LAJMI I FUNDIT:

Rezerva Federale rrit normat e interesit për të dytin muaj radhazi

Rezerva Federale rrit normat e interesit për të dytin muaj radhazi

Banka Qendrore e Shteteve të Bashkuara të Amerikës përforcon qasjen agresive ndaj inflacionit, pavarësisht shenjave të ngadalësimit ekonomik.

Reklama

Rezerva Federale rriti normën e saj bazë të interesit me 0.75 pikë përqindjeje për të dytin muaj radhazi, pasi përforcoi qasjen e saj agresive për të zbutur inflacionin në rritje, pavarësisht shenjave se ekonomia amerikane po fillon të ngadalësohet.

Në fund të takimit dy-ditor, Komiteti Federal i Tregut të Hapur rriti intervalin e synuar të normës së fondeve federale në 2.50 për qind.

Në një deklaratë që shoqëroi njoftimin, Komiteti tha se “parashikon që rritjet e vazhdueshme në intervalin e synuar do të jenë të përshtatshme”.

Ky vendim, i cili pati mbështetje unanime, zgjeroi një varg rritjesh të normave të interesit, të cilat filluan në mars dhe kanë vazhduar të rriten në vazhdimësi, teksa intensifikohen përpjekjet e FED-it për të përballuar inflacionin.

Rritja e normës të mërkurën nënkupton që Fed po hyn në ciklin më agresiv të shtrëngimit monetar që nga viti 1981. Ajo pason një rritje prej gjysmë pike në maj dhe një rritje prej 0.75 pikë përqindjeje muajin e kaluar, e para e kësaj magnitude që nga viti 1994.

Intervali i ri i synuar ka arritur atë nivel që shumica e zyrtarëve e shohin si “një normë neutrale”, e cila as nuk stimulon dhe as nuk kufizon rritjen nëse inflacioni është në objektivin 2 përqind.

Me inflacionin që po rritet me ritmin më të shpejtë në më shumë se katër dekada, priten rritje të mëtejshme të normave të interesit përgjatë gjysmës së dytë të vitit 2022, por ritmi i këtyre rritjeve është akoma duke u diskutuar. Ekonomistët janë të ndarë për faktin nëse banka qendrore do të zbatojë një rritje tjetër të normës prej 0.75 pikë përqindjeje në mbledhjen e ardhshme në shtator, apo do të zgjedhë një rritje më të vogël prej gjysmë pikë përqindjeje. /Telegrafi/