LAJMI I FUNDIT:

Shenjat paralajmëruese të vetëvrasjes: Shembujt e tillë duhet të merren gjithmonë seriozisht

Shenjat paralajmëruese të vetëvrasjes: Shembujt e tillë duhet të merren gjithmonë seriozisht

Disa duken të padëmshme, por në një grup ato mund të jenë një parashikim i më së keqes

Reklama

Vetëvrasja është rrallë rezultat i një vendimi impulsiv. Në periudhën para vetëvrasjes, zakonisht mund të vërejmë disa shenja dhe paralajmërime.

Më shqetësueset dhe më të fortat janë shenjat verbale si: “Nuk mund të duroj më”, “Asgjë nuk ka më rëndësi”, apo edhe “Po mendoj t’i jap fund gjithë kësaj”, transmeton Telegrafi.

Vërejtje të tilla duhet të merren gjithmonë seriozisht.

Shenjat paralajmëruese

Lista e mëposhtme përmban disa shembuj dhe shenja, të cilat të gjitha mund të tregojnë se dikush po mendon t’i japë fund jetës.

Natyrisht, në shumicën e rasteve, këto situata nuk çojnë në vetëvrasje. Por në përgjithësi, sa më shumë shenja të shfaqë një person, aq më i madh është rreziku për të kryer vetëvrasje.

Depresioni ose mbyllja në vetvete

▪ Sjellje e pakujdesshme
▪ Rregullimi i biznesit dhe dhënia e pasurisë së vlefshme
▪ Demonstrimi i ndryshimeve të rëndësishme në sjellje, në qëndrime ose pamje
▪ Abuzimi me drogën ose alkoolin.
▪ Vuani nga një humbje e madhe ose ndryshimi i jetës

Situatat:

▪ Vetëvrasje ose dhunë në familje
▪ Abuzimi seksual ose fizik
▪ Vdekja e një shoku të ngushtë ose të një anëtari të familjes
▪ Divorci apo ndarja, fundi i lidhjes
▪ Dështimi në punën shkencore, provimet e ardhshme, rezultatet e provimeve
▪ Humbje pune, probleme ne pune
▪ Gjyqi i ardhshëm
▪ Arrestimi i fundit ose lirimi i afërt

Sjellja:

▪ Të qarët
▪ Trishtim
▪ Thyerja e ligjit
▪ Impulsiviteti
▪ Vetëdëmtimi
▪ Shkrimet për vdekjen dhe vetëvrasjen
▪ Sjellja vetëvrasëse në të kaluarën
▪ Sjellje ekstreme
▪ Ndryshimet e sjelljes

Ndryshimet fizike:

▪ Mungesa e energjisë
▪ Çrregullimi i gjumit shumë pak ose shumë pak
▪ Humbje e oreksit
▪ Shtim ose humbje e papritur në peshë
▪ Riprodhimi i sëmundjeve të vogla
▪ Ndryshimi në interesin seksual
▪ Një ndryshim i papritur i pamjes
▪ Mungesa e interesit për pamjen

Mendimet dhe emocionet:

▪ Mendimet e vetëvrasjes
▪ Vetmia – mungesa e mbështetjes nga familja dhe miqtë
▪ Refuzimi, një ndjenjë e margjinalizimit
▪ Trishtim ose faj i thellë
▪ Pamundësia për të parë jashtë fokusit të ngushtë
▪ Ëndërrimet
▪ Ankthi dhe stresi
▪ Pafuqia
▪ Humbje e vetëbesimit

/Telegrafi/

Në trend Shendetesi

Më shumë
Bima që e ndukim dhe e shkelim, duke menduar se është një barojë, në fakt ka vlera të shumta për shëndetin

Bima që e ndukim dhe e shkelim, duke menduar se është një barojë, në fakt ka vlera të shumta për shëndetin

Ushqim i shëndetshëm
Pesë gjërat që mjekët nuk i bëjnë gjatë sezonit të të ftohtit dhe gripit

Pesë gjërat që mjekët nuk i bëjnë gjatë sezonit të të ftohtit dhe gripit

Shëndetësi
Cili ushqim e shkakton kancerin e cili jo: E vërteta prapa të gjitha miteve rreth ushqimeve

Cili ushqim e shkakton kancerin e cili jo: E vërteta prapa të gjitha miteve rreth ushqimeve

Nutricion
Disa zakone për të mos nxitur migrenën

Disa zakone për të mos nxitur migrenën

Shëndetësi Lajme
Pse duhet të hani më shumë shegë

Pse duhet të hani më shumë shegë

Ushqim i shëndetshëm
Një simptomë e pazakontë e skizofrenisë që mund të shfaqet disa vite përpara diagnozës

Një simptomë e pazakontë e skizofrenisë që mund të shfaqet disa vite përpara diagnozës

Shëndetësi
Kalo në kategori