Lule të mëdha të bukura të amaryllisit ose, siç quhet ndryshe, degë me shirita, ose yll kalorësi, ose lule guri – zbukurojnë ambientin edhe në muajt e dimrit

Edhe pse shumica nuk e kanë parë akoma këtë lule, ata që e kanë parë të paktën një herë duan ta pasurojnë ambientin e tyre të jetesës me bukurinë e saj.

Në numrin e madh të luleve të pranverës, një lule që sigurisht do të tërheqë vëmendjen tuaj dhe që do ta dëshironi në shtëpinë ose kopshtin tuaj është amaryllis.

Vetë emri i lules na tregon se sa e veçantë është; është simboli i bukurisë verbuese, tregon vlerën përtej bukurisë, transmeton Telegrafi.

Amaryllis lule ka gjethe të ngushta të gjata dhe një kërcell të ngurtë të drejtë që mban lule të dukshme, të harlisura dhe të mëdha në formë borie. Lulet e kësaj bime tërheqëse mund të gjenden në ngjyrë vjollcë, portokalli, të kuqe, të bardhë dhe me dy ngjyra, dhe një larmi e tillë e bën këtë bimë shumë tërheqëse.

Në të vërtetë, kjo lule me qepujkë ka origjinë nga zona tropikale e Amerikës dhe mbillet nga fillimi i nëntorit deri në shkurt, dhe lulëzon në maj dhe qershor, kështu që nëse mendoni se jeni vonë për ta mbjellë, keni kohë për ta mbjellë akoma.

Rritja dhe mirëmbajtja e kësaj bime shtëpie është e lehtë. Pas lulëzimit të amaryllis, është e nevojshme të pritet kërcelli rreth 10 cm nga rrënja. Në pranverë, ju vendosni bimën në një vend të ngrohtë ku temperatura është deri në 15 gradë Celsius, me shumë dritë.

Në maj, nga vazoja vendoseni në oborr, ku drita dhe dielli do t’i përshtaten më mirë. Nëse nuk keni një kopsht, mbilleni në një vazo më të thellë dhe nxirreni në ballkon.

Amaryllis, në ballkon ose në oborr, mund të mbetet deri në fund të vjeshtës, kur rrënja shkurtohet në rreth 4 cm, kështu që vendoset në një vazo dhe futet në shtëpi, në një vend të ngrohtë.

Gjatë vjeshtës, zvogëloni ujitjen e kësaj bime, në mënyrë që ajo të “bjerë në gjumë” dhe “të zgjohet” përsëri në pranverë. /Telegrafi/