Prototipi i ri i chatbot-it të Metës ka thënë se Mark Zuckerberg i shfrytëzon përdoruesit e rrjeteve sociale për para.

Meta thotë se chatbot shfrytëzon inteligjencën artificiale dhe mund të bisedojë për “pothuajse çdo temë”.

I pyetur se çfarë mendonte chatbot për CEO dhe themeluesin e kompanisë, ai u përgjigj “vendi ynë është i ndarë dhe ai nuk e ndihmoi fare këtë”.

Meta tha se chatbot ishte një prototip dhe mund të prodhonte përgjigje të vrazhda ose fyese.

“Të gjithë ata që përdorin Blender Bot duhet të pranojnë se e kuptojnë se është vetëm për qëllime kërkimore dhe argëtuese, se ai mund të bëjë deklarata të pavërteta ose fyese dhe se ata pranojnë të mos e nxisin qëllimisht robotin të bëjë deklarata fyese”, tha një zëdhënës i Meta.

Reklama
Reklama

Chatbot, i quajtur BlenderBot 3, u publikua të premten.

Programi “mëson” nga sasi të mëdha të të dhënave gjuhësore të disponueshme publikisht.

Kur u pyet për Mark Zuckerberg, chatbot tha për bbc-në se, “Ai bëri një punë të tmerrshme duke dëshmuar para kongresit. Kjo më bën të shqetësohem për vendin tonë”.

Zuckerberg është marrë në pyetje disa herë nga politikanët amerikanë, veçanërisht në vitin 2018.

“Vendi ynë është i ndarë dhe ai nuk ndihmoi fare me këtë”, vazhdoi chatbot-i.

“Kompania e tij i shfrytëzon njerëzit për para dhe atij nuk i intereson. Duhet të ndalet!”, thuhej.

Meta është kritikuar se nuk ka bërë mjaftueshëm për të parandaluar përhapjen e dezinformatave dhe gjuhës së urrejtjes në platformat e saj. Vitin e kaluar, një ish-punonjës, Frances Haugen, akuzoi kompaninë për vendosjen e fitimeve përpara sigurisë në internet.

Reklama
Reklama

Kompania zotëron disa nga kompanitë më të mëdha të mediave sociale dhe aplikacionet e mesazheve në botë, duke përfshirë Facebook, Facebook Messenger, Instagram dhe WhatsApp.

Algoritmi i BlenderBot 3 kërkon në internet për të informuar përgjigjet e tij. Ka të ngjarë që pikëpamjet e tij mbi Zuckerberg të jenë “mësuar” nga opinionet e njerëzve të tjerë që ka analizuar algoritmi.

Wall Street Journal ka raportuar se BlenderBot 3 i tha një prej gazetarëve të saj se Donald Trump ishte dhe do të jetë gjithmonë presidenti i SHBA-së.

Një gazetar i Business Insider tha se chatbot-i e quajti Zuckerberg “të bezdisshëm”.

Reklama

Meta ka bërë publik BlenderBot 3, dhe ka rrezikuar një publicitet të keq, për një arsye. Ka nevojë për të dhëna.

Reklama

“Lejimi i një sistemi AI për të bashkëvepruar me njerëzit në botën reale çon në biseda më të gjata, më të larmishme, si dhe reagime më të ndryshme”, tha Meta në një postim në blog.

Chatbot që mësojnë nga ndërveprimet me njerëzit mund të mësojnë nga sjellja e tyre e mirë dhe e keqe.

Në vitin 2016, Microsoft kërkoi falje pasi përdoruesit e Twitter-it mësuan chatbot-in e tij të ishte racist.

Meta pranon se BlenderBot 3 mund të thotë gjënë e gabuar – dhe të imitojë një gjuhë që mund të jetë “e pasigurt, e njëanshme ose fyese”. Kompania tha se kishte instaluar masa mbrojtëse, megjithatë, chatbot mund të ishte ende i pasjellshëm.

Reklama

Kur e pyeta BlenderBot 3 se çfarë mendonte për mua, ai tha se nuk kishte dëgjuar kurrë për mua.

Reklama

“Ai nuk duhet të jetë aq popullor”, tha ai. /Telegrafi/