Procesi i prodhimit të filmave përfshin etapa të ndryshme: këshilla dhe truke, duke përmendur edhe efekte speciale dhe grafikën kompjuterike.

Disa prej tyre duken kaq natyralë sa që është e vështirë të besosh se nuk janë realë!

Bright Side ka sjell disa skena me disa nga efektet vizuele të fshehura në filmat e njohur, transmeton Telegrafi.

A i keni vënë re ndonjëherë ato?

Blood Diamond, 2006

Me sa duket, regjisori nuk ishte i impresionuar me veprën e Jennifer Connelly në skenën ku ajo fliste me mikun e saj të vdekur në telefon. Për ta bërë skenën më emocionuese, ekuipazhi i filmit vendosi të shtojë një lot diamanti të prodhuar nga kompjuteri që zbret në fytyrën e aktores. Jennifer Connelly u habit edhe ajo vet kur e pa këtë skenë në film.

Forrest Gump, 1994

Ky film është i mbushur me efekte pamore të maskuara. Për shembull, shumë prej jush do të kujtojnë skenën mbresëlënëse ku një pendë bie poshtë, para këmbëve të Forrest. Duket çuditërisht e vërtetë, por e vërteta është se ishte një shtim grafik i krijuar në një kompjuter. Dhe skena ku Forrest po luan ping-pong? Në realitet, e gjitha çfarë duhej të bënte aktori ishte të rrotullonte raketën, pasi topat ishin grafika kompjuterike, të shtuar gjatë fazës së post-produksionit.

Die Hard with a Vengeance, 1995

Një nga skenat më të paharrueshme është padyshim kur personazhi kryesor, i portretizuar nga Bruce Willis, është në Harlem, Nju Jork, me një shenjë që thotë “Unë i urrej zezakët”. Për të shmangur çdo situatë potencialisht të rrezikshme (edhe lagja Harlem është gjithashtu e njohur si “Meka e Zezë”), shkrimi u shtua me imazhe të gjeneruara nga kompjuteri në post-produksion. Edhe kur filmi doli, disa transmetime televizive përdorën një version alternativ ku shenja thotë “I urrej të gjithë”.

Black Swan, 2010

Përveç efekteve të dukshme vizuele (si skenat në të cilat karakteri i Natalie Portman si Nina Sayers, përjeton halluçinacione), prodhuesit gjithashtu përdorën efekte speicale. Një prej tyre është kur Nina fillon të transformohet në “përbindësh të zi” dhe zgjedh një pendë të vogël të zezë nga shpatulla e saj. Duket shumë e vërtetë, por, në fakt, u realizua plotësisht në një kompjuter. Një tjetër shtesë interesante ishte te duart e natalies. Regjisori vendosi që ato të dukeshin shumë të buta në ekran, kështu që ata e ndryshuan në mënyrë grafike për t’u dukur më “e keqja”. Kjo u arrit duke zgjatur gishtat e aktores dhe duke shtuar disa rrudha.

A Beautiful Mind, 2001

Gjatë procesit të filmimit, disa rregullime janë thjesht të nevojshme për arsye sigurie. Në këto situata, efektet vizuale vijnë në dobi. Për shembull, gjatë skenës ku Xhon Nash (Russell Crowe) pothuajse mbyt një fëmijë, dy skena u realizuan ndaras: njëra prej tyre ishte vetëm një dush i mbushur, dhe tjetra ishte një fëmije në një banjë të zbrazët. Rezultati i kombinimit të këtyre dy skenave duket kaq realist që ju jep dridhura.

The Wolf of Wall Street, 2013

Në këtë film ka shumë pamje të mrekullueshme: kujtohuni vetëm për rezidencën luksoze që zotëronte Jordani Belfort, ose martesën e tij romantike nga oqeani. Duket se një pasuri është shpenzuar për të realizuar këtë film. Megjithatë shumë fansa të këtij filmi mund të zhgënjehen, pasi shumë skena dhe vende të këtij filmi u krijuan me grafikë kompjuterike, gjë që ndihmoi në shmangien e shpenzimeve të panevojshme. Në skenën e famshme në zyrë, luani ishte i vërtetë, por u xhirua ndaras nga njerëzit dhe sfondi, dhe pastaj skena u vendos në një kompjuter.

Dark Shadows, 2012

Tim Burton kishte për qëllim ta bënte filmin e tij të duket sa më shumë i besueshëm që të jetë i mundur. Për këtë qëllim, specialistët e efekteve vizuale rregulluan çdo skenë ku personazhi kryesor, i luajtur nga Johnny Depp, të ndizet. Është e panevojshme të thuhet, por në këtë mënyrë vampiri i tij duket edhe më mbresëlënës!

Brokeback Mountain, 2005

Sipas Ang Lee, drejtor i “Mountain Brokeback”, skenat me delet ishin më të vështirat për tu xhiruar. Ekuipazhi i filmit kishte vetëm 700 kafshë në dispozicion, por historia kërkonte 2,500. E vetmja mënyrë për të’i nxjerrë të gjitha ishte të xhironin të gjitha delet që mungonin në një kompjuter, dhe më pas ti zëvendësonin në skenën e dytë.

Birdman, 2014

Në “Birdman”, skenat ndjekin njëra-tjetrën me pothuajse asnjë ndërprerje, gjë që krijoi shumë probleme dhe sfida të ndryshme për ekuipazhin. Një nga çështjet ishte se kamera lëvizte shumë shpejt, kështu që disa herë ishte e pamundur për të kapur ndriçimin e duhur. Zgjidhja u bë me maska kompjuterike speciale: ato u përdorën për të korrigjuar të shtënat e këqija gjatë redaktimit dhe përfaqësonin fytyrat e aktorëve me ndriçim të përsosur.

The Social Network, 2010

Jo shumë njerëz e dinë se të dy vëllezërit Winklevoss u luajtën nga i njëjti aktor: Armie Hammer. Natyrisht, do të kishte qenë shumë më e lehtë për të marrë vetëm binjakë të vërtetë për të luajtur këto karaktere, por David Finch personalisht këmbënguli në zgjedhjen e “Hammerit”. Mashtrimi kryesor që bëri të gjitha skenat.

Captain America: The First Avenger, 2011

Shumë punë u hodh në krijimin e rolit të Chris Evans, me fizikun e tij të madh me muskuj. Në fillim, u përdor një trup i dyfishtë, por nuk ishte e mjaftueshme, pasi askush nuk mund të përsëriste siç duhet lëvizjet origjinale të “Steve Rogers”, kështu që skenat ende dukeshin pak të çuditshme. Në fund, ata vendosën të përdorin teknologjitë digjitale për të “zvogëluar” Chris Evansin. Çdo skenë u xhirua me kujdes nga katër kënde të ndryshme për ta bërë këtë të mundur, dhe aktori duhej të dyfishonte këmbët e tij për tu dukur edhe më të vogla, në skenat grupore me personazhe të tjerë . /Telegrafi/