Katari ka arrestuar më shumë se 60 punëtorë që mbajtën një protestë të rrallë kundër pagave të papaguara, me disa të kërcënuar me dëbim vetëm disa muaj përpara Kupës së Botës.

Migrant Rights, një OJQ me bazë në GCC, tha se kompania Al Bandary Engineering dhe Electro Watt nuk i kishte paguar punëtorët e saj për gjashtë muajt e fundit.

Të dyja kompanitë janë në pronësi dhe operojnë nën ombrellën e Bandary International Group. Faqja e internetit e kompanisë thotë se Katari i kishte dhënë disa nga projektet më të mëdha në Katar me vlerë miliona euro.

Trajtime çnjerëzore në ndërtimin e stadiumeve në Katar - fillojnë bojkotimet ndaj Kampionatit Botëror Trajtime çnjerëzore në ndërtimin e stadiumeve në Katar - fillojnë bojkotimet ndaj Kampionatit Botëror

Punëtorët e arrestuar i thanë të Drejtave të Emigrantëve se të paktën 25 deri në 30 persona mbahen në një dhomë. Sipas OJQ-së, disa punëtorë thanë se Katari kishte dëbuar disa punëtorë tashmë me vetëm një pjesë të pagesës së tyre.

Reklama
Reklama

“(Punëtorët e arrestuar) thonë se zyrtarët e kanë fikur kondicionerin, duke i tallur se nëse mund të protestojnë në vapë, ata mund t’ia dalin pa të”, thuhet në faqen e të Drejtat e Emigrantëve në Twitter.

“Temperaturat këtë javë po arrijnë 40 gradë Celsius”.

'Katari i Përgjakur' - mbi 6000 persona humbën jetën për ndërtimin e tetë stadiumeve ku do të zhvillohet Kampionati Botëror 'Katari i Përgjakur' - mbi 6000 persona humbën jetën për ndërtimin e tetë stadiumeve ku do të zhvillohet Kampionati Botëror

Katari nuk i komentoi këto pretendime në kohën kur është bërë raportimi.

Punëtorët dhe përfaqësuesit e sindikatave i thanë OJQ-së se kompania u kishte premtuar pagat e tyre më 11 gusht.

Por, kur atyre iu mohua paga dhe iu ndërpre rryma nga akomodimi në pronësi të kompanisë së tyre, punëtorët hynë në grevë.

FIFA aprovon hotelet ku do të qëndrojnë kombëtaret në Katar: Kupa e Botës më skandaloze ndonjëherë, ka shkelur të drejtat e njeriut FIFA aprovon hotelet ku do të qëndrojnë kombëtaret në Katar: Kupa e Botës më skandaloze ndonjëherë, ka shkelur të drejtat e njeriut

Është shkelur e drejta e punëtorëve për të protestuar

Reklama

Të dielën e kaluar, 200 punëtorë dolën në rrugët e Dohas për të kërkuar pagat e tyre të papaguara jashtë zyrave të Bandary International Group në Katar.

Reklama

Imazhet e postuara në internet treguan punëtorët që mblidheshin jashtë kompanisë së inxhinierisë duke thirrur parulla dhe duke kërkuar pagat e tyre të papaguara.

Kupa e Botës "Katar 2022" po ndryshon datën e fillimit Kupa e Botës "Katar 2022" po ndryshon datën e fillimit

Grupi Ndërkombëtar Al Bandary nuk iu përgjigj kërkesave të Middle East Eye për koment në kohën e shkrimit.

Equidem, një OJQ e të drejtave që fokusohet në të drejtat e punës në Gjirin Persik, tha se ishte e shqetësuar nga raportimet se Katari kishte arrestuar punëtorë për protesta paqësore.

Reklama

“Equidem është i shqetësuar se autoritetet e Katarit kanë shkelur të drejtën e këtyre punëtorëve për grevë dhe tubim paqësor”, tha Equidem në Twitter.

Kujdes të shtuar në "Katar 2022", pasi mund të përfundoni në burg për shtatë vite nëse thyeni këto rregulla Kujdes të shtuar në "Katar 2022", pasi mund të përfundoni në burg për shtatë vite nëse thyeni këto rregulla

“Disa nga këta punëtorë mund të jenë nënshtruar keqtrajtimit në paraburgim dhe nuk kanë arritur të sigurojnë që punëdhënësi i tyre t’u paguajë pagat që u detyrohen”.

Reklama

“Ne mbetemi të shqetësuar se pavarësisht reformave të punës, Katari duket shumë më i gatshëm për të zbatuar ligjet për të shtypur grevat dhe për të dëbuar punëtorët që ankohen për trajtim, në shkelje të detyrimeve të traktatit të të drejtave të njeriut të Katarit, sesa të ndëshkojë kompanitë që nuk paguajnë punëtorët e tyre”.

Reklama

Që kur iu dha organizimi i Kupës së Botës, Katari ka qenë nën presion të madh për të reformuar të drejtat e tij të punës dhe për të ndaluar sistemin shfrytëzues.

Super kompjuteri parashikon se kush do ta fitojë Kupën e Botës - renditje që mund mos t'u pëlqejë Super kompjuteri parashikon se kush do ta fitojë Kupën e Botës - renditje që mund mos t'u pëlqejë

Por, pavarësisht se kanë bërë hapa përpara në reformat e punës, punëtorët emigrantë në Katar janë ende të ndaluar të bashkohen me sindikatat dhe të marrin pjesë në aksione greve.

Vitin e kaluar, qindra punëtorë emigrantë në Katar dolën në grevë për të protestuar ndaj kushteve të këqija të punës, pagave të papaguara dhe të vonuara dhe kërcënimeve për ulje të pagave. /Telegrafi/

Reklama