disa fëmijë me ASD do të shfaqin vështirësi në shoqërimin dhe komunikimin me të tjerët, të tjerët mund të kenë simptoma të sjelljes.

Megjithëse të mësuarit për të menaxhuar simptomat dhe për të punuar drejt qëllimeve specifike kërkon kohë dhe praktikë, gjëja është e sigurt: Fëmijët me ASD mund të arrijnë sukses në fushat e tyre të interesit, shkruan PSYCOM.

Reklama
​Dita Botërore e Ndërgjegjësimit për Autizmin ​Dita Botërore e Ndërgjegjësimit për Autizmin
Reklama

Këtu janë disa nga historitë e suksesshme të njerëzve autikë:

Dan Aykroyd

Foto: Wikipedia

Aktori komik Dan Aykroyd u përjashtua nga dy shkolla si fëmijë dhe më vonë u diagnostikua me Sindromën Asperger, një formë e funksionimit të lartë të autizmit që tani konsiderohet si pjesë e diagnozës së çrregullimeve të spektrit të autizmit, në vitet 1980. Në një intervistë për DailyMail, Aykroyd tregoi se një nga simptomat e tij të ASD ishte obsesioni i tij me fantazmat dhe zbatimin e ligjit. Aykroyd vazhdon të vlerësojë këtë simptomë të ASD si një katalizator për “Ghostbusters”.

Susan Boyle

Foto: Getty Images

Reklama

Këngëtarja që ngriti në këmbë publikun e Britains Got Talent, Susan Boyle, u diagnostikua me sindromën Asperger kur ishte e rritur. Këngëtarja skoceze, e cila u diagnostikua gabimisht me dëmtim të trurit në lindje, tha për The Guardian se diagnoza e saj e ndihmon atë të kuptojë më mirë veten. E bullizuar si fëmijë, sepse ajo ishte “ndryshe”, Boyle vazhdoi të bëhej një artiste mjaft e shitur, e cila gjithashtu pati një rol në filmin “The Christmas Candle”. Megjithëse Boyle gjithashtu lufton me depresionin dhe ndryshimet e humorit, ajo tani di se si të përballojë dhe menaxhojë simptomat e saj, dhe vlerëson se ka një ekip të madh njerëzish mbështetës për të ndihmuar të lulëzojë.

Reklama
Reklama

Albert Einstein

Foto: Wikipedia

Nuk duhet me siguri. Por, sipas ekspertit të autizmit Simon Baron-Cohen nga Universiteti i Kembrixhit, Einstein tregoi shumë shenja të sindromës Asperger. Ekspertë të tjerë pajtohen duke përfshirë Michael Fitzgerald, profesor i psikiatrisë në Trinity College në Dublin. Ai shton gjithashtu në listë: Isaac Newton, George Orwell, H. G. Wells Ludwig Wittgenstein, Beethoven, Mozart dhe Hans Christian Andersen.

Temple Grandin

Foto: Alison Bert

Temple Grandin, një profesoreshë e Shkencave të Kafshëve në Universitetin Shtetëror të Kolorados dhe autore e disa librave best-seller, duke përfshirë “Thinking In Pictures” dhe “Way I See It”, nuk filloi të fliste derisa ishte pothuajse katër vjeçe. Ashtu si Daryl Hannah, kur Grandin u diagnostikua me autizëm si fëmijë, institucionalizimi ishte trajtimi i rekomanduar. Prindërit e saj nuk ishin dakord. Përveç shkrimeve të saj, Grandin është një folëse e spikatur si për autizmin ashtu edhe për sjelljen e kafshëve.

Reklama
Reklama

Daryl Hannah

Foto: Getty Images

Aktorja Daryl Hannah u diagnostikua me autizëm kur ishte fëmijë. Në një intervistë për revistën People, Hannah foli për “ndrojtjen e saj dobësuese” si fëmijë dhe frikën nga fama si e rritur. Hannah ndau me revistën People se ajo u diagnostikua në një kohë kur autizmi keqkuptohej kryesisht dhe mjekët e saj rekomanduan mjekimin dhe institucionalizimin. Edhe pse nëna e saj e refuzoi këtë trajtim, ajo mbeti e izoluar nga shoqëria dhe ngushëllohej në filma. Kjo e frymëzoi fokusin e saj në aktrim.

Sir Anthony Hopkins

Foto: Insta/anthonyhopkins

Aktori fitues i çmimit “Oscar”, Sir Anthony Hopkins, gjithashtu u diagnostikua me Sindromën e Aspergerit, por se kur u diagnostikua mbetet e paqartë. Hopkins i referohet dallimeve të të mësuarit si fëmijë në intervista mediatike, si dhe të menduarit obsesiv dhe vështirësitë për të mbajtur miqësi edhe si i rritur. Hopkins vlerëson ASD-në me aftësinë e tij unike për t’i parë njerëzit ndryshe dhe për të zbërthyer një rol kinematografik.

Reklama
Reklama

Heather Kuzmich

Foto: Pinterest

Konkurrentja e “America’s Next Top Model”, Heather Kuzmich, u dha shikuesve një vështrim nga prapaskenat e Sindromës Asperger gjatë sezonit të 2007-ës të shfaqjes. Të jetosh në një shtëpi me dymbëdhjetë të huaj/konkurrentë i paraqiste sfidave Kuzmichit teksa merrej me shaka që nuk i kuptonte fare, duke deshifruar nënkuptimet e vështira shoqërore dhe duke u përballur me simptoma të tjera (si vështirësia në mbajtjen e kontaktit me sy) ndërsa shfaqja përparonte. Kuzmich u votua si e preferuara e shikuesve tetë javë rresht gjatë konkursit dhe përfundoi në pesëshen e parë.

Ndërsa këto histori suksesi të autizmit përfaqësojnë një mostër të vogël të asaj që njerëzit autistë mund të bëjnë, ato ofrojnë frymëzim për shumë fëmijë atje që mësojnë të punojnë me simptomat e tyre dhe të gjejnë pasionin e tyre. Kur të rinjtë kanë të tjerë për të parë, ata mësojnë se mund të hapin rrugët e tyre me ritmin e tyre për të lënë gjurmët e tyre edhe në botë. /Telegrafi/

Reklama