0Shares

Organizata Jo-Qeveritare Rinore, Prosperity Initiative in Kosovo (PIKS), ose Iniciativa per Prosperitet ne Kosove, në bashkëpunim me Innovations Lab Kosovo, dhe Voices of Youth Mapping Initiative eshte duke e realizuar projektin Lokalizo i cili eshte nje platforme digjitale qe synon te fuqizoj te rinjte duke u bere agjente pozitiv ne komunitetet ku jetojne ata.

Prototipi i projektit ‘Lokalizo’ u zhvillua gjatë edicionit të tretë së garës së projekteve për komunitetin, ‘Social Innovations Camp’ të organizuar nga Innovations Lab Kosovo, ku edhe fitoj çmimin e parë qe u perkthye ne mbeshtetjen financiare per te filluar implementimin e projektit ne kryeqytet.

Lokalizo shfrytëzon platformen digjitale te mundësuar nga organizata UNICEF, ndersa eksperienca e të rinjëve që do të participojnë në projekt ndahet në forumin botëror rinor të mundësuar nga Voices of Youth.

Ne vazhdimsi projekti Lokalizo do të fuqizojë gradualisht grupe të vogla të qytetarëve ku si rezultat i aktivizmit të tyre do të mundësohet që rinia të ngrit zërin e tyre kolektiv dhe të bëhet pjesë aktive e vendim marrjes në komunën e tyre. Lokalizo ofron një mënyrë të re të komunikimit në mes të anëtarëve të komunitetit, zyrtarëve institucional si dhe shoqërisë civle për të rritur ndërgjegjësimin për çështjet sociale dhe mjedisore që ndikojnë në komunitetin tonë. Në të njejtën kohë, ky projekt do të lehtësojë mobilizimin e resurseve nga institucionet si dhe nga shoqëria civile për të zgjidhur problemet e raportuara.

Reflektimi i punes deri tani si dhe hapat perpara

Pergjate muajve te kaluar kemi pasur nje ekip prej 15 antareve te cilet kane punuar vazhdimisht per zhvillimin e kesaj platforme. Gjithashtu kemi rekrutuar dhe trajnuar rreth 15 vullnetare qe e kane bere te mundur krijimin e hartave ne lagjet Qafe dhe Tophane ne Prishtine. Ndersa qe ekipi jone eshte duke bashkepunuar me Komunen e Prishtines si dhe Ministrine e Forces se Sigurise se Kosoves per te realizuar nje pilot projekt ne lagjen Tophane, ku ne nje pjese te kesaj lagje gjindet nje mini-deponi e mbeturinave e cila do te pastrohet ne javen e ardhshme.

Jehona e projektit Lokalizo

Puna me Lokalizo eshte verejtur edhe pertej kufijve te Kosoves, duke pase parasysh vershimet qe ndodhen ne tere rajonin e Ballkanit kohe me pare, muajin e kaluar ekipa jone u ftua dhe realizoj nje prezentim ne festivalin Mikser ne Beograd te Serbise per te deshmuar se si aktivizimi i te rinjve munde te vije ne ndihme te vendit te afektuar ne kohe te krizave humanitare dhe natyrore.

Thirrje per Mbeshtetje

Se fundmi projekti Lokalizo eshte nominu per Garen e Rinise per Ndermaresi (Youth Entrepreneurship Competition) e cila eshte nje gare nderkombetare e organizuar nga Goi Peace Foundation, Stiftung Entrepreneurship dhe UNESCO.

Qellimi i kesaj gare eshte te theksohen shembujt e ndermaresise rinore dhe te fuqizohen gjeneratat e rea per te nisur ose vazhduar iniciativat e inovacioneve sociale dhe te behen pionire te krijimit te nje shoqerie harmonike dhe te qendrueshme.

Gara parasheh se projektet me me se shumti mbeshtetje te votave do te ftohen ne Berlin per te prezentuar projektin dhe do te kene mundesine qe te fitojne mbeshtetje te metutjeshme per te rritur aplikimin e projektit pertej vendit se ku realizohet tani, ne kete rast nje financim i tille do te munde te fillojme implementimin . Ju ftojme te vizitoni vegezen e meposhtme dhe te klikoni ‘vote now’, si dhe te kerkoni nga rrethi juaj per te na mbeshtetur. Periudha e votimit zgjate deri me 31 Korrik andaj nxitoni dhe se bashku te njoftojme boten per nismat e Rinise Kosovare.

Votoni ketu:
https://www.youth-competition.org/groups/entrepreneurship-competition-2013/contests/1/1785

Të Ngjajshme
Shfaq Komentet (0)