Përfaqësuesi i Lartë, Christian Schmidt vendosi sot ndryshime në Ligjin Zgjedhor të Bosnjë dhe Hercegovinës duke përdorur kompetencat e Bonit.

Schmidt imponoi të ashtuquajturat ndryshime teknike të cilat përmirësojnë integritetin e procesit zgjedhor, dmth krijohen parakushte për zgjedhje më transparente dhe të drejta, çka nënkupton edhe futjen e teknologjisë për monitorimin e të gjithë procesit zgjedhor.

“Në Bosnje-Hercegovinë nuk ka qytetarë të dorës së parë apo të dorës së dytë, këtu jetojnë tre kombe përbërëse. Sot po urdhëroj dhe sjell një paketë transparence që garanton një fushatë dhe zgjedhje të lira dhe të ndershme. Nuk lejoj retorikë luftënxitëse”, tha gjermani.

Reklama

Edhe pse prej ditësh u spekulua për këtë, përfaqësuesi i lartë sot nuk vendosi ndryshime politike në ligjin zgjedhor lidhur me vendosjen e regjistrimit 3 për qind në kantone për zgjedhjen e delegatëve në Dhomën e Popullit të Parlamentit të Federatës të BeH dhe zgjedhjen e presidentit dhe nënkryetarit të Federatës së BeH dhe mbrojtjen e interesit jetik kombëtar, raporton klix.ba.

Reklama

Pasi media zbuloi pjesë të projekt-amendamenteve javën e kaluar, shumë politikanë dhe qytetarë në njësinë e FBeH-së e kundërshtuan atë dhe i gjithë komuniteti ndërkombëtar nuk ishte entuziast as për dokumentin. Madje shumë deputetë të Bundestagut reaguan ndaj planeve të Schmidt duke shprehur mosmarrëveshje të forta, ashtu si edhe eurodeputetët.

Reklama

Megjithatë, Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Britania e Madhe qëndruan hapur pas Schmidt me mesazhin se mbështesin fuqishëm të gjitha vendimet e tij.

Prej ditësh, partitë pro-boshnjake në Federatën e Bosnjë-Hercegovinës i kanë kërkuar Schmidtit të mos imponojë ndryshime në Ligjin Zgjedhor që cenojnë kushtetutën e entitetit, sepse, sipas tyre, ai vetëm krijon një problem të ri në Bosnje-Hercegovinë dhe paraqet të reja. diskriminimi në shoqëri. /Telegrafi/