Bashkimi Evropian, Shtetet e Bashkuara dhe Britania e Madhe kanë njoftuar se do të përjashtojnë disa banka ruse nga sistemi ndërkombëtar financiar SWIFT, ndëshkim i cili pritet të jetë më efikas sesa sanksionet ekonomike.

Menjëherë pas këtij njoftimi, qytetarët rusë janë parë në radhë të gjata duke pritur për t’i tërhequr paratë nga bankat.

Presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen tha se tani do t’u propozojë liderëve të BE-së që një “numër i caktuar” bankash ruse të hiqen nga SWIFT – diçka që do t’i ndalojë ata të kryejnë shumicën e transaksioneve të tyre financiare në mbarë botën dhe në mënyrë efektive do të bllokojë importet dhe eksportet ruse.

Reklama

Ajo shtoi se “aleatët do të punojnë gjithashtu për të ndaluar oligarkët rusë të përdorin asetet e tyre financiare në tregjet tona”.

Reklama

SWIFT është një rrjet i sigurisë së lartë që lidh mijëra institucione financiarë në të gjithë botën. /Telegrafi/