Ndoshta asnjë objekt tjetër nuk e përfaqëson Francën më mirë se Notre Dame.

“Rivali” i saj kryesor, një simbol nacional është kulla Eiffel, por Notre Dame është diku tek një shekull më e vjetër, ajo është pjesë e Parisit që nga vitet 1200.

Nga katedralja ka marrë emrin edhe një nga kryeveprat letrare të vendit.

"Ai është një hero": Vrapoi përmes zjarrit në katedralen Notre Dame, për të shpëtuar artefaktet – përfshirë Kurorën e Krishtit (Foto/Video) "Ai është një hero": Vrapoi përmes zjarrit në katedralen Notre Dame, për të shpëtuar artefaktet – përfshirë Kurorën e Krishtit (Foto/Video)

Romani i Hugo Victor Hugo i Notre-Dame është i njohur për francezët thjesht si “Notre Dame de Paris”.

Hera e fundit, kur katedralja pësoi dëmtime serioze ishte gjatë Revolucionit Francez, kur statujat e shenjtorëve u grabitën nga disa persona që njiheshin si anti të krishterë.

Pamjet gjatë dhe pas tragjedisë - çfarë ka mbetur nga Notre Dame në Paris (Foto/Video) Pamjet gjatë dhe pas tragjedisë - çfarë ka mbetur nga Notre Dame në Paris (Foto/Video)

Gjithashtu godina i kishte mbijetuar edhe kryengritjes së Komunës së vitit 1871, si dhe dy luftërave botërore.

Vendasit aty njihen për dashurinë jo fort të madhe ndaj diellit, por megjithatë kur ecin përgjatë brigjeve të Seines në pjesën qendrore të kryeqytetit nuk mund të mos ndihen krenar për Notre-Dame.

Është një nga pak pamje që e bën një parisien krenar që jeton aty.

“Garë miliarderësh” për rindërtimin e katedrales Notre Dame: Njëri ofroi 100 milionë euro, tjetri dyfishon shumën (Foto) “Garë miliarderësh” për rindërtimin e katedrales Notre Dame: Njëri ofroi 100 milionë euro, tjetri dyfishon shumën (Foto)

Katedralja nuk është vetëm objekti më popullor turistik në Evropën Perëndimore.

Pasi tetë shekuj pas përfundimit të saj, është gjithashtu edhe një vend adhurimi, rreth 2,000 shërbime mbahen atje çdo vit.

Për ndërtimin e saj janë dashur 100 vite, kurse u shkatërrua për vetëm dy orë - historia e katedrales 850 vite të vjetër Notre Dame (Foto/Video) Për ndërtimin e saj janë dashur 100 vite, kurse u shkatërrua për vetëm dy orë - historia e katedrales 850 vite të vjetër Notre Dame (Foto/Video)

Por njëkohësisht është edhe shumë më tepër se një vend fetar, përcjell tch.

Presidenti Emmanuel Macron ka shprehur shokun e një “kombi të tërë” pas zjarrit.

Siç edhe kryebashkiaku i Parisit Anne Hidalgo u shpreh, Notre Dame është “pjesë e trashëgimisë sonë të përbashkët”.

Shumë prej atyre që panë se si flakët pushtuan ndërtesën qanë. Besimtarë dhe jobesimtarë u bashkuan dhe “vajtuan” fatkeqësinë.