LAJMI I FUNDIT:

Ministria e Drejtësisë mbron Këshillin Gjyqësor, pas paralajmërimeve për shpërbërje nga OBRM-PDUKM-ja

Ministria e Drejtësisë mbron Këshillin Gjyqësor, pas paralajmërimeve për shpërbërje nga OBRM-PDUKM-ja

Ministria e Drejtësisë ka publikuar informacione, pas paralajmërimeve të OBRM-PDUKM-së se dëshiron të shpërndajë Këshillin Gjyqësor dhe Këshillin e Prokurorëve Publik. Nga Ministria e Drejtësisë thonë se në zbatimin e deritanishëm të Ligjit për Këshillin Gjyqësor janë gjetur disa mangësi, për tejkalimin e të cilave siç thonë, janë bërë propozime konkrete nga Misioni Vlerësues i Bashkimit Evropian.

Nga Ministria gjithashtu thonë se ministri formoi Grup punues për hartimin e Ligjit për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për Këshillin Gjyqësor të Republikës së Maqedonisë së Veriut në përputhje me rekomandimet e Misionit Vlerësues të Bashkimit Evropian. Grupi punues ka mbajtur 23 takime ku janë adresuar rekomandimet përkatëse nga Misioni Vlerësues.

“Sipas Strategjisë Zhvillimore Sektoriale për Gjyqësorin, është paraparë revidimi i dispozitave të Ligjit për Këshillin Gjyqësor të Republikës së Maqedonisë së Veriut që i referohen përgjegjësisë individuale disiplinore të anëtarëve të Këshillit me fokus të veçantë në definimin e arsyeve për të cilat mund të iniciohet procedura, organi/trupat që do të veprojnë dhe të drejtën në ankesë”.

“Gjithashtu, në Strategji është paraparë të veprohet në përputhje me rekomandimet e raportit të Misionit Vlerësues të Këshillit Gjyqësor. Qëllimi i ndryshimeve ligjore është forcimi i pavarësisë së gjyqësorit, si dhe profesionalizmit dhe përgjegjësisë së anëtarëve të Këshillit Gjyqësor”.

“Risitë më të rëndësishme të propozuara në Propozimin e Ligjit për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për Këshillin Gjyqësor të Republikës së Maqedonisë së Veriut, e të cilat bazohen në udhëzimet e Misionit Vlerësues të BE-së, janë:
1. Në shpalljen e Kuvendit të Republikës së Maqedonisë së Veriut për zgjedhjen e anëtarit të Këshillit, propozimet e tyre për anëtar të japin:
-Konferenca ndëruniversitare, me kandidatë nga radhët e profesorëve ordinerë të drejtësisë me së paku 20 vjet përvojë mësimdhënieje nga tre universitetet e para të renditura më të mira në vend;
– Oda e Avokatëve e Republikës së Maqedonisë së Veriut me kandidatë nga radhët e avokatëve me së paku 20 vjet përvojë avokatie.
2. Rritja e përvojës gjyqësore nga gjashtë në 15 vjet si kusht për anëtarët e Këshillit Gjyqësor nga radhët e gjyqtarëve.
3. Rritja e përvojës së punës nga 15 në 20 vjet si kusht për anëtarët e Këshillit Gjyqësor të zgjedhur nga Kuvendi i Republikës së Maqedonisë së Veriut.
4. Rregullimi i mënyrës së zgjedhjes së anëtarëve të Këshillit nga Kuvendi i Republikës së Maqedonisë së Veriut, duke ndjekur përvojën krahasuese për zgjedhjen e anëtarëve në KSHPK-së në pajtim me Ligjin për parandalimin e korrupsionit dhe konfliktit të interesit.
5. Vendosja e cenzusit zgjedhor për zgjedhjen e anëtarëve të Këshillit Gjyqësor nga radhët e gjyqtarëve edhe atë për të suksesshme të konsiderohen zgjedhjet në të cilat kanë dalë më shumë se gjysma e votuesve të regjistruar për atë njësi zgjedhore.
6. Vendosja e rregullës sipas së cilës për t’u zgjedhur anëtar i Këshillit nga radhët e gjyqtarëve, kandidati duhet të marrë më shumë vota se gjysma e votuesve”, thonë nga Ministria e Drejtësisë./Telegrafi/

Në trend Lajme

Më shumë
Dosja ndaj të dyshuarëve për spiunazh - 'Kanë udhëtuar shpesh në Serbi'

Dosja ndaj të dyshuarëve për spiunazh - 'Kanë udhëtuar shpesh në Serbi'

Drejtësi
Nis takimi Bislimi – Lajçak në Qeveri

Nis takimi Bislimi – Lajçak në Qeveri

Lajme
I akuzuari Muhamet Alidemaj thotë se kur ndodhi masakra e Izbicës, kishte qenë tek axha duke e festuar Bajramin

I akuzuari Muhamet Alidemaj thotë se kur ndodhi masakra e Izbicës, kishte qenë tek axha duke e festuar Bajramin

Drejtësi
Kurti tha se partitë opozitare nuk mund t'i shtyjnë zgjedhjet pafundësisht, flasin nga LDK-ja dhe AAK-ja

Kurti tha se partitë opozitare nuk mund t'i shtyjnë zgjedhjet pafundësisht, flasin nga LDK-ja dhe AAK-ja

Mirjeta Hajzeraj
Nënshkruhet marrëveshja, Izraeli heq zyrtarisht vizat për Kosovën

Nënshkruhet marrëveshja, Izraeli heq zyrtarisht vizat për Kosovën

Lajme
Temperaturat e larta, doktoresha Pranvera Krasniqi, jep disa këshilla për të moshuarit dhe fëmijët

Temperaturat e larta, doktoresha Pranvera Krasniqi, jep disa këshilla për të moshuarit dhe fëmijët

Lajme
Kalo në kategori