Kur flasim për karbohidratet, zakonisht asociacioni i parë që na bie në mend është që do të shtojmë peshë trupore

Mirëpo, karbohidratet gjithsesi i janë të nevojshme organizmit, bashkë me proteinat dhe fibrat përbëjnë “trininë e shenjtë” të nutrienëve për shëndet të mirë dhe peshë trupore të përshtatshme, transmeton Telegrafi.

Ajo që duhet ta dini është cilat karbohidrate t’i zgjidhni dhe nga to me siguri do të dobësoheni!

1. Misri

E para dhe themelorja – misri duhet patjetër të jetë i freskët. Misri nga konservat nuk merret parasysh, sepse shpesh është përplot me kripë dhe sheqer. Rregulli i dytë është që ta hani pa vaj dhe me sasi minimale kripe.

Nëse i respektoni këto dy rregulla, ky karbohidrat i shëndetshëm do t’ju hidratojë dhe do t’ju sigurojë fibra, jod, fosfor, magnez, kalcium dhe hekur, mirëpo edhe do të përshpejtojë dobësimin.

2. Bishtaja

Bishtaja është karbohidrat i vërtetë i lehtë ideal për darkë, madje edhe për darkë të vonë, sepse përshpejton metabolizmin tuaj deri në maksimum.

Ka pak kalori, por e pasur me fibra, për shkak se një kohë të gjatë do të jeni të ngopur. Gjithashtu përmban edhe proteina dhe vitamina të dobishme. 3.

3. Pastat

Makaronat e prodhuar nga gruri durum nuk do të dëmtojnë figurën tuaj, pos nëse nuk i zieni. Jini të kujdesshëm me salcën – nëse ka tepër yndyrë dhe kripë, drithërat nuk mund të ndihmojnë fare.

4. Qiqrat

Qiqrat janë artikuj të cilët do t’ju ndihmojnë që të luftoni me to. Veç kësaj, janë të pasura me proteina bimore të cilat janë të shkëlqyeshme për zemër dhe me mangan, i cili mbron nga plakja e hershme.

5. Kërpudhat

Përmbajnë shumë karbohidrate, por edhe proteina dhe antioksidante, të cilat ndihmojnë në neutralizimin e efektit të dëmshëm të radikaleve të lira.

Për t’i absorbuar trupi të gjithë nutrinenët e vlefshëm nga kërpudhat, kombinoni me mish dhe drithëra. /Telegrafi/