Kreu i diplomacisë së BE-së Federica Mogherini dhe komisionari evropian për Zgjerim, Johannes Hahn vlerësojnë se Srebrenica është një nga momentet më të errëta në historinë moderne evropiane dhe bënë thirrje për tejkalimin e barrës të së keqes së kaluar.

“Sot shënojmë gjenocidin në Srebrenicë. Dhe pas 24 vjet të kësaj tragjedie vazhdon të na ndjekë, “tha Mogherini dhe Hahn në deklaratën e përbashkët duke shprehur simpati për ” viktimat dhe jetët e atyre që janë prekur nga kjo ndodhi tragjike, ” dhe kujtojnë detyrimin për forcimin e paqes të qëndrueshme në BeH, rajonin më të gjerë.

“Nuk ka vend për retorikë, mohim, revizionizim apo lavdërim të kriminelëve të luftës. Përpjekjet për të rindërtuar historinë në BeH apo gjetkë janë të papranueshme. Në rrugën e BeH në anëtarësimin në BE, prioritet i të gjithë liderëve politikë në vend që të punojnë aktivisht për të nxitur dialogun dhe respektin”, thanë Mogherini dhe Hahn. /KP/