LAJMI I FUNDIT:

Rezerva Federale kritikohet për mungesën e vëmendjes përpara falimentimit të Silicon Valley Bank

Rezerva Federale kritikohet për mungesën e vëmendjes përpara falimentimit të Silicon Valley Bank

Rezerva Federale (FED) po përballet me kritika për mungesën e atyre që vëzhguesit thonë se ishin shenja të qarta se banka Silicon Valley ishte në rrezik të lartë të kolapsit në dështimin e dytë më të madh të institucioneve financiare në historinë amerikane.

Kritikët tregojnë për shumë shenja të qarta që karakterizonin bankën, duke përfshirë rritjen e saj të shpejtë që nga pandemia, nivelin jashtëzakonisht të lartë të depozitave të pasiguruara dhe investimet e saj të shumta në obligacionet afatgjata të qeverisë dhe letrat me vlerë, të cilat ranë në vlerë ndërsa normat e interesit u rritën.

“Është e pashpjegueshme se si mbikëqyrësit e Rezervës Federale nuk mund ta shihnin këtë kërcënim të qartë për sigurinë dhe qëndrueshmërinë e bankave dhe për stabilitetin financiar”, tha shefi ekzekutiv i firmës Better Markets, Dennis Kelleher.

Tregtarët e Wall Streetit dhe analistët e industrisë “kanë ngritur zërin publikisht për këto çështje për shumë e shumë muaj që nga vjeshta e kaluar”.

SHBA-ja merr masa për të shmangur pasojat financiare pas falimentimit të Silicon Valley Bank
Lexo po ashtu SHBA-ja merr masa për të shmangur pasojat financiare pas falimentimit të Silicon Valley Bank

FED ishte mbikëqyrësi kryesor federal i bankës me qendër në Santa Clara. Banka mbikëqyrej gjithashtu nga Departamenti i Mbrojtjes Financiare dhe Inovacionit në Kaliforni.

Tani pasojat e dështimit së bankës Silicon Valley, së bashku me bankën Signature me bazë në New York, e cila dështoi gjatë fundjavës, po komplikojnë vendimet e ardhshme të Rezervës Federale rreth asaj se sa lart do të rrisë normën e saj të interesit në luftën kundër inflacionit kronik të lartë.

Shumë ekonomistë thonë se banka qendrore ka të ngjarë të rrisë normat e interesit me një gjysmë pikë javën e ardhshme , gjë që do të përbënte një hap në luftën e saj të inflacionit. Norma e saj aktualisht qëndron në rreth 4.6 për qind, niveli më i lartë në 15 vjet.

Silicon Valley Bank: Pse kolapsoi dhe a është ky fillimi i një krize bankare?
Lexo po ashtu Silicon Valley Bank: Pse kolapsoi dhe a është ky fillimi i një krize bankare?

Me kolapsin e dy bankave të mëdha duke nxitur ankthin për bankat e tjera rajonale, Rezerva Federale mund të fokusohet më shumë në rritjen e besimit në sistemin financiar sesa në përpjekjen e saj afatgjatë për të zbutur inflacionin.

Raporti i fundit i Qeverisë mbi inflacionin, tregon se rritja e çmimeve mbetet shumë më e lartë se sa preferon Rezerva Federale, duke e vendosur drejtuesin Jerome Powell në një situatë më të vështirë. Çmimet bazë, të cilat përjashtojnë kostot e paqëndrueshme të ushqimit dhe energjisë dhe shihen si një matës më i mirë i inflacionit afatgjatë, u rritën me 0.5 për qind nga janari në shkurt – më e larta që nga shtatori. Kjo është shumë më e lartë krahasuar me objektivin vjetor prej 2 për qind të Rezervës Federale.

Nga të gjitha këndvështrimet, Silicon Valley ishte një bankë e pazakontë. Drejtuesit e saj ndërmorën rreziqe të tepërta duke blerë miliarda dollarë letra me vlerë dhe bono thesari kur normat e interesit ishin të ulëta. Ndërsa, Rezerva Federale rriti vazhdimisht normat e interesit për të luftuar inflacionin, vlera e obligacioneve të Silicon Valley humbi vazhdimisht vlerën.

Shumica e bankave do të kishin kërkuar të bënin investime të tjera për të kompensuar këtë rrezik. Rezerva Federale gjithashtu mund ta kishte detyruar bankën të rriste kapital shtesë.

Dega britanike e Silicon Valley Bank blihet për vetëm 1 paund nga HSCB-ja
Lexo po ashtu Dega britanike e Silicon Valley Bank blihet për vetëm 1 paund nga HSCB-ja

Banka ishte rritur me shpejtësi. Asetet e saj u katërfishuan në pesë vjet në 209 miliardë dollarë, duke e bërë atë bankën e 16-të më të madhe në vend. Dhe afërsisht 94 për qind e depozitave të saj ishin të pasiguruara sepse ato tejkalonin kufirin e sigurimit prej 250 mijë dollarësh të Korporatës Federale të Sigurimit të Depozitave.

Kjo përqindje ishte e dyta më e lartë në mesin e bankave me më shumë se 50 miliardë dollarë aktive, sipas agjencisë së vlerësimit S&P. Nënshkrimi kishte përqindjen e katërt më të lartë të depozitave të pasiguruara.

Dështimet e bankave ka të ngjarë të sjellin një rishikim të ardhshëm të rregullave të Rezervës Federale që përcaktojnë se sa para duhet të mbajnë bankat e mëdha në rezervë. /VoA/