E kujtoni datën e menstruacioneve të para? Ka shumë të ngjarë që trupi juaj të jetë përpjekur t’ju tregojë diçka

Një studim (disi shqetësues) shpjegon se shëndeti juaj mund të varet pikërisht nga kjo!

Ekziston një lidhje interesante midis moshës në të cilën ndodh menstruacioni i parë dhe shëndeti i një gruaje.

Disa hulumtime kanë treguar që cikli i parë menstrual mund të ndikojë në rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Ato që kanë pasur ciklin para moshës 10 vjeç ose pas moshës 17 vjeç janë më të rrezikuarat.

Pirja e duhanit, çrregullimet e të ngrënit dhe gjendja socio-ekonomike e përkeqësojnë gjithashtu situatën.

Vetëm 25% e grave që morën pjesë në hulumtim kishin pasur periodat në moshën 13 vjeç, në moshën që mjekët e konsideruan të drejtë dhe normale.

Ky është një dokument shumë interesant që konfirmon disa studime të mëparshme, të cilat treguan se ekziston një lidhje midis menstruacioneve të hershme dhe rrezikut të sëmundjes kardiovaskulare.

Hulumtimi u krye nga Dr. Dexter Canoy nga Universiteti i Oksfordit në Mbretërinë e Bashkuar, i cili tregoi se shumica e grave të moshës 50 deri 64 vjeç që ishin shtruar në spital ose vdiqën nga problemet kardiovaskulare, kishin pasur menstruacionin e parë para moshës 10 vjeç ose pas 17.

Për më shumë, ekspertët sugjerojnë se te vajzat me pubertet të hershëm ka fakte që janë rritur edhe normat e mbipeshës e cikli i hershëm është faktor. /Telegrafi/