LAJMI I FUNDIT:

Edhe kjo ka ndodhur, kemi inteligjencën e parë artificiale që ka kaluar testin Turing

Edhe kjo ka ndodhur, kemi inteligjencën e parë artificiale që ka kaluar testin Turing

Një grup studiuesish pretendojnë në një studim të ri se GPT-4 është bërë AI i parë që ka kaluar testin Turing.

Studimi, i cili aktualisht është i disponueshëm në serverin arXiv, ende nuk është rishikuar nga kolegët, transmeton Telegrafi.

Testi Turing, i propozuar për herë të parë nga Alan Turing në 1950, kërkon të vlerësojë nëse një makinë mund të demonstrojë inteligjencë aq mirë sa të jetë e padallueshme nga një njeri.


Që një AI të kalojë testin Turing, duhet të jetë në gjendje të flasë me dikë dhe ta mashtrojë atë duke menduar se po flet me një njeri.

Për të testuar nëse GPT-4 mund të kalonte testin Turing, studiuesit e përfshirë në punë u kërkuan 500 njerëzve të flisnin me katër subjekte të ndryshme.

Njëri subjekt ishte një njeri, tjetri ishte një inteligjencë artificiale e viteve të 60-ta me emrin ELIZA, dhe më pas dy subjektet e fundit ishin GPT-3.5 dhe GPT-4.

Çdo intervistë zgjati gjithsej pesë minuta. Sipas studimit, i cili u botua në maj, 54 për qind e pjesëmarrësve e gjykuan GPT-4 si njeri.

Për shkak të kësaj, studiuesit pohojnë se modeli i gjuhës së madhe e ka kaluar vërtet testin Turing.

Nga ana tjetër, pjesëmarrësi në kërkimin njerëzor shënoi 67 për qind, ndërsa GPT-3.5 shënoi 50 për qind, dhe ELIZA, e cila ishte programuar paraprakisht me përgjigje dhe nuk kishte LLM për të drejtuar, e vlerësoi njeriun me vetëm 22 për qind.

Si i tillë, rezultatet e testit Turing për GPT-4 janë sigurisht intriguese.

Sigurisht, ka shumë shqetësime nëse testi Turing është një qasje shumë e thjeshtë. Është krijuar për të përcaktuar inteligjencën e makinës.

Megjithatë, intelekti i papërpunuar nuk luan një rol aq të madh për të mashtruar njerëzit që të mendojnë se po flasin me një njeri tjetër.

Në vend të kësaj, AI duhet të jetë në gjendje të imitojë faktorët socio-emocionalë tek të cilët njerëzit mbështeten gjatë ndërveprimeve të tyre.

Ky lajm ka të ngjarë të shkaktojë edhe më shumë shqetësim për rreziqet e inteligjencës artificiale.

Në fund të fundit, ky studim dhe rezultatet e testit Turing për GPT-4 nxjerrin në pah se sa shumë ka ndryshuar AI gjatë epokës GPT, si dhe se si njerëzit i qasen AI. /Telegrafi/