Qeveria spanjolle ka njoftuar se do t’i kërkojë Parlamentit Evropian të shqyrtojë mundësinë e përdorimit të katalanishtes, e cila, nëse propozimi kalon, do të bëhet gjuha e parë rajonale evropiane në përdorim zyrtar në atë institucion evropian.

Madridi do të paraqesë një propozim teknikisht dhe financiarisht të realizueshëm në komitetin e PE-së në Bruksel dhe do të punojë së bashku për ndryshimin e propozuar. Autoritetet qendrore spanjolle dhe qeveria rajonale në Kataloni shpresojnë që propozimi të miratohet deri në fund të vitit.

Spanja është e gatshme, nëse dy qeveritë e tjera rajonale në Vendin Bask dhe Galicia dëshirojnë, t’i kërkojë PE-së të përfshijë gjuhët baske dhe galike/galike, të lidhura me portugalishten, në listën e gjuhëve zyrtare, raporton reuters.

Reklama

“Që një gjuhë të bëhet zyrtare, është e nevojshme që ajo të kërkohet ekskluzivisht nga një shtet anëtar i Bashkimit Evropian dhe të marrë dritën jeshile nga Këshilli i Bashkimit Evropian”, sqaroi zëdhënësi i Parlamentit Evropian.

Reklama

Katalanishtja, së bashku me spanjishten, përdoret gjerësisht në Kataloni dhe në dy rajone të tjera fqinje. Gjuha katalane u shtyp gjatë diktaturës së gjeneralit Francisco Franco nga 1939 deri në 1975.

Aktualisht janë 24 gjuhë në listën e gjuhëve zyrtare në PE. Partitë nacionaliste katalanase kanë mbrojtur prej kohësh përdorimin e katalonishtës në institucionet evropiane.

Argumenti kryesor është se ky rajon spanjoll ka më shumë banorë, mbi shtatë milionë, sesa disa anëtarë të Bashkimit Evropian, përfshirë Danimarkën, Slloveninë dhe Kroacinë. Megjithatë, katalanishtja nuk është ende një gjuhë zyrtare në Senatin kombëtar. /Telegrafi/

Reklama